Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat că a existat multă dezinformare privind România la nivel european, iar principala problemă a reprezentat-o faptul că unii au susţinut că ţara noastră nu fi fost pregătită să preia Preşedinţia Consiliului UE.
„Din păcate, foarte multă (dezinformare referitoare la România a existat la nivel european – n.r.) şi cred că aceasta a fost şi principala problemă a României. Nu faptul că România nu era pregătită, România era pregătită pentru Preşedinţie. Nu faptul că România nu ar putea soluţiona probleme majore la nivel european, ci faptul că alţii au spus că România nu poate şi au venit cu aceste dezinformări. Ceea ce este neplăcut este că multe dintre aceste dezinformări vin din România, de la membri ai Parlamentului European români şi nu putem uita faptul că nu au fost numai dezinformări. Au fost eurodeputaţi care au votat împotriva României. Chiar când am prezentat priorităţile Preşedinţiei, aproape toţi membrii PE se aşteptau la o dezbatere constructivă, bazată pe soluţii, creionarea unor metode de cooperare cât mai strânse între grupurile politice”, a precizat Dăncilă, pentru Antena 3.
Ea a adăugat că lucrurile negative şi care au „adus o umbră” asupra imaginii Preşedinţiei române au venit din partea eurodeputaţilor români din grupul PPE. În opinia sa, acelora care fac „astfel de lucruri ar trebui să le fie ruşine”, deoarece au fost votaţi de români pentru a-şi apăra şi reprezenta ţara.
„Acest lucru a nemulţumit. Şi nu că ne-a nemulţumit pe noi. Au fost mulţi eurodeputaţi cu care m-am întâlnit şi au spus: ‘E o ruşine ceea ce s-a întâmplat’. Tocmai membri ai PE din România să vină cu astfel de acuzaţii, de afirmaţii… este fără precedent”, a completat premierul.
Prim-ministrul a menţionat că România trebuie să finalizeze multe dosare, într-o perioadă mai scurtă decât în mod obişnuit.
„Dacă alţii au beneficiat de şase luni, noi trebuie ca până la sfârşitul lunii martie să încercăm să finalizăm tot ceea ce avem pe masa de lucru, să prioritizăm obiectivele care se pliază pe realitatea existentă acum la nivel european şi, în acelaşi timp, să încercăm să schimbăm imaginea în ceea priveşte Preşedinţia rotativă deţinută de către România. (…) Ştim cu toţii că înainte de a prelua Preşedinţia Consiliului UE se spunea de România că nu vom putea să avem rezultate pozitive, că nu suntem pregătiţi. Dacă ne reamintim, era chiar o propunere a Finlandei să preia Preşedinţia în locul nostru, (…) dacă nu suntem în stare… Bine, aceste lucruri au fost induse chiar de la nivel naţional, deci această propunere nu a venit, aşa, de undeva, fără nicio legătură. A fost legată de anumite afirmaţii, chiar afirmaţia domnului preşedinte Klaus Ioahnnis”, a explicat Dăncilă.
Potrivit acesteia, „indiferent de situaţia internă”, nu trebuie exportate problemele interne la nivel european sau la nivel internaţional.
„Atât Jean Claude-Juncker, cât şi ceilalţi lideri nu au văzut la un alt stat membru o situaţie similară cu România. Nu am văzut niciun stat membru în care membri ai PE, indiferent de grupul politic, să vină să îşi reclame propria ţară, să voteze împotriva propriei ţări, să vină cu dezinformări, să vină cu lucruri care aduc prejudiciu de imagine ţării lor. La noi a fost o situaţie aparte şi toate aceste lucruri ne-au afectat foarte mult”, a adăugat ea.
Prim-ministrul a precizat că în decurs de mai puţin de o lună reprezentanţii României au participat la 40 de trialoguri pe dosare importante din domenii diverse. Dăncilă a adăugat că mai mulţi deputaţi europeni s-au declarat „foarte mulţumiţi de prestaţia miniştrilor, de modul de abordare a acestora pe subiectele importante”, dar şi de modul în care văd aceştia cooperarea cu PE şi CE.
„Acum, după prezentarea priorităţilor, după schimbul de opinii care a avut loc între miniştrii cabinetului şi comisiile de specialitate, după modul în care am avut deschiderea Preşedinţiei rotative la Bucureşti, la Ateneul Român, după discuţiile în Colegiul Comisarilor, după discuţiile cu preşedinţii Parlamentului European, Consiliului European şi Comisiei Europene, lucrurile s-au schimbat foarte mult. Acum, chiar vorbeam cu mai mulţi europarlamentari, cu mai mulţi oficiali europeni, care îmi spuneau că lucrăm într-un ritm susţinut, că suntem foarte energici şi foarte hotărâţi şi că, într-adevăr, au văzut că există multă determinare din partea României de a arăta că putem să avem o Preşedinţie de succes şi că pentru prima dată există această dorinţă de implicare a tuturor celor care îşi pot pune amprenta pe dosarele aflate pe agenda europeană, dar şi în ceea ce priveşte viitorul UE”, a susţinut Viorica Dăncilă.
Discuții despre această postare