Din 15 iunie, Grecia așteaptă turiști din mai multe țări europene, printre care se află și România. Până la 1 iulie, cu avionul puteți zbura doar la Atena, după această dată fiind permise și aterizările direct pe insule. La sosire, la aeroporturi vor fi efectuate aleatoriu teste COVID, pe care nu le puteți evita dacă sunteți selectat. Dar ce mai va fi altfel decât suntem obișnuiți în călătorie, pe plajă, la hotel?
Marcajele de pardoseală care încurajează distanțarea socială sunt printre măsurile implementate la Acropole și alte situri arheologice pentru a preveni orice răspândire a coronavirusului Covid-19. foto: Intime News
Vacanța din acest an, indiferent dacă va fi în Grecia sau în altă țară europeană va fi diferită, peste tot urmând să fie active măsuri preventive pentru ținerea sub control a infecției cu coronavirus. Publicația online în limba engleză Greece-Is.com a alătuit un Ghid de la A la Z pentru un sejur în Grecia. La litera Z, publicația elenă l-a trecut pe ZEUS: “Zeul ospitalității vă dorește o minunată și sigură vacanță în Grecia!”
Aeroport Atena
Purtarea măștii este obligatorie din momentul intrării în terminal. Au fost instalate peste 300 de dozatoare cu dezinfectant. Se recomandă folosirea check-in-ului online. În zonele de așteptare, scaunele au fost rearanjate ca să se asigure păstrarea distanței.
Amenzi
Amenda pentru lipsa purtării măștii în locurile unde este obligatorie este de 150 de euro.
Camping
Corturile sau rulotele trebuie să fie instalate la cel puțin 5 metri de intrarea sau ieșirea din zona de camping și la 3 metri distanță între ele. Folosirea măștii este recomandată în spațiile închise. Intrarea va fi permisă doar clienților.
Check in / check-out la hoteluri
Orele de check-in și check-out au fost schimbate. Check-out-ul trebuie să se facă până la 11.00, iar check-in-ul după 15.00, față de 12.00 – 14.00, cum era anterior. S-a mărit astfel timpul necesar pentru curățarea fiecărei camere. Toate cheile sau cardurile de acces vor fi dezinfectate când se schimbă clienții. Este încurajată plata cu cardul.
Curățenia în camerele de hotel
Serviciile de curățire a camerei în timpul sejurului vor fi mai puțin frecvente. Prosoapele și lenjeria va fi schimbată doar la cererea clienților. Patronii hotelurilor au două variante pentru curățarea camerelor între două sejururi. Dacă aplică metodele clasice, trebuie să păstreze camera liberă pentru 24 de ore înainte de a veni un nou client. Ca să evite acest lucru, trebuie să curețe și să dezinfecteze cu dispozitive speciale pe bază de aburi și raze UV. Hotelierii au fost sfătuiți să înlăture obiectele decorative și revistele și pliantele care nu sunt de unică folosință. Telecomenzile trebuie acoperite cu folii care să fie schimbate după fiecare client.
Feriboturi
Vor circula cu un grad de încărcare de 50-55%. Pasagerilor li se va verifica temperatura la urcarea pe feribot. Dacă prezentați simptome de Covid nu veți putea călători cu feribotul. La bord, folosirea măștii este obligatorie.
La urcarea pe feribot, pasagerilor li se va verifica temperatura.
Închiriere mașini
Mașinile vor fi dezinfectate după fiecare client. Numărul de pasageri dintr-o mașină va fi restricționat. Automobilele de 5 locuri vor putea fi folosite de șofer plus un pasager, cele de 6-7 locuri, de un șofer și încă doi pasageri, iar cele de 8-9 locuri, de șofer și trei pasageri. Restricțiile nu se aplică familiilor cu copii. În aceste condiții, două cupluri de prieteni nu mai pot închiria pe o insulă o singură mașină, sau două familii un minivan!
Magazine
S-ar putea să fiți nevoiți să așteptați înainte de a intra într-un magazin. Magazinele mici de 20 de metri pătrați vor putea avea în același timp în interior 4 oameni, cu tot cu angajați. Magazinele cu suprafețe de 20 – 100 metri pătrați vor adăuga celor 4 câte o persoană la fiecare 10 metri pătrați.
Numărul clienților din magazine va fi limitat
Măști
Folosirea măștilor e obligatorie la metrou și în toate mijloacele de transport , inclusiv în taxiuri și în autocarele turistice. Masca trebuie purtată și în magazine.
Muzee
Muzeele se vor deschide probabil în 15 iunie. Un număr limitat de vizitatori vor avea acces în fiecare oră. Se recomandă folosirea măștii.
Plaje organizate
În zona plajelor organizate în jurul unor beach baruri, e permis accesul a 40 de persoane pe 1000 de metri pătrați. La intrarea pe plajă vi se va da probabil un număr de ordine și când se ajunge la numărul maxim, accesul nu va mai fi permis.
După fiecare client, șezlongul trebuie dezinfectat.
Între umbrele va fi o distanță de 4 metri. Două șezlonguri care nu sunt plasate sub aceeași umbrelă nu pot fi așezate la o distanță mai mică de 1.5 metri. E obligatoriu să folosiți un prosop și să nu vă așezati direct pe șezlong.
După fiecare client, șezlongul trebuie dezinfectat. Beach -barurile vor funcționa doar în regim take-away. Cumpărați ce doriți și serviți la șezlongul alocat.
Piscine
Șezlongurile vor fi așezate astfel încât cei care stau sub umbrele diferite să fie la o distanță minimă de 2 metri în toate direcțiile. Se păstrează regula dezinfectării după fiecare client a șezlongului și a oricăror obiecte atinse de acesta, meniu, seif, chei, etc. Prosoapele trebuie să acopere în întregime suprafața scaunelor și este recomandat să se renunțe la saltele pe șezlonguri. Folosirea piscinelor interioare este deocamdată interzisă.
Restaurante
Restaurantele indoor vor fi redeschse doar după 15 iunie. La o masă nu pot sta mai mult de 6 persoane, excepție putând face familiile. Și la restaurant este recomandată plata cu cardul.
Situri arheologice
Au program extins de la 8.00 la 20.00, ca să fie evitată aglomerarea. Pentru păstrarea distanței de 1.5 metri, numărul persoanelor care intră să viziteze obiectivul este limitat. Se recomandă folosirea măștii în timpul vizitei.
Pentru evitarea aglomerației, siturile arheologice au program extins
Spectacole live
Vor fi reluate după 15 iulie și doar în spații deschise. Artiștii vor purta măști și vor menține distanța de 1,5 metri între ei, pe scenă. Doar 40% din locuri pot fi ocupate de spectatori. Scena se va afla la minimum 3 metri de primul rând de scaune.
Sporturi acvatice
Tot ce intră în contact cu clientul – fiecare suprafață, vestă de salvare, costum de neopren – trebuie curățat cu atenție și dezinfectat. Cunoscutele “banane” sau alte dispozitive similare pot fi folosite în același timp doar de membri aceleiași familii, dacă nu se poate păstra distanța de 2 metri.
Transferuri private
Vehiculele cu 5 locuri vor putea transporta un singur pasager plus șoferul. Mașinile de 6-7 locuri sunt necesare pentru doi pasageri. Excepția se face doar pentru familiile cu copii. Șoferul și pasagerii trebuie să poarte măști de protecție.
Tururi cu autocarul
Autocarele vor opera la o capacitate de 50%. Toți pasagerii vor purta mască. După fiecare cursă, se recomandă curățirea atentă a suprafețelor din autocar.
Yachturi
Numărul maxim de pasageri admiși la bord depinde de mărimea vasului. Pe fiecare barcă se va ține un registru cu toate datele pasagerilor. Doar cei care se îmbarcă de la începutul turului sunt admiși pe barcă. Va fi urmărită starea sănătății fiecărei persoane, zilnic trebuind să fie controlată și notată temperatura echipajului și a pasagerilor. Trebuie să existe la bord în cantități suficiente de antiseptic, dezinfectant, produse de curățenie și echipamente de protecție.
Sursa: realitatea.ro
Discuții despre această postare