Guvernul României va suferi luni modificări extrem de importante după ce liderii PSD se vor reuni la ora 12 într-o şedinţă de Comitet Executiv Naţional în care se vor decide plecările din executiv şi numele înlocuitorilor.
Prima modificare a fost confirmată încă de duminică seară când Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că Teodor Meleşcanu va pleca din fruntea Ministerului de Externe pentru că „percepţia creată îi afectează propria capacitate de lucru”.
Liderul ALDE nu a confirmat şi numele înlocuitorului, dar surse politice susţin că ar fi vorba despre fostul europarlamentar Ramona Mănescu.
Conform mai multe surse politice, Carmen Dan ar putea fi cel mai greu nume care îşi va pierde postul de la Ministerul Afacerilor Interne în urma remanierii guvernamentale ce se va decide în PSD.
Aceasta este văzută drept o apropiată a lui Liviu Dragnea, iar plecarea sa era aşteptată încă de la condamnarea la închisoare a lui Dragnea.
Cu toate acestea, înlocuirea lui Carmen Dan nu este deloc uşoară. Remanierea sa a mai fost încercată de Mihai Tudose odată cu scandalul poliţistului pedofil, dar în cele din urmă a fost Tudose cel care a pierdut funcţia de premier.
Un alt greu al PSD, primarul general Gabriela Firea, a încercat din nou demiterea lui Carmen Dan după protestul diasporei din 10 august 2018, dar tot ministrul a fost cel care a câştigat războiul, iar Firea a făcut un pas în spate din toate funcţiile de conducere din PSD.
Acum rămâne de văzut dacă odată cu plecarea protectorului său la Penitenciarul Rahova, Carmen Dan va fi înlocuită de noul lider PSD.
Pentru acest post, sursele politice susţin că va fi propus senatorul Nicolae Moga, un personaj considerat a fi parte din „Republica Mazăre” de la Constanţa.
Pe lista de posibili remaniabili după şedinţa de luni se mai află şi Ecaterina Andronescu (Educaţie), cât şi mai mulţi miniştri promovaţi de Dragnea precum: Petre Daea (Agricultură), Răzvan Cuc (Transporturi), Bogdan Trif (Turism).
Tot în şedinţa de luni, liderii PSD vor trebui să stabilească un înlocuitor şi pentru vicepremierul Viorel Ştefan care a fost acceptat pentru un post la Curtea Europeană de conturi, cât şi pentru funcţia de vicepremier pentru parteneriate strategice, funcţie pe care o îndeplineşte interimar Ana Birchall după ce preşedintele Iohannis a respins prima propunere a premierului, în persoana senatorului Titus Corlăţean.
Sursa: b1.ro
Discuții despre această postare