“Mai bine plătesc în plus la TVA decât să ies din zona euro”, ne-a spus un afacerist elen întrebat de ce a spus “DA” la referendumul de duminică. O lume întreagă a stat la finele săptămânii trecute cu ochii pe votul din Grecia, unde cetăţenii au fost chemaţi la urne şi încurajaţi să spună “NU” austerităţii, un „NU” despre care unii analişti au spus că ar putea însemna ieşirea ţării din zona euro. Preocupaţi de situaţia în stare se află statul care are timp până duminică să ajungă la un acord cu liderii europeni au fost şi tinerii eleni. Citiţi mai jos povestea unui cuplu de studenţi pentru care votul de duminică a devenit foarte personal şi chiar motiv de conflict. El a spus “NU”, ea a spus “DA”.
Dimitris Zikos are 21 de ani şi este student în anul III la o facultate de management din Atena. Tânărul care este „25 la sută român” a votat „NU” la referendumul de duminică, adică împotriva condiţiilor de austeritate impuse de aşa-numita troika pentru acordarea unui sprijin financiar statului elen. Prietena sa, Meri, studentă la ştiinţe politice, a spus „DA” programului de austeritate, program care a fost de altfel respins de Guvernul elen încă dinaintea scrutinului.
Zikos este unul dintre cei 85% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani care nu au fost de acord cu condiţiile impuse de Europa pentru salvarea Greciei. Procentul tinerilor care au spus „NU” la referendum este mai ridicat decât cel al şomerilor care s-au arătat împotriva planului de austeritate, reiese din datele Public Issue. Cetăţenii greci au votat în proporţie de 61,41% împotriva măsurilor propuse de creditorii internaţionali
„Voiam să transmit un mesaj Uniunii Europene. Cerinţele lor de acum cinci ani nu au avut rezultate. Taxele au crescut, salariile sunt mai mici, dar nu s-a schimbat nimic”, a povestit el pentru gândul, la o terasă de pe plaja Ornos, din Mikonos, insulă supranumită „Ibiza Greciei”. În opinia sa, măsurile impuse de creditorii internaţionali în ultimii ani au fost prea dure, cel puţin dacă e să judece după experienţa familiei sale. Tatăl lui Zikos are o afacere în domeniul turismului, iar mama sa este manager de hotel. Pentru ei, ultimii ani au înseamnat taxe mai mari şi salarii mai mici.
Prietena lui Zikos s-a născut în Germania şi a votat „DA” la referendum, fiind de părere că este important ca Grecia să fie în relaţii bune cu Europa. Hotelierii eleni şi oameni de afaceri cu care gândul a stat de vorbă spun că ar prefera să plătească taxe mai mari, dar să rămână în zona euro.
„Mă afectează mai mult dacă ieşim din zona euro decât dacă plătesc ceva mai mult la TVA”, a precizat Eleftherion Christos, patronul unei companii de transporturi din Mikonos.
Zikos: „Un mare adevăr este că nu ştim dacă e mai bine cu sau fără euro”
L-am întrebat pe Zikos dacă se teme că votul său va însemna o ieşire a Greciei diin zona euro. Tânărul admite că speră ca rezultatul referendumului să îi facă pe liderii europeni să “recunoască că politicile ultimilor cinci ani au fost greşite”. El nu crede că Europa ar risca să “dea afară Grecia din zona euro” pentru că asta ar crea un efect de domino ce ar putea duce la destrămarea blocului monetar. Tânărul spune totodată că nimeni nu ştie ce să creadă cu privire la o eventuală revenire la drahmă. “Un mare adevăr este că nu ştim dacă e mai bine sau mai rău fără euro”, ne-a spus el, adăugând că poporul elen este conştient de situaţia delicată în care se află.
“Grecii ştiu că sunt în belea. De 30 de ani trăim o viaţă pe care nu ne-o permitem”, a recunoscut el. De vină ar fi însă politicienii care în ciuda poverii puse pe populaţie nu au reuşit să redreseze situaţia financiară a Greciei. „Ca greci vrem să ştim unde s-au dus banii pentru că noi am plătit şi nu s-a văzut. Credem că s-a furat”, ne-a spus el.
Chiar şi aşa, grecii nu au renunţat la obiceiurile care îi fac fericiţi.
„Nu s-a schimbat viaţa lor. Când nu era criză ieşeau la cinci beri, acum stau doar la trei. Înainte plecau în vacanţă zece zile, acum pleacă doar cinci”, a povestit studentul.
FOTO: Clubul Tropicana de pe plaja Paradise din Mikonos
Cât despre viitorul său, Zikos spune că deşi va avea studii superioare, în Grecia „să fii descurcăreţ este mai important decât să fii educat, spre deosebire de România unde există o educaţie bună”.
Şomajul în rândul tinerilor a ajuns la 49,7% în martie 2015, de peste două ori mai mult decât media Uniunii Europene, reiese din datele Eurostat, biroul de statistică al UE.
Dimitris Zikos s-a născut la Bucureşti. La trei ani, părinţii s-au mutat în Grecia. Visul său este să lucreze în turism. A călătorit mult prin Europa cu bani făcuţi în cluburile din Atena. Pentru cinci ore de “mixat”, Zikos câştigă în jur de 50 de euro.
Grecia a cerut miercuri, în mod oficial, un plan de salvare pe o perioadă de trei ani din fondul de salvare al zonei euro şi a promis că va începe să implementeze unele dintre reformele solicitate de către creditori începând de săptămâna viitoare.
Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).
Discuții despre această postare