Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat luni, înaintea unor discuţii la Bruxelles cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, că Ankara trebuie să retragă migranţii şi refugiaţii de la frontiera cu Grecia, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
“Găsirea unei soluţii la această situaţie va necesita eliminarea presiunii asupra graniţei“, a afirmat Ursula von der Leyen într-o conferinţă de presă, în care a prezentat bilanțul primelor 100 de zile de mandat.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, urmează să se întâlnească luni la Bruxelles cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în plină dispută între Ankara și Bruxelles după deschiderea frontierelor cu Uniunea Europeană pentru migranți.
Michel și von der Leyen ar urma să insiste în cadrul întrevederii cu Erdogan ca Turcia să revină la acordul comun privind refugiaţii semnat în 2016, precizează DPA, care notează că Erdogan va cere cel mai probabil ajutor financiar suplimentar.
Mii de migranţi încearcă să treacă frontiera între Turcia şi Grecia după ce preşedintele turc a anunţat la 29 februarie că va înceta să respecte un acord încheiat în martie 2016 cu UE şi care prevedea ca migranţii să rămână în Turcia în schimbul unui ajutor financiar european pentru Ankara.
Înaintea vizitei la instituțiile UE, președintele turc va avea o întrevedere și cu secretarul general al NATO, unde este așteptat să discute situația din Siria ca urmare a recentelor evoluții, inclusiv consultările avute în cadrul Alianței Nord-Atlantice pe marginea acțiunilor militare din Idlib.
Cu o zi înainte de vizita la Bruxelles, Erdogan a îndemnat Grecia ”să-şi deschidă porţile” în faţa migranţilor, în condițiile în care prim-ministru grec Kyriakos Mitsotakis a afirmat că Acordul dintre Uniunea Europeană şi Turcia este ”mort” din cauza atitudinii Ankarei.
Mii de migranţi se deplasează spre graniţa greco-turcă de când preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat săptămâna trecută că ţara sa nu îi va mai împiedica pe aceştia să încerce să treacă în Europa. Erdogan a făcut anunţul după ce zeci de soldaţi turci au fost ucişi într-un bombardament aerian în Siria.
În schimb, președintele turc a ajuns joi, după șase ore de negocieri la Moscova, la un acord cu președintele rus Vladimir Putin privind încetarea focului în Siria.
De asemenea, miniștrii afacerilor externe din țările UE, întruniți la o reuniune extraordinară la Zagreb, au transmis că Uniunea Europeană respinge cu fermitate ca Turcia să folosească migranții în scopuri politice.
Situația de la frontierele Greciei și Bulgaria cu Turcia riscă să capete cote dramatice și să se transforme într-o nouă criză a refugiaților, după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a decis vinerea trecută să deschidă frontierele cu Uniunea Europeană și să lase refugiații și migranți să treacă. Luni, liderul de la Ankara a amenințat Uniunea Europeană cu ”milioane” de migranți care se vor deplasa ”în curând” spre Europa, sugerând că europenii vor primi ”partea lor de povară.
În luna martie a anului 2016, Uniunea Europeană și Turcia au agreat un acord de limitare a imigrației ilegale, în încercarea de a oferi migranților o alternativă la a-și pune viața în periocol.
Pentru a atinge acest scop, cele două părți au convenit atunci ca toți noii migranți aflați în situație neregulamentară care traversează, începând cu data de 20 martie 2016, frontiera dinspre Turcia către insulele grecești vor fi returnați în Turcia. De asemenea, pentru fiecare sirian care este returnat către Turcia dinspre insulele grecești, un alt sirian va fi relocat dinspre Turcia către UE, ținând seama de criteriile privind vulnerabilitatea ale ONU.
Ankara avea să primescă 3 miliarde de euro din partea comunității europene pentru a gestiona mai bine problema migrației.
De atunci, Ankara a acuzat în repetare rânduri Uniunea Europeană că nu și-a respectat angajamentele asumate prin acord, Erdogan amenințând de mai multe ori că va deschide porțile pentru a permite refugiaților să intre în Europa dacă nu i se va garanta un sprijin internațional substanțial.
Discuții despre această postare