Premierul Kyriakos Mitsotakis a făcut declarații comune cu premierul României, Nicolae-Ionel Ciucă, după întâlnirea pe care au avut-o la Palatul Maximou.
Premierul a spus: „Am confirmat relațiile noastre bilaterale excelente, dar și credința noastră comună în principiile dreptului internațional, democrației, egalității, respectului pentru drepturile omului. Până la urmă, Grecia și România, pe lângă faptul că sunt vecine în Balcani, sunt parteneri în UE, sunt aliați în NATO, lucru care a fost evidențiat în recentul summit de la Madrid în care țările noastre au apărut ca doi dintre principalii piloni ai stabilității și pace în aripile de est și de sud-est ale Pactului Atlantic”.
Totodată, el a subliniat că popoarele celor două țări „stau cot la cot și se confruntă cu amenințările crizei climatice care ne preocupă pe toți” și a făcut referire la asistența pompierilor români din vara trecută, care era atunci un plan şi acum a devenit cooperarea organizată, după cum a spus premierul, în contextul unui program european mai larg.
Domnul Mitsotakis a mulțumit omologului său român și a menționat că, în calitate de fost general, înțelege cu siguranță importanța pregătirii operaționale împotriva riscurilor asimetrice.
„De asemenea, am convenit să ne îmbunătățim cooperarea în domeniul energetic”, a subliniat domnul Mitsotakis, menționând că Grecia joacă un rol de lider ca hub de intrare și de transport al gazelor naturale, acoperind evident nevoile naționale, dar și aprovizionând regiunea mai largă și cu siguranță și România. El a subliniat că „nu este doar o alegere comercială, ci un act de responsabilitate și solidaritate cu o anvergură mai largă, care semnalează și o cooperare pe termen mediu și lung între țările noastre în sectorul energetic”.
El a subliniat, de asemenea, că împreună cu premierul român s-au discutat despre evoluțiile privind invazia rusă și revenirea la realitatea europeană a cruzului revizionism „căutând mereu modalități de susținere a Ucrainei în apărare și bineînțeles printre acestea posibilitățile de a găsi modalități alternative de export. și transportarea marii producții agricole a României pe piețele internaționale”. Domnul Mitsotakis a subliniat că a existat o convergență de opinii și un obiectiv comun și a reiterat că Grecia sprijină fără rezerve eforturile României și Bulgariei de a adera la spațiul Schengen.
El a mai constatat că cele două țări împărtășesc aceeași preocupare de a menține vie perspectiva europeană a Balcanilor de Vest, despre care a spus că este o perspectivă de securitate și progres economic pentru întreaga noastră peninsulă.
Discuții despre această postare