Peste 10.000 de tineri cu vârsta între 15 şi 34 de ani au părăsit definitiv România în 2018, se arată într-o analiză publicată de INACO, o comunitate non-profit de manageri, consultanţi, analişti, experţi în domeniul economic.
INACO a făcut o scurtă analiză a gradului de părăsire definitivă a ţării de către tinerii cu vârsta între 15 şi 34 de ani din rândurile acelora pe care îi mai aveam acasă în anul 2017. Principalele concluzii sunt următoarele:
• Peste 10 mii de tineri au părăsit definitiv România în anul 2018. Nu am luat în calcul deplasările sezoniere pentru studii, muncă etc., ci doar emigranţii definitivi.
• Intuitiv, Bucureştiul deschide podiumul numărului de emigranţi tineri definitivi, urmat în clasamentul primelor 5 judeţe de: Iaşi, Timiş, Bacău şi Galaţi (vezi graficul ataşat).
• Clasamentul naţional al judeţelor este încheiat de Mehedinţi, Gorj, Sălaj, Covasna şi Harghita, judeţe cu populaţie mai redusă.
INACO este o comunitate non-profit de manageri, consultanţi, analişti, experţi în domeniul economic, conectată la reţeaua de specialişti în economia de stat şi privată din România.
Raportul Băncii Mondiale, “Markets and People: Romania Country Economic Memorandul”, relevă că un copil născut în România îşi atinge doar 60% din potenţialul său de productivitate odată ajuns adult. Perspectiva celor din Bucureşti-Ilfov este mai pozitivă, cu un indice al capitalului uman de 68%, urmată îndeaproape de judeţul Cluj cu 65%. Judeţele care oferă cele mai mici oportunităţi de educaţie, sănătate şi speranţă de viaţă sunt în: Satu Mare (53%), Călăraşi (52%), Ialomiţa (52%) şi Giurgiu (51%).
Concluziile Raportului Global al Competitivităţii, care arată că România se află în topul ruşinii mondiale, pe locul 132 în lume din 137 de ţări analizate din perspectiva capacităţii de a-şi reţine resursa umană talentată în ţară, completează tabloul general şi ne cheamă la acţiune.
Sursa: adevarul.ro
Discuții despre această postare