Germania nu trimite echipamentele cu care se angajase la NATO pentru a întări Ucraina
Germania pare să facă o întoarcere de 180 de grade în ceea ce privește trimiterea de echipamente în Ucraina.
În ciuda obiecțiilor sale inițiale, Germania a cedat presiunii americane și a promis o cantitate uriașă de ajutor militar pentru armata ucraineană, în special înainte de contraatac.
Cu toate acestea, majoritatea acestor arme la care Germania s-a angajat încă din luna mai nu au fost încă livrate Kievului.
Înaintea sosirii președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky la Berlin în mai 2023, guvernul german a anunțat că va oferi Ucrainei un ajutor militar în valoare de aproape 3 miliarde de dolari, inclusiv tancuri, sisteme antiaeriene și muniție, reiterând totodată că „Germania va oferi tot ajutorul pe care îl poate oferi, atât timp cât va fi nevoie”.
La momentul respectiv, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat categoric că Berlinul a intenționat să arate „că Germania este serioasă în sprijinul său” pentru Ucraina prin pachetul de ajutor militar de 2,7 miliarde de euro.
Acest lucru a fost perceput ca o schimbare majoră de poziție, întrucât Berlinul fusese anterior reticent în a înarma Ucraina.
De la începutul operațiunii militare rusești în Ucraina, au existat resentimente la Kiev din cauza acestor ezitări, care aveau ca scop principal evitarea unei escaladări fără precedent cu Rusia.
Cu toate acestea, din cauza presiunii tot mai mari a SUA, cancelarul german Olaf Scholz a dat în cele din urmă înapoi, a relatat Eurasian Times într-o analiză.
Expedierea echipamentelor
Ca urmare, Germania a devenit prima țară occidentală care a livrat Ucrainei sistemul de apărare aeriană IRIS-T de ultimă generație, iar ulterior a promis echipamente sofisticate, precum tancuri Leopard-2, vehicule blindate de luptă pentru infanterie Marder (IFV) și obuzierele PzH-2000, care au fost livrate la timp.
Nu mai departe de luna iulie, Germania, împreună cu Franța, a anunțat noi livrări de arme pentru Ucraina și s-a angajat să trimită rachete suplimentare pentru atacuri asupra depozitelor de muniții și avanposturilor militare rusești.
Ea s-a angajat la un pachet care ar include cel puțin 20.000 de obuze și zeci de tancuri.
Cu toate acestea, în ciuda tuturor acestor angajamente de ajutor militar uriaș pentru Ucraina, Germania a devenit mai ezitantă în ceea ce privește livrările la timp.
Cercetare revelatoare
Acest lucru a fost dezvăluit într-o investigație a agenției germane de știri Welt, pe baza datelor publicate de armata germană (Bundeswehr).
Deși Berlinul a promis să livreze armele din pachet cât mai curând posibil, Ucraina a primit puțin din acest ajutor promis.
Lista armelor livrate este disponibilă pe site-ul guvernului federal.
Aceasta a fost publicată inițial la mijlocul lunii iunie 2022 pentru a contracara credința larg răspândită că Germania trimite rareori ceva Kievului.
Aceasta includea tancurile de ultimă generație Leopard 2 și Marder, care au fost promise la începutul anului 2023 după multe incertitudini și care au fost în cele din urmă livrate în primăvară.
În plus, câteva sute de drone de recunoaștere, radare de supraveghere aeriană, cisterne și camioane articulate de mare tonaj se numărau printre armele neletale oferite de asemenea.
„Punerea în aplicare a acestor măsuri decise de guvernul federal a început”, se arată pe site-ul Ministerului Apărării.
După cum notează Welt, lista echipamentelor livrate de guvernul federal, care este actualizată în mod regulat în funcție de livrări, arată că aproape nimic din această asistență promisă nu a fost livrat Kievului.
Până la jumătatea lunii mai, niciun Marder IFV, IRIS-T, tancuri sau vehicule militare grele nu au fost livrate Kievului.
Doar 10 din cele 110 tancuri Leopard 1 promise de Ucraina au fost livrate, împreună cu un radar de supraveghere aeriană, 12 din cele 18 Cheetah, 850 din cele 26.350 de proiectile de artilerie și doar opt ambulanțe.
Singurele promisiuni care au fost îndeplinite în proporție de 100% de către guvernul federal sunt cele privind livrarea a 11.000 de rații alimentare, a trei drone de supraveghere și a cinci poduri metalice.
Critici din partea opoziției
Poziția guvernului de coaliție format din SPD, Verzi și FDP a provocat critici puternice din partea opoziției.
Thomas Erndl de la CSU (partidul-soră al opoziției creștin-democrate CDU), care este vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe din Bundestag, acuză guvernul federal că nu a înțeles gravitatea situației, neasumându-și totodată responsabilitatea pentru securitatea Europei prin comportamentul său de a preda echipamente Ucrainei.
În acest sens, merită remarcată și atitudinea partidului naționalist Alternativa pentru Germania (AfD), care în prezent se află pe locul al doilea în Germania, la o mică diferență față de liderul CDU.
AfD se opune trimiterii de echipamente în Ucraina și, în general, are o abordare de dezangajare față de criza ucraineană.
Posibilitatea foarte reală ca angajamentele sale în materie de armament să fie anulate în totalitate face ca situația să fie dramatic mai precară pentru armata ucraineană, mai ales că aceasta se află în mijlocul unei contraofensive.
Welt a notat că aproximativ 5032 de arme antitanc au fost marcate ca fiind „în pregătire/deplasate” de la începutul conflictului.
Cu toate acestea, articolul a dispărut fără a fi raportat ca fiind livrat atunci când lista de predare a fost actualizată la 12 iulie.
Germania vede înfrângerea Ucrainei – Exemplul de la Taurus
Pe lângă tancuri, Berlinul a mai livrat Kievului, în aprilie 2023, o baterie de apărare antirachetă Patriot.
Kievul a primit, de asemenea, două baterii IRIS-T din Germania.
Împreună cu Statele Unite și Regatul Unit, Germania a devenit cel mai mare furnizor de echipamente pentru Ucraina.
Cu toate acestea, întârzierile în livrări, într-un moment în care Ucraina se află pe contraatac, eșuează și are nevoie de toate echipamentele, contrabalansează „comportamentul anterior de băiat bun al NATO” arătat de Germania.
Situația este și mai neplăcută pentru Kiev prin refuzul Berlinului de a-i furniza echipamente specializate.
De exemplu, ambasadorul ucrainean Oleksiy Makeyev a cerut cu insistență guvernului german să își reconsidere decizia privind refuzul de a înarma Kievul cu rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Taurus.
„Primim deja rachete de acest tip din Marea Britanie și, sperăm, în curând din Franța.
Ne bazăm pe rachetele germane Taurus”, a declarat Makejew pentru Welt.
El speră că „de data aceasta vom scurta partea de discuții și astfel vom salva mai multe vieți”.
Este al doilea refuz major al Germaniei în privința armelor, după cel privind transportul de avioane de luptă.
Discuții despre această postare