Cele sub zece ore – în medie – de mers cu maşina până în zonele cele mai apropiate ale Greciei turistice determină mulţi români care aleg litoralul elen să folosească autoturismul propriu pentru deplasare. În funcţie de locul de pornire din România, traseele recomandate către Grecia sunt două: fie prin Bulgaria, fie prin Serbia şi Macedonia.
Traversarea Bulgariei către Grecia a devenit mult mai facilă de la deschiderea, acum mai bine de trei ani, a punctului de frontieră de la Makaza, pe un drum construit din fonduri europene pentru a lega cele două ţări. Însă, pentru românii din zona Transilvaniei care, mai ales, aleg drept destinaţie de concediu vestul Greciei, traseul recomandat este prin Serbia şi Macedonia, arată reprezentanţii forumthassos.ro, portal de discuţii dedicat celor care îşi petrec concediul la eleni.
„Ruta prin Serbia şi Macedonia este recomandată de către cei care pornesc înspre Grecia din nordul sau vestul ţării, pentru Transilvania mai ales, şi dacă merg în vestul Greciei, de la Salonic începând. Eu aş recomanda acest traseu şi pentru transilvănenii care merg în zona Halkidiki. Sunt mai mulţi kilometri, într-adevăr, dar timpul de deplasare este mai scurt deoarece mergi mai mult pe autostradă. De exemplu, prin Serbia nu mergi mai mult de 80 de km pe drum naţional, pe o porţiune, iar drumul este foarte bun“, spune unul dintre sibienii pasionaţi de concediile în Grecia şi care se numără printre fondatorii forumthassos.ro.
În Serbia, atenţie la viteză
Pe ruta înspre Grecia prin Serbia şi Macedonia, traseul măsoară aproape 600 de km, de la graniţa României, la cea cu Grecia. Potrivit informaţiilor de pe forumthassos.ro, traseul acesta implică ieşirea din ţara noastră pe la punctul de frontieră Năidaş/Kaluderovo(RO/SRB). Traseul către autostrada A1 a sârbilor include 80 de km de mers pe drum naţional, pe o rută care include localităţile Bela Crkva – Vracev Glaj – Kovin – pod Dunăre – centura Smederovo – Radinak – Ralja (de unde se intră pe autostrada A1) . De la intrarea pe autostradă, indicatoarele care trebuie urmărite sunt cele spre Skopje, respectiv Thessaloniki, următoarea „ieşire“ de pe calea de rulare de mare viteză în Serbia fiind în dreptul localităţii Grdelica. Intrarea pe autostradă este făcută 30 de km mai încolo, pe la Vladicin Han, punctul de ieşire din Serbia către Macedonia fiind la aproximativ 60 de km mai departe (punctul de frontieră Presovo/Tabanovce).
În Serbia, şoferii trebuie să fie atenţi la depăşirea limitei legale de viteză. „Singurul lucru pentru care trebuie să fi atent este să nu depăşeşti viteza, pentru că peste o anumită limită, dacă eşti prins, Poliţia te duce în faţa judecătorului pentru stabilirea amenzii. Iar în dreptul şcolilor, limita de viteză este stabilită la 30 de km/h, acestea fiind iarăşi zone supravegheate mai atent de poliţieׅ“, arată sibianul membru fondator al forumului amintit, care nu a dorit să fie citat cu numele.
Combustibil ieftin şi mâncare bună în Grecia
Mai departe, Macedonia poate fi traversată pe un traseu de aproximativ 180 de km, dintre care doar 35 de km sunt pe drum naţional. „Acest drum naţional este un fel de Valea Oltului de la noi, dar în zonă găseşti multe restaurante unde e bine să şi opreşti căci poţi mânca foarte bine. În Macedonia motorina este foarte ieftină, în jurul a 0,7 euro litrul, poate este un lucru care merită amintit. Din graniţa cu Grecia, mai apoi, în orice direcţie ai lua-o ai fie autostradă, fie drum expres, deci de acolo nu trebui să mai ai mare grijă“, spune reprezentantul forumului.
Traseul prin Macedonia traversează ruta prin Demir Kapija, traseu de aproximativ 130 de km, pe care vor trebui făcute trei opriri pentru plata taxei de autostradă (1,5 euro de fiecare dată). De la Demir Kapija urmează cei 35 de km de drum naţional, după care reintrarea pe autostradă se face în zona localităţii Smokvitsa. Punctul de frontieră cu Grecia (Gevgelija/Evzonoi) este situat la aproximativ 15 km distanţă.
”Clasicul” punct Makaza
După deschiderea punctului de frontieră de la Makaza, traseul pentru traversarea Bulgariei înspre Grecia a devenit mult mai lejer. Ţara de la sud de Dunăre poate fi tranzitată cu maşina în aproximativ cinci ore şi jumătate, pe un traseu de sub 400 de km.
Cei de la forumthassos.ro arată că cel mai recomandat traseu pentru traversarea Bulgariei are drept punct de pornire frontiera accesibilă în zona podului peste Dunăre de la Giurgiu – Ruse. Traseul implică traversarea localităţilor Byala – Veliko Tarnovo – zona Debelets – (DN55) Kilifarevo – pasul Narepublikata şi Gurkovo. Mai departe, urmând drumul naţional 6 prin zona localităţii Maglizh, oraşele care mai trebuie traversate sunt Stara Zagora şi Haskovo (ambele prin centru). De la Kardzali, următorul punct de interes pe traseu este Balabanovo, după care urmează punctul de frontieră de la Makaza.
Discuții despre această postare