Declarația de proprie răspundere rămâne obligatorie după 15 mai pentru părăsirea localității, a anunțat președintele Klaus Iohannis, marți, într-o declarație de presă la Palatul Cotroceni.
Șeful statului a precizat că pentru zonele metropolitane nu va fi nevoie de această declarație. De asemenea, nici pentru deplasarea în interiorul localității nu va mai fi nevoie de declarație, după 15 mai.
Declarația pe proprie răspundere va rămâne scrisă, a mai spus președintele.
„Este interzisă în continuare, în prima fază, ieşirea din localitate, cu câteva excepţii. Sunt excepţii naturale, cine merge la serviciu, la muncile agricole, pentru sporturi individuale, mersul cu bicicleta. Totuşi, când ieşim din localitate este nevoie de o declaraţie. În zonele metropolitane, din jurul marilor oraşe, nu e nevoie. Dacă mergeţi din Bucureşti într-un oraş de provincie, aveţi nevoie de o declaraţie scrisă”, a declarat Iohannis.
În ce condiții avem voie să ieșim din localitate
Motivele pentru a ieși din localitate sunt incluse în lipsa propunerilor de relaxare a măsurilor, după 15 mai.
Activități permise fără condiții suplimentare
1: în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
2: în scop umanitar sau de voluntariat;
3: realizarea de activități agricole; pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
4: îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate;
5: eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
6: participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
7: din alte motive justificate, precum: − îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie; − îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere; − asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități; − deces al unui membru de familie.
Activități permise în anumite situații/condiții
1: asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță; 2: activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.
2: participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;
4: pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.
Sursa: realitatea.ro
Discuții despre această postare