Premierul britanic Theresa May a anunţat miercuri în faţa deputaţilor din formaţiunea sa, Partidul Conservator, că va demisiona înainte de următoarea etapă de negocieri cu privire la Brexit, relevă un comunicat al biroului său de presă, citat de AFP.
“Se doreşte o nouă abordare, un nou leadership” pentru următoarea fază a negocierilor de Brexit, care urmează să stabilească viitoarea relaţie dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană, le-a spus May deputaţilor, potrivit aceluiaşi comunicat.
“Nu voi reprezenta un obstacol”, a menţionat ea.
Potrivit The Guardian, premierul a declarat că va face loc unui alt lider conservator, după ce a ascultat cerințele deputaților pentru o nouă echipă de conducere.
“Știu că unii oameni sunt îngrijorați că dacă veți vota pentru acordul de retragere, voi lua acest lucru ca pe un mandat (… Trebuie să ajungem la o înțelegere și să livrăm Brexit. Sunt pregătită să renunț la această slujbă mai devreme decât mi-am dorit pentru a face ceea ce este potrivit pentru țara noastră și partidul nostru“, a mai spus May.
Situația din Marea Britanie este complicată după reuniunea Consiliului European de săptămâna trecută, în care liderii UE-27 s-au declarat pregătiți să amâne Brexit-ul până la data de 22 mai, cu o zi înainte de debutul alegerilor pentru Parlamentul European, cu condiția ca acordul de retragere din Uniunea Europeană, cel respins deja de două ori de legiuitorii britanici, să fie aprobat de Parlamentul de la Londra până la data de 12 aprilie.
Potrivit Agerpres, legislatorii britanici vor putea supune miercuri la vot opt “alternative” la Brexit, în încercarea de a găsi o soluţie pentru ieşirea din impasul în care se află în acest moment demersurile de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Între alternativele supuse acestui vot cu caracter “indicator” se numără retragerea fără acord la 12 aprilie, încercarea de a obţine un acord privind “piaţa comună 2.0”, cuprinzând apartenenţa la piaţa unică şi un aranjament vamal, precum şi un plan de convocare a unui vot public pentru aprobarea acordului de Brexit.
Aceste fapte concrete au fost invocate miercuri, la Strasbourg, și de președintele Consiliului European, Donald Tusk, care a prezentat Parlamentului European concluziile summit-ului de la Bruxelles din 21-22 martie.
Tusk le-a spus eurodeputaților că nu pot ,,trăda șase milioane de oameni care au semnat petiția pentru a revoca articolul 50, un milion de oameni care au manifestat pentru a cere un vot al cetățenilor privind Brexit, sau majoritatea tot mai mare de persoane care doresc să rămână în Uniunea Europeană”.
”Ei pot simți că nu sunt suficient reprezentați de Parlamentul Regatului Unit, dar trebuie să simtă că ei sunt reprezentați de dvs. în această cameră. Pentru că sunt europeni”, a îndemnat șeful Consiliului European.
Parlamentarii britanici vor dezbate petiția în Camera Comunelor pe 1 aprilie, după ce documentul a trecut de limita de 100.000 de semnături. Având aproape șase milioane de semnături, aceasta este cea mai susținută petiție din istoria Camerei Comunelor și a site-ului de petiții online al guvernului.
Reamintim că la referendumul din 23 iunie 2016 au votat aproximativ 33 milioane de cetățeni britanici, diferența reală de voturi fiind de un milion, 17 milioane optând pentru ieșirea din UE și 16 milioane pentru ca țara lor să rămână în Uniune.
Discuții despre această postare