Tot ce trebuie să știi despre returnarea a 600 de euro la facturile de electricitate anunțate de guvern
Miniștrii competenți au procedat astăzi la specializarea măsurilor anunțate ieri de premierul Kyriakos Mitsotakis, la Secretariatul General de Informare și Comunicare.
Termenii și condițiile cuprinse în pachetul guvernamental de returnare a banilor către gospodării din taxa netă la facturile de energie electrică în perioada decembrie-mai lasă în afara ajutorului mai mulți consumatori.
Înregistrăm în detaliu categoriile care nu vor primi grantul pe baza criteriilor stabilite:
Venituri impozabile: Cei care în declarațiile fiscale ale anului 2020 prezentau venituri din toate sursele (salarii, pensii, indemnizații, profituri din activitatea de afaceri, compensații, chirie etc.) peste 45.000 de euro.
Se observă că acesta este un venit familial ceea ce înseamnă că în cazul persoanelor căsătorite se adaugă și veniturile soților.
Adică dacă unul a declarat 20.000 de euro, iar celălalt 26.000 de euro, nu vor primi indemnizația întrucât venitul cumulat este de 46.000 de euro, adică depășește limita de 45.000 de euro. Cei necăsătoriți sunt favorizați și li se aplică limita de 45.000 de euro, așa că pentru că este vorba despre o singură persoană, riscul depășirii limitei de venit este mai mic.
Nu există posibilitatea corectării a posteriori a sumei venitului cu declarație de impozit rectificativă întrucât datele pentru calcularea indemnizației vor fi extrase automat din dosarul AADE pe baza declarațiilor depuse în anul 2021.
De remarcat este faptul ca venitul impozabil tine cont de ceea ce s-a consemnat in codurile corespunzatoare din formularul E1 din declaratia de impozit pe venitul persoanelor fizice, adica este venitul brut care include impozitele minus contributiile de asigurare.
Locuință: Alocația acoperă consumul de energie electrică doar pentru reședința principală și, prin urmare, cei care au declarat la Fisc case secundare sau de vacanță indiferent de cuantumul taxei nu vor primi ajutor.
Se arată că desemnarea primei locuințe rezultă din datele declarate de contribuabil în tabelul corespunzător și codurile formularului E1, care nu pot fi modificate ulterior.
Despăgubirea se va acorda consumatorului care are pe numele său numărul de alimentare cu energie electrică și deci dacă acesta nu este certificat prin facturi sau E1 îl pierde.
Același lucru este valabil și pentru primii chiriași dacă factura de energie electrică nu este pe numele lor.
Întrebarea este ce se va întâmpla cu cei care și-au schimbat reședința principală după depunerea declarațiilor fiscale de anul trecut, adică după prima jumătate a anului 2021.
Potrivit celor cunoscute, vor pierde subvenția dacă nu vor intra pe platforma electronică care se așteaptă să se deschidă la începutul lunii iunie și nu declară detaliile pentru noua lor primă locuință.
Studenți: Cei care nu au depus declarație de impozit și nu și-au declarat locul de reședință ca primă ședere. Adica daca parintele a aratat copiii ca persoane aflate in intretinere in propria declaratie de impozit chiar daca din cauza studiilor locuiesc in alt oras nu vor primi rambursare.
IBAN: Cei care nu declară numărul IBAN pe platforma online nu vor primi compensația chiar dacă îndeplinesc toate criteriile și condițiile întrucât sumele vor fi creditate direct în conturile bancare și nu există altă modalitate de a le încasa.
Discuții despre această postare