Moțiunea de cenzură depusă de opoziție împotriva cabinetului condus de Viorica Dăncilă a fost adoptată.
Pentru adoptarea documentului era nevoie de cel puțin 233 de voturi.
Au fost, potrivit surselor Europa FM, 238 de voturi „pentru”.
Rezultatul a fost apoi confirmat oficial.
Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului au constatat că au votat 245 de parlamentari.
Au fost 238 de opțiuni „pentru” și 4 „împotrivă”.
Trei voturi au fost anulate. Potrivit prevederilor Constituției, moțiunea se adoptă.
„Au fost și colegi care au trădat. Nu este o problemă, plecăm cu datoria împlinită”, a spus premierul Viorica Dăncilă, care este și președinta PSD și candidata partidului la Cotroceni.
„Le doresc celorlalți să vină cît mai repede în Parlament cu un nou Guvern (…). Îmi doresc ca președintele să numească cît mai repede un premier”, a adăugat domnia-sa.
Viorica Dăncilă nu demisionează de la conducerea PSD.
„Vom intra în turul al doilea, mergem cu candidatura la prezidențiale înainte.
Sîmbătă vom avea relansarea candidatului. Dacă ne amintim, în 2016 PSD a venit din opoziție și a avut un scor foarte mare”, a declarat premierul.
„Mulțumesc președintelui Iohannis pentru implicarea decisivă în succesul acestei moțiuni”, a declarat liderul PNL, Ludovic Orban.
El a anunțat că principalul partid de opoziție va stabili în dimineața de vineri care va fi strategia de urmat și cu ce mandat va merge la consultările de la Cotroceni dintre partidele parlamentare și președintele Klaus Iohannis.
„Le muțumesc tuturor partenerilor politici care au fost alături de noi, rezistînd la cele mai ticăloase și mizerabile oferte care au fost făcute unor parlamentari în ultimii 30 de ani.
Nu ne bucurăm astăzi. Guvernarea României este un lucru mult prea grav”, a mai spus Ludovic Orban.
Președintele PMP, Eugen Tomac, a declarat la rîndul său că ”oficial, s-a încheiat epoca Dragnea” și că s-a demonstrat că politicieni ”cu viziuni diferite își pot da mîna în interesul acestei țări”.
”Victorie pentru români. Din respect pentru români. Este un lucru extraordinar. S-a demonstrat că oameni politici cu viziuni diferite își pot da mâna în interesul acestei țări”, a declarat Eugen Tomac.
El a mai spus că urmează o perioadă dificilă, dar că ”în mod sigur va fi un guvern capabil să reclădească încrederea între stat și cetățeni”.
Ce urmează?
Legea spune că, în cazul în care o moțiune de cenzură primește votul în Parlament, atunci se retrage votul de încredere al Legislativului pentru Guvern.
Potrivit Legii 90/2001 privind funcționarea Guvernului și a ministerelor, principala consecință este aceea că Executivul nu mai poate emite ordonanțe de urgență sau propuneri legislative către Parlament.
Deputatul PSD Marius Bota și deputatul Mihăiță Găină, fost membru al partidului de guvernămînt, au votat la vedere moțiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului.
Totodată, parlamentarii din grupul minorităților, inclusiv liderul grupului, Varujan Pambuccian, au introdus bile în urnele de vot.
Marius Bota și Mihăiță Găină au fost printre cei patru semnatari PSD ai moțiunii de cenzură.
Gabriel Petrea, liderul tineretului PSD și fost ministru, a votat moțiunea de cenzură.
El a fost aplaudat de parlamentarii opoziției și huiduit de cei de la putere.
Sursa: europafm.ro
Discuții despre această postare