România, Bulgaria şi Grecia au semnat miercuri un acord pentru conectarea reţelelor naţionale de transport pentru gazelor naturale, proiectul necesitând investiţii totale de circa 220 de milioane de euro, scrie Wall Street Journal.
Înţelegerea a fost semnată la Sofia de către oficiali din ministerele de energie din cele trei ţări, la patru luni după încheierea, la Bruxelles, a unui acord colaborare pentru dezvoltarea unei infrastructuri regionale de gaze de gaze naturale.
Coridorul vertical România-Bulgaria-Grecia va fi operaţional în 2018, a declarat Zhecho Stankov, secretar de stat în ministerul bulgar al Energiei. „Obţinem, în sfârşit, o nouă sursă de gaze naturale. Până acum am fost dependenţi în totalitate de o singură sursă: Rusia“, a spus Stankov într-o conferinţă de presă.
Consumul intern de gaze al Bulgariei atinge circa trei miliarde de metri cubi pe an, iar 95% din cantitate este importată din Rusia. Spre comparaţie, România a consumat anul trecut 12 miliarde de metri cubi de gaze naturale, cea mai mare parte fiind asigurată din producţia internă, de Romgaz şi Petrom.
Acordul semnat survine în contextul în care Comisia Europeană a acuzat formal compania rusă de stat Gazprom de abuz de poziţie dominantă în Estul Europei, prin practicarea unor preţuri mari şi blocarea exporturilor de gaze.
În decembrie, Rusia a anulat proiectul gazoductului South Stream, din cauza refuzului Bulgariei de a aviza lucrările pe teritoriul acesteia, ca urmare a opoziţiei Comisiei Europene. Ulterior, Rusia a reorientat gazoductul spre Turcia şi l-a redenumit Turkish Stream. Gazele ar urma să ajungă la un hub de la graniţa turco-greacă. Ulterior, mai multe state au anunţat că doresc prelungirea acestuia prin Grecia, Macedonia şi Serbia, până în Ungaria. Rusia a anunţat că va sista furnizarea de gaze prin Ucraina din 2019, când va fi gata Turkish Stream.
sursa: adevarul.ro
Discuții despre această postare