Preocupată de a aduce într-o originală punere în scenă bijuteriile culturale, regizoarea Monica Săvulescu Voudouri, dăruiește un nou spectacol atenienilor! Implicarea entuziastă a unor tineri actori, unii proveniti chiar din familii mixte, a contribuit la realizarea spectacolului trilogie ,,Pe Dunăre și pe Sena”.
Într-un decor minimalist, menit să valorizeze jocul actorilor, spectacolul aduce la un numitor comun trei piese de referință ale literaturii: «Căldură mare» – I.L.Caragiale, «Delir în doi» – Eugene Ionesco și «Buzunarul cu pâine» – M.Vișniec.
În leagănul dramaturgiei antice, Grecia, Monica Săvulescu Voudouri, își asumă punerea în scenă a acestui regal al tragediei și comicului autentic românesc, prin care totul devine nou și vechi simultan, cuvintele își pierd atemporal înțelesul și dobândesc noi conotații. Spectacolul în sine este o provocare cum răspundem fenomenului mercantilizării, superficialității, lipsei de comunicare !
Comicul de situație devine în conștiința spectatorului punctul de reflecție asupra modului de raportare la omul de lângă tine, asupra experiențelor personale de viață. Străzile «Pacienții» și «Sapienții», în interpretarea contemporană a Monicăi Săvulescu Voudouri, ajung să reprezinte răbdarea și înțelepciunea, calități care lipsesc cu desăvârșire personajului principal.
Lipsa unui dialog coerent între oameni este reliefată și de drama unei perechi, care după mulți ani, descoperă că «tocatul apei în piuă», amănuntele și încăpățânarea, sunt cele mai obișnuite forme de comunicare, atât timp cât dorești ca în timpul unei căderi în prăpastie să fii cel care are dreptate. Situația devine dramatică, în măsura în care lașitatea și inversionismul în gandire predomină de ambele părți.Prin acest spectacol, regizoarea Monica Săvulescu Voudouri ne propune să descoperim generozitatea și armonia, într-o manieră în care tragicul își are obârșia în comic, iar comedia reprezintă de fapt, tragismul conștiinței umane.
Dar cum am putea să reactivăm generozitatea și tot ce ne inspiră, când oamenii sunt paralizați în inerție sau și-au pierdut candoarea, când toleranța a fost încătușată de lanțurile corupției sistemelor politice, când pacea a devenit o nouă formă de război? Un posibil răspuns este : vizionând spectacolul ,,Pe Dunăre și pe Sena” !
Echipa de actori diasporeni ai Teatrului Balcania Contemporană are o mică scenă. Aici, însă, se petrec mari evenimente culturale.Decorul negru –roșu al trilogiei ,,Pe Dunăre și pe Sena” aduce o tușă inspirațională a anticului elenistic. De-aici și universalitatea și atemporalitatea trăirilor umane !
Un spectacol care merită să fie vizionat pe orice scenă a lumii, grație talentului actorilor diasporeni și viziunii regizoarei Monica Săvulescu Voudouri !
Stella Kondili
Discuții despre această postare