Camera Reprezentanților din SUA a adoptat sâmbătă un proiect de lege care interzice TikTok în Statele Unite, dacă proprietarul chinez al popularei platforme de social media nu își vinde participația în termen de un an.
Decizia republicanilor din Camera Reprezentanților de a include TikTok ca parte a unui pachet mai larg de asistență externă, care este o prioritate pentru președintele Joe Biden și are un sprijin larg din partea Congresului pentru Ucraina și Israel, a accelerat interdicția.
Îngrijorările legate de securitatea națională exprimate de membrii ambelor partide, democrați și republicani, referitoare la proprietarul aplicației, compania chineză de tehnologie ByteDance Ltd, au stat la baza acestei decizii.
Perioadă de un an pentru vânzarea TikTok
În cazul în care legislația propusă va fi promulgată, compania va avea la dispoziție un an pentru a identifica un cumpărător. Este de așteptat ca aceasta să conteste actul legislativ în instanță, susținând că lezează drepturile constituționale ale milioanelor de utilizatori, conform Primei Amendamente.
Litigiile ar putea amâna semnificativ termenii stabiliți de Congres sau chiar bloca aplicarea legii.
Compania a exercitat o presiune intensă împotriva legislației, mobilizând cei 170 de milioane de utilizatori ai aplicației din SUA – dintre care mulți sunt tineri – să contacteze Congresul și să-și exprime opoziția. Totuși, intensitatea reacțiilor, așa cum relatează CBS, a stârnit indignarea legislatorilor de la Capitoliu, datorită preocupărilor larg răspândite privind amenințările chineze la adresa SUA.
„Nu vom înceta să luptăm și să vă apărăm”, a declarat CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew, într-un videoclip postat pe platformă luna trecută.
Adresându-se utilizatorilor, el a subliniat: „Vom continua să facem tot ce ne stă în putință, inclusiv să ne exercităm drepturile legale, pentru a proteja această platformă extraordinară pe care am creat-o împreună cu voi.”
Contestarea legală a legii Guvernul american nu a furnizat dovezi publice că TikTok a distribuit datele utilizatorilor americani guvernului chinez sau că a manipulat popularul său algoritm, care influențează ce văd utilizatorii americani.
Compania are motive întemeiate să creadă că o contestație legală ar putea avea succes, având în vedere succesele anterioare în luptele juridice legate de activitățile sale în SUA.
În noiembrie, un judecător federal a blocat o lege din Montana care ar fi interzis utilizarea TikTok în întreaga stat, în urma unei plângeri depuse de companie și cinci creatori de conținut care folosesc platforma.
Discuții despre această postare