Preşedintele Klaus Iohannis susţine, luni, o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni. Şeful statului este aşteptat să anunţe decretarea stării de urgenţă, în România, pe fondul crizei noului coronavirus şi ce presupune acest lucru.
Potrivit legislaţiei, respectiv Ordonanţa nr 1 din 1999, starea de urgență se instituie de Președintele României prin decret, contrasemnat de primul-ministru și publicat de îndată în Monitorul Oficial al României.
Decretul de instituire a stării de urgență se aduce neîntârziat la cunoștința populației prin mijloacele de comunicare în masă, împreună cu măsurile urgente de aplicare, care intră imediat în vigoare.
Decretul se difuzează pe posturile de radio și de televiziune, în cel mult două ore de la semnare, și este transmis în mod repetat în primele 24 de ore de la instituirea stării de asediu sau de urgență.
În termen de cel mult 5 zile de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgență, Președintele României solicită Parlamentului încuviințarea măsurii adoptate.
În situația în care Parlamentul nu încuviințează starea instituită, Președintele României revocă de îndată decretul, măsurile dispuse încetându-și aplicabilitatea.
Decretul de instituire a stării de asediu sau a stării de urgență trebuie să prevadă următoarele:
a) motivele care au impus instituirea stării;
b) zona în care se instituie;
c) perioada pentru care se instituie;
Parlamentul, pregătit să încuviinţeze starea de urgenţă. Posibil vot online
Parlamentarii sunt pregătiţi să convoace, de urgenţă, Birourile reunite ale celor două Camere, pentru a stabili şedinţa de plen reunit în care se va da votul pentru starea de urgenţă în care intră ţara noastră.
Pentru că aleşii sunt în cricumscripţii, este posibil să se pregătească un vot online, electronic, coordonat prin Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).
Sursa: realitatea.ro
Discuții despre această postare