Moaștele cu capul Sfântului Teodor atrage zilele acestea sute de pelerini la biserica Sfântul Gheorghe cel Nou din Capitală. Povestea acestui martir care a săvârșit nenumărate minuni este celebră. Sfântul Mare Mucenic Teodor a pătimit pentru Hristos sub domnia împăratului Lichinie, în cetatea Eracliei, unde era voievod. Împăratul Lichinie era păgân și persecuta creștinii. Vremea sfârșitului său a fost în opt februarie, iar în această lună și zi se cinstește aducerea cinstitelor lui moaște din cetatea Eracliei în Evhaita, patria lui.
”Întotdeauna de Sfântul Nicolae, de Sfântul Gheorghe, de Sfinții Brâncoveni, când avem hramuri ale bisercii, facem și aceste surprize duhovnicești pentru credincioși. Aducem Sfinte Moaște din Grecia sau din țară, așa cum a fost rânduit din bunătatea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a a Înalptresfințitului Mitropolit Teologust de la Serres din Grecia ca să aducem aceste sfinte moaște printr-o delegație condusă de părintele arhimandrit Nectarius din Grecia, cinstitul cap al Sfântului Mare Mucenic Teodor, supranumit și Stratilat adică voievodul sau general al armatei romane în vremea lui Liciniu, contemporan și el cu Sfântul Nicolae și cu Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, patron al acestui Sfânt lăcaș. E un mucenic care a pătimit în vremea prigonirilor romane pentru Hristos și și-a dat și el sângele pentru biserică și pentru credință, ca noi astăzi în deplină libertate să vorbim despre Dumnezeu și despre sfinți și putearea lor”
Despre acest obicei de a cinsti moaștele preotul spune că durează de mii de ani.
”Dumnezeu a creat omul dihotomic adică trup și celălalt trup spiritual care se numește suflet. Trupul este cununa creației lui Dumnezeu de aceea nu-i înțeleg pe cei care batjocoresc aceste sfinte odoare, pentru că Dumnezeu le-a creat pentru a fi cinstite nu spre a fi batjocorite sau necinstite. Cum spune Sfânta Scriptură trupul este templu al Duhului Sfânt și atunci dacă ele s-au sfințit prin sânge mucenicesc moaștele lor au fost așezate la temeliile sfintelor altare încă dintru început. Această frumoasă formă de maniferstare a credinței s-a păstrat până în ziua de astăzi, pentru că noi ne închinăm lui Dumnezeu nu ne închinăm sfintelor moaște ca la idoli. Pe ele le cinstim ca atare pentru că și ele sunt purtătoare de har. Sfinții din cer lucrează cu aceste elemente duhovnicești, aceste sfinte odoare și pentru cei care cred cu adevărat se întâmplă ceva în viața lor. Altfel nu ați vedea mii și mii de oameni venind ca să le aducă cinstire și să îi salute pe sfinți de ziua lor” a mai spus preotul.
Discuții despre această postare