Gigantul social media Meta s-a confruntat miercuri cu o înfrângere juridică majoră, care ar putea afecta în mod negativ politica de publicitate a Facebook și Instagram, după ce autoritățile europene au constatat că, prin acorduri speciale, utilizatorii acestor rețele sociale erau forțați să primească reclame personalizate.
Potrivit hotărârii judecătorești, amenda impusă de UE companiei Meta se ridică la 390 de milioane de euro. În plus, este probabil – așa cum au relatat rețelele internaționale – că Meta (Facebook și Instagram) va fi obligată să facă schimbări costisitoare.
Decizia de miercuri se referă la două plângeri depuse împotriva Meta în 2018. După ce a fost anunțată amenda, compania de socializare a emis propria declarație.
„Credem că abordarea noastră este în conformitate cu Regulamentul general al UE privind protecția datelor, motiv pentru care suntem dezamăgiți de astfel de decizii”, se arată în special în comunicat.
Decizia este considerată una dintre cele mai importante de cele 27 de țări europene a adoptat o legislație menită să limiteze accesul Facebook și al altor companii la colectarea de informații personale. Legea a fost pusă în aplicare în 2018.
Motivația deciziei pe care se bazează amenda se referă la faptul dacă este permis din punct de vedere legal ca platforma de socializare să colecteze informații pentru publicitate personalizată.
Autoritatea irlandeză pentru protecția datelor a indicat că autoritățile europene sunt angajate în cadrul legal care acoperă publicitatea personalizată.
Conform hotărârii judecătorești, Meta este obligată să respecte un cadru legal, care nu este încă cunoscut, dar care va defini probabil opțiunea de opt-in pentru reclamele direcționate.
Dacă un număr mare de persoane aleg să nu-și împărtășească datele personale, atunci Meta nu va putea promova anunțuri personalizate.
Rețineți că informațiile despre istoricul utilizatorilor de social media, extrase din postările anterioare ale acestora sau din anumite mișcări pe platforme, sunt folosite de agenții de publicitate pentru a afișa în conturile personale produse care au o probabilitate mai mare de a fi cumpărate.
Aceste practici sunt încurajate de Meta, care a remarcat că a strâns venituri de 118 miliarde de dolari în 2021.
Amenda de 390 de milioane de euro aplicată de autoritățile europene contrastează cu politica adoptată de SUA în aceste cazuri.
Autoritățile americane nu au stabilit niciun cadru juridic pentru protejarea datelor cu caracter personal. Doar anumite state, cum ar fi California, au luat astfel de măsuri legale.
Cu toate acestea, orice schimbare din partea Meta, din cauza amenzilor europene, ar putea afecta și conturile americane de pe platforme.
Discuții despre această postare