Cu votul grecilor în spate, care au spus un puternic „NU” reformelor propuse de Uniunea Europeană pentru ieşirea Greciei din criză, premierul Alexis Tsipras a mers în Parlamentul European pentru a-i convinge pe euroaleşi că Grecia merită un pachet de măsuri mai blânde, care să nu aibă ca scop doar plata datoriilor, ci şi reformarea cu adevărat a întregului sistem. În opinia lui, criza Greciei a fost cauzată de guvernele anterioare, dar şi de liderii europeni care nu au propus măsuri pe termen lung, ci care au avut ca obiectiv simpla plată a datoriilor.
Premierul grec, Alexis Tsipras, s-a prezentat în faţa Parlamentului European, pentru a-i convinge pe euroaleşi că Grecia merită ajutată. În timpul discursului său, Tsipras a fost aplaudat de extremişti, însă au fost şi voci extrem de critice.
UPDATE 12:20 De partea cealaltă, Nigel Farage, liderul UKIP, i-a sugerat lui Tsipras că Grecia ar trebui să renunţe la euro. „proiectul european a îcenput să moară. Planul a eşuat. Întreaga Mediterană are moneda greşită. Există un nou zid al Berlinului numit euro”, a spus Farage, adăugând că acuzaţiile făcute de Manfred Weber sunt „dezgustătoare”.
UPDATE 12:10 Liderul PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, a avut şi el o reacţie critică la adresa premierului elen, mai ales după aplauzele primite de Tsipras. „Dacă premierul Greciei vine la noi, ar trebui să-şi prezinte scuzele pentru declaraţiile inacceptabile pe care le-a făcut… dar le-a făcut uitate. Nu e o discuţie despre oul şi găina, care a fost primul”, a spus Weber, adăugând că Tsipras este singurul vinovat pentru criza din Europa. „Domnule Tsipras, vă aplaudă extremiştii. V-aţi făcut prietenii greşiţi”, a mai spus liderul PPE.
UPDATE 12:00 Liderul grupului ALDE, Guy Verhofstadt, a averitzat că europenii „aleargă precum somnambulii către Grexit”, susţinând că este necesară tăierea beneficiilor economice acordate anumitor categorii, precum micşorarea sectorului public, dispariţia privilegiilor acordate Bisericii, militarilor, partidelor politice şi insulelor greceşti. „Alegerea ta este foarte simplă”, i-a spus Verhofstadt lui Tsipras. „Vrei să rămâi în istorie ca un prim-ministru accidental sau un real revoluţionar care a modernizat ţara?”
În discursul său, Tsipras a dat vina pe guvernele anterioare şi pe autorităţile elene din ultimii cinci ani pentru crearea şi întreţinerea unui sistem de evaziune fiscală şi de conflict de interese.
„Nu doar străinii aceştia perverşi sunt vinovaţi de problemele grecilor. Ci guvernele anterioare bazate pe clientelism, un stat în care au existat conflicte de interese între puterea politică, economică. Îmi asum pe deplin responsabilitatea pentru tot ce s-a întâmplat în cele cinci luni şi jumătate de la preluarea funcţiei. Avem obligaţia să înţelegem că pentru situaţia Greciei şi pentru dificultăţile europene din prezent, această responsabilitate nu îşi are originea în ultimele cinci luni şi jumătate, ci în ultimii cinci ani şi jumătate. Povara va trebui să fie suportată de cei care pot s-o suporte şi cei care în ultimii ani au fost protejaţi de către guverne, deşi povara a căzut numai pe umerii lucrătorilor celor care azi nu mai au posibilitatea să suporte. Trebuie să ne gândim la cei vulnerabili”, a declarat premierul grec, în Parlamentul European.
Alexis Tsipras a precizat că-şi doreşte un acord cu Uniunea Europeană „care să arate că există luminiţa de la capătul tunelului”, un acord care să reformeze cu adevărat economia Greciei, nu doar un acord care să pună greutate pe umerii poporului grec.
„Niciuna din reformele propuse până în prezent nu au dus la eliminarea conflictelor de interese care există de zeci de ani de zile. Nu am reuşit să îmbunătăţim eficienţa modului de funcţionare a statului elen. Vrem o reformă veritabilă, ca să funcţioneze. Trebuie să facem aşa fel încât anumite cartele să se modifice şi pieţele să fie reformate, să luptăm împotriva evaziunii fiscale. Nu vrem să intrăm în conflict cu UE, ci să reuşim să venim cu propuneri care să scoată din impas ţara noastră. Ne dorim să obţinem un acord echilibrat, trebuie să schimbăm mentalitatea”, a mai spus Tsipras.
Varianta ieşirii Greciei din zona euro este subliniată şi de premierul elen, vina fiind a liderilor europeni.
„Ne aflăm într-un moment istoric, moment crucial. Ce se întâmplă este un semn al neputinţei colective din Europa de a găsi o soluţie pentru a plăti o datorie care se alimentează în continuare”, a conchis el.
Discuții despre această postare