Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a mulţumit public românilor din diaspora care au renunțat să vină în ţară de sărbătorile de Paşti, spunând că aceştia „au dat dovadă de responsabilitate”.
Aflat în vizită la vama Nădlac, duminică seară, ministrul de Interne a declarat: ”Mulţumesc acum celor din diaspora care au înţeles mesajul nostru şi nu vin atât de mulţi cum se preconiza pentru a sărbători Sfintele Paşti. Este o dovadă de înţelepciune, de maturitate, de respect şi de responsabilitate pentru cei dragi”.
Autoritățile române au făcut apel la românii din diaspora să nu vină în țară de Paște, pentru a nu îngreuna și mai mult lupta împotriva răspândirii noului coronavirus.
”Sunt români care nu pot tranzita Austria”
Marcel Vela a precizat că sunt români care nu pot tranzita Austria pentru a ajunge la domiciliu, situație pe care o va discuta cu omologul său de la Viena.
„Sunt români, compatrioţi de-ai noştri care aşteaptă să tranziteze Austria şi nu pot, deşi au domiciliu, fie proprietăţi în Olanda, în alte state sau contracte de muncă. Este o problemă care ţine de relaţiile externe bilaterale şi o să-l anunţ pe domnul ministru al Afacerilor Externe pentru a lua legătura cu omologul austriac sau cu reprezentanţa noastră diplomatică de la Viena, încât să se reglementeze acest aspect”, a spus Vela, citat de Agerpres.
Transport din vamă direct în carantină
Ministrul a adăugat că a luat legătura cu conducerea vămii Nădlac pentru a se clarifica şi problema celor care au venit „din alte părţi pe jos sau din graniţă în graniţă cu alte mijloace de transport şi sunt aici blocaţi pentru a se forma un transport spre zonele de destinaţie, unde vor intra în carantină”.
”Centrul de Conducere şi Coordonare Judeţean Arad va pune la dispoziţie mijlocul de transport cu care am înţeles că unii vor să meargă spre Ploieşti şi alţii spre Sibiu, atunci când se face un grup compact pentru a fi transportaţi direct în carantină.
Aşadar şi oamenii care vin în ţară acceptă această condiţie de a intra direct în carantină şi poate că ar trebui să-i şi înţelegem pe unii dintre ei, nu au venituri, au rămas pe drumuri, în toate ţările situaţia este critică şi oamenii, neavând nicio speranţă, normal că se întorc spre ţară, spre compatrioţii lor, spre cei cunoscuţi, acceptând carantina şi perspectiva prin care ei pot fi ajutaţi medical şi administrativ”, a declarat Vela.
Ordonanță pentru navigatori
Marcel Vela s-a referit și la situaţia navigatorilor care transportă mărfuri şi trebuie să iasă din România, exact ca în cazul şoferilor de camioane, iar la graniţa cu Bulgaria s-ar putea permite tranzitarea de către agricultorii din cele două ţări, aşa cum se întâmplă la frontiera cu Ungaria.
„În noua ordonanţă ar trebui să reglăm unele lucruri cu privire la posibilitatea de a ieşi din aceste restricţii navigatorii, de exemplu cei care atunci când se duc cu marfă, cu şlepul, cu nava într-o ţară în amonte pe Dunăre, ei rămân pe vapor, nu sunt sub riscul că ar fi contaminaţi într-o ţară într-o zonă roşie. În această situaţie cred că, şi am discutat cu colegii, ar trebui să intre în aceeaşi categorie de excepţie ca şi şoferii de camioane”, a spus Vela, conform Agerpres.
Reglaje pentru agricultori la frontiera româno-bulgară
Ministrul a adăugat că şi agricultorilor trebuie să li se ofere posibilitatea de a trece frontiera româno-bulgară.
„Să poată avea aceleaşi posibilităţi şi excepţii ca şi lucrătorii de pe zona graniţei de vest, unde şi cetăţenii maghiari şi români pot trece dintr-o parte în alta, pe o anumită distanţă, să execute lucrări agricole sau alte activităţi economice”, a afirmat ministrul.
El a mai precizat că a văzut „o interpretare a faptului că unii sunt opriţi atunci când merg la munci agricole”.
„În ordonanţă este prevăzută posibilitatea de a merge să îţi lucrezi pământul. Intenţionat nu am pus distanţa, pentru că poate locui cineva în oraş şi să aibă terenul la 50 de kilometri, la 30 de kilometri, nu puteam impune distanţa riguroasă de 2 kilometri, 30 sau 100, pentru că poate sunt proprietari în Bucureşti care au terenul agricol la 200 kilometri distanţă. Aşadar, activitatea în agricultură, munca în grădină, în loturile de teren, în tot ce ţine de o plantaţie pomicolă sau exploataţie agricolă, toate acestea sunt permise”, a spus Vela.
Sursa: Realitatea
Discuții despre această postare