Punere în izolare, şcoli, magazine şi frontiere închise, reuniuni interzise, stare de alertă sau stare de urgență – acestea sunt doar câteva dintre principalele măsuri luate în Europa pentru a lupta împotriva propagării noului coronavirus, relatează Agerpres.
Stare de alarmă în Spania
Guvernul spaniol îşi va asuma controlul tuturor forţelor de poliţie regionale şi locale din ţară şi va avea liste ale Forţelor Armate, pentru eventualitatea în care va fi nevoie să le utilizeze, în cadrul stării de alarmă decretate sâmbătă pe o perioadă de 15 zile pentru combaterea coronavirusului, relatează EFE.
Guvernul spaniol impune o carantină cvasitotală, notează la rândul său AFP, care precizează că spaniolii îşi vor putea părăsi locuinţele doar pentru a se duce la muncă sau pentru a face cumpărături de primă necesitate.
În plus, executivul va prelua controlul tuturor resurselor sanitare din ţară şi va fi „autoritatea competentă” în întreaga Spanie, a anunţat premierul Pedro Sanchez, într-o conferinţă de presă desfăşurată după consiliul de miniştri în care au fost adoptate o serie de decizii drastice.
Astfel, guvernul spaniol a restrâns libertatea de mişcare în întreaga ţară, cu excepţia motivelor excepţionale. Măsurile, cele mai drastice aprobate de guvernul spaniol în ultimele decenii, includ închiderea şcolilor la nivel naţional începând cu această sâmbătă, precum şi a centrelor comerciale neesenţiale, a centrelor sportive şi culturale.
Transportul feroviar pe distanţe medii va fi redus.
Guvernul de la Madrid a luat totodată măsuri pentru garantarea aprovizionării cu alimente şi produse esenţiale, furnizarea de electricitate, precum şi transportul de mărfuri, îndeosebi cel necesar pentru aprovizionarea populaţiei.
„Intrăm într-o nouă fază” a luptei împotriva COVID-19 şi „nu ne va tremura mâna”, a insistat şeful guvernului spaniol, care a recunoscut totodată că impactul economic al pandemiei „va fi mare”.
Izolare la domiciliu
Italienii vor rămâne în case până la 3 aprilie, pot ieşi doar pentru a se duce la lucru, la spital şi pentru a-şi cumpăra de mâncare.
Patru localităţi catalane din Spania sunt puse în izolare, la fel şi trei sate din Austria. În plus, austriecii care vin din Italia vor fi puşi în carantină.
În Slovacia, Croaţia, Letonia, Estonia, în Moscova (Rusia) şi în Norvegia (cu excepţia cetăţenilor din ţările nordice), cetăţenii care revin din principalele focare de contaminare trebuie să intre în autoizolare. Germania recomandă acelaşi lucru.
Pasagerii aflaţi pe nave de croazieră nu vor putea debarca în Spania şi Portugalia şi nici în mai multe oraşe norvegiene şi franceze.
Vizitele în căminele de bătrâni sunt suspendate în Franţa, Luxemburg şi Portugalia, interzise sau limitate în Belgia, supuse restricţiilor în Suedia.
Frontiere controlate sau închise
Republica Cehă, Ungaria, Cipru, Danemarca, Lituania şi Slovacia îşi închid, total sau parțial, frontierele pentru străini (Slovacia acceptă polonezi).
Ucraina suspendă legăturile aeriene.
Rusia va reduce de luni zborurile cu Uniunea Europeană. Rusia îşi va închide duminică frontierele terestre cu Norvegia şi Polonia.
La rândul ei, Polonia impune controale sanitare la frontiere.
Austria a suspendat legăturile feroviare şi şi-a închis practic frontiera terestră cu Italia. Legăturile aeriene cu Italia, Franţa, Spania şi Elveţia sunt suspendate.
Mai multe ţări, inclusiv România, şi-au suspendat şi ele conexiunile aeriene cu Italia.
Slovenia a instaurat controale sanitare la frontiere.
Elveţia a închis mai multe posturi de frontieră secundare cu Italia, pe unde soseau lucrătorii transfrontalieri. Această ţară a decis să reintroducă „de la caz la caz” controalele Schengen la toate frontierele.
Poliţia germană efectuează controale sporite la frontiera franceză.
Norvegia își rezervă dreptul de a interzice intrarea pe teritoriul său din cauza epidemiei de Covid-19. „Facem acest lucru pentru a ne proteja de epidemie”, a declarat premierul norvegian Erna Solberg. „Acest lucru implică practic faptul că nimeni nu poate intra în Norvegia, adică putem să nu permitem intrarea oamenilor care ajung la graniţă, dacă nu au un motiv special pentru a veni aici”, a declarat ea într-o conferinţă de presă.
Doi studenţi iranieni infectaţi cu noul coronavirus au fost expulzaţi din Ungaria şi Uniunea Europeană pentru nerespectarea ordinului de carantină spitalicească, a anunţat vineri Ministerul de Interne de la Budapesta.
Şcoli închise
Şcolile şi universităţile sunt închise în Italia, Polonia, Grecia, Irlanda, Republica Cehă, România, Ucraina, Slovacia, Slovenia, Lituania, Norvegia, Danemarca, Luxemburg, Austria, Bulgaria şi Turcia.
Cursurile nu se vor ţine începând de luni nici în Belgia, Franţa, Portugalia, Elveţia, Croaţia, Spania şi în majoritatea landurilor germane.
Adunări interzise
În Italia, Belgia şi Cipru sunt interzise orice fel de reuniuni.
Republica Cehă interzice adunările cu mai mult de 30 de persoane.
În România, sunt interzise adunările cu peste 50 de persoane.
Adunările de peste 100 de persoane sunt interzise în Franţa, Danemarca, Islanda (începând de duminică, de la miezul nopţii), Elveţia şi Olanda, precum şi în Austria şi Ungaria pentru întâlnirile care au loc în interior (500 în aer liber).
Finlanda şi Suedia interzic adunările cu peste 500 de oameni.
În Germania, cancelarul Angela Merkel a cerut anularea „evenimentelor nenecesare” de mai puţin de 1.000 de persoane, cifră de la care sunt interzise şi reuniunile în Polonia şi Portugalia (5.000 de persoane în aer liber).
Capitala germană Berlin a interzis însă de sâmbătă toate evenimentele publice şi private cu peste 50 de persoane.
La Moscova, nu sunt permise adunările de peste 5.000 de persoane.
Unităţi comerciale închise
Închiderea unităţilor comerciale neesenţiale a fost decisă în Italia, Austria, Bulgaria, Grecia, Andorra, Franța şi Regiunea Madrid.
Restaurantele trebuie să tragă obloanele la ora locală 15:00 în Austria şi între 20:00 şi 06:00 în Republica Cehă.
Belgia, ca și Franța, a decis să închidă discotecile, cafenelele şi restaurantele. În afară de magazinele alimentare şi de farmacii, centrele comerciale vor trebui să-şi închidă porţile pe perioada weekend-ului.
La Berlin, autorităţile oraşului au închis începând de sâmbătă toate cinematografele, teatrele, sălile de concerte şi facilităţile sportive, inclusiv săli de sport şi studiouri de fitness, precum şi baruri, pub-uri, cazinouri şi cluburi, până cel puţin pe 19 aprilie. Restaurantele din Berlin vor rămâne deschise doar dacă se va păstra 1,5 metri distanţă între clienţi. Pacienţii din spitale nu vor mai putea fi vizitaţi, conform noilor reguli, cu excepţia copiilor sub 16 ani şi a celor grav bolnavi. Bătrânii aflaţi în case de îngrijire nu vor mai putea primi vizitatori cu vârsta sub 16 ani.
Grecia şi-a închis plajele, muzeele şi siturile arheologice. În Franţa, Luvrul, castelul de la Versailles şi Tour Eiffel nu mai pot fi vizitate.
Transport perturbat
În Italia, al doilea aeroport din Roma, Ciampino, a fost închis, iar unul dintre cele trei terminale ale principalului aeroport din Roma, Fiumicino, va fi închis începând de marţi.
Aeroporturile internaţionale slovace sunt închise.
Norvegia a anunţat sâmbătă că îşi va închide porturile şi aeroporturile şi va întări controalele la frontieră începând de luni.
Alegeri
Alegerile locale britanice, prevăzute pentru luna mai, au fost amânate cu un an.
În Italia, alegerile regionale din primăvară ar putea fi amânate, potrivit presei.
În schimb, în Franţa, alegerile municipale vor avea loc duminică.
Armata, în ajutorul medicilor
Armata elveţiană a anunţat sâmbătă că se pregăteşte să mobilizeze unul dintre cele patru batalioane spitaliceşti pentru a ajuta spitalele din ţară în combaterea pandemiei provocate de noul coronavirus, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Comandantul armatei Thomas Sussli a indicat într-un mesaj postat pe Twitter că batalionul, care are un număr mare de efective pregătite pentru a acorda îngrijiri de bază, va îndeplini o misiune specială pentru securitatea şi protecţia tuturor. Batalionul, care are între 500 şi 600 de persoane, va fi pregătit să ajute spitalele din toată ţara, dacă va fi solicitat, în special în materie de logistică.
Exemplul albanez. O țară în carantină, după un deces și 38 de cazuri de Covid-19
Albania a intrat în carantină de la miezul nopţii, în pofida faptului că până în prezent, au fost confirmate numai 38 de cazuri de coronavirus şi un deces în această ţară.
Guvernul albanez a decis să ia această măsură drastică la cinci zile după confirmarea primului caz de îmbolnăvire, din cauza lipsei de paturi de spital şi a conştiinţei civice, precum şi pe fondul relaţiilor strânse pe care Albania le are cu Italia, unde trăiesc legal circa 440.000 de imigranţi albanezi.
Începând cu ora locală 00:00 (23:00 GMT), frontierele terestre cu Muntenegru, Kosovo, Macedonia de Nord şi Grecia vor fi închise pentru toate autocarele, microbuzele şi automobilele particulare, a anunţat şeful guvernului, Edi Rama. „Frontiera se va menţine deschisă doar pentru transportul mărfurilor”, a adăugat Rama.
Încă de vineri a fost interzisă circulaţia vehiculelor, cu excepţia celor care au autorizaţie din partea poliţiei, în cele mai importante şase districte din ţară, inclusiv în capitala Tirana.
Agenţi de poliţie sprijiniţi de armată au fost desfăşuraţi pe străzile principalelor oraşe din ţară pentru a controla respectarea dispoziţiilor de către şoferi. Cei descoperiţi că nu au dreptul să circule rămân fără permisul auto.
Premierul Rama rămâne la domiciliu, de unde a transmis sâmbătă o înregistrare video în care a avertizat că se aşteaptă ca numărul contagierilor cu coronavirus să crească în următoarele două săptămâni şi că „ce-i mai rău abia acum urmează”. El a insistat că această luptă împotriva unui duşman invizibil se va câştiga doar prin ordine şi disciplină.
În această ţară cu 2,8 milioane de locuitori sunt disponibile 5.000 de paturi în spitale, din care în Clinica de Boli Infecţioase din Tirana sunt doar 120, unde se află internaţi 12 din cei 33 de bolnavi, doi dintre ei la terapie intensivă.
Sâmbăta a fost restrânsă şi circulaţia în parcuri şi zone deschise urbane. În plus, de luni va fi paralizată şi circulaţia pe principalele rute naţionale.
Din 11 martie, barurile şi restaurantele au fost închise. Excepţie o fac magazinele alimentare, brutăriile şi farmaciile.
Toate evenimentele sportive, culturale şi religioase au fost anulate.
Boala a ajuns în Albania din Italia. Până joi, când toate zborurile care făceau legătura dintre cele două ţări au fost anulate, în două săptămâni circa 27.000 de persoane care veneau din Italia au intrat în Albania.
Guvernul albanez a impus autoizolarea şi autorităţile aplică o amendă de 5.000 de euro oricărei persoane care încalcă regulile şi iese din casă, scrie Agerpres.
Sursa: digi24
Discuții despre această postare