140 de urşi care amenință așezările locuite din zona montană vor putea fi împuşcaţi. Ministerul Mediului a aprobat „cota de intervenţie”, pentru animalele periculoase. Măsura uşurează demersul autorităţilor locale care nu aveau suport legal pentru eliminarea animalelor care atacă oamenii, gospodăriile sau animalele lor.
Ministrul Graţiela Gavrilescu a anunţat că se lucrează la instituirea unui sistem de amendare a oamenilor care hrănesc aceste animale sălbatice sau se apropie prea mult de ele, pentru fotografii. Oficialul guvernamental a recunoscut însă că statul are o mare problemă, în prezent: nu ştie câţi urşi sunt, de fapt, în România.
„Trebuie să protejăm specia, trebuie să avem grijă şi de noi, de toţi cetăţenii. (…) Vă spun sincer că rămân dezamăgită şi, de multe ori, stupefiată atunci când mă uit la televizor şi văd (…) că alimentăm această tendinţă de a apropia ursul cât de mult de noi şi a ne face rău, în loc să îl lăsăm în pace, și aruncăm deşeurile produse de noi, dându-i, în felul acesta, posibilitatea ursului să coboare de la munte la şes şi de multe ori să intre în anumite oraşe care sunt chiar la șes și unde nici nu gândeau cetăţenii că vor întâlni ursul pe o cale publică sau în propria gospodărie. (…) Astăzi (luni – n.r.) deja am trimis către Monitorul Oficial publicarea celui de al doilea Ordin de intervenţie pe carnivora mare urs pentru un număr de 140 de exemplare”, a declarat Grațiela Gavrilescu, aflată în vizită la Rezervația de urşi de la Zărneşti, citată de Mediafax.
Graţiela Gavrilescu a precizat că cei care vor hrăni urșii vor putea fi amendați.
„Oamenii care se vor mai comporta aşa vor primi amendă, nu avem ce să mai facem, o să trecem și la amenzi personale atâta timp cât încalci legea şi nu o să mai poţi să dai vina nici pe fond, nici pe custode, nici pe Guvern, pe nimeni. Dai vina pe tine că ai făcut o greșeală”, a spus ministrul.
Un proiect pentru amenajarea celui de-al doilea așezământ de urși a fost depus pentru a fi finanțat, a mai anunțat Grațiela Gavrilescu.
„Am reuşit să depunem proiectul de care spuneam de anul trecut, în urma planului de acţiune pe carnivora mare, pe care l-am adoptat anul trecut, am reuşit împreună cu parteneri să fim pregătiţi în momentul în care se va deschide sesiunea de finanţare pe POR, de 10 milioane de euro. Este un proiect care să facă ordine în acest sistem, începând de la inventarierea urșilor, construirea unui al doilea aşezământ (…) unde să avem grijă de urși şi cei care sunt îndreptăţiţi să îi alimenteze fondurile de vânătoare să facă lucrul acesta şi, nu în ultimul rând, trebuie să facem şi ciparea lor. Trebuie să încercăm să rezolvăm și cu despăgubirile pe care le dăm cetățenilor cărora ursul le-a provocat pagube”, a mai spus ministrul Mediului.
Grațiela Gavrilescu s-a aflat, luni, într-o vizită de lucru în Brașov.
Sursa: digi24.ro
Discuții despre această postare