Foto: (c) Alex MICSIK / AGERPRES FOTO
România îndeplinește deja o parte din criteriile de includere în programul Visa Waiver, a declarat miercuri consulul general al Statelor Unite ale Americii la București, Henry Leighton, precizând că pentru restul cerințelor există un grup de lucru pe probleme consulare, format din oficiali români și americani, care lucrează în acest sens.
Leighton a arătat că printre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un stat pentru a avea acces la acest program se numără întărirea cadrului legislativ în ceea ce privește schimbul de date cu SUA, introducerea pașapoartelor electronice, anumite măsuri de contraterorism, dar și scăderea sub 3% a ratei de respingere a vizelor într-un an fiscal. În acest context, oficialul american a afirmat că anul trecut, în România, rata de respingere a scăzut pentru prima dată sub 10%, ajungând până la 9,8%.
„Dacă România vrea să intre în programul Visa Waiver, acestea sunt principalele cerințe. Vestea bună este că România deja îndeplinește o parte din aceste cerințe. România a introdus pașapoartele electronice. Lucrăm cu autoritățile române în cadrul unui grup de lucru pe probleme consulare. (…) Din punctul nostru de vedere, noi încercăm să îndeplinim toate cerințele. (…) Avem o problemă cu rata de refuz de 3%, da, dar restul încercăm să lucrăm cu autoritățile române prin intermediul acestui grup”, a spus Henry Leighton, într-o conferință de presă, la Ambasada SUA.
El a adăugat că în cadrul grupului de lucru au fost deja îndeplinite anumite cereri pentru programul Visa Waiver.
„Încercăm să satisfacem aceste cerințe. Am făcut-o în ceea ce privește pașapoartele pierdute și furate. Am satisfăcut și anumite cereri legate de contraterorism, dar există un acord privind schimbul de informații care este o cerință pentru programul Visa Waiver și pe care trebuie să-l facem. (…) Sunt și câteva probleme legate de extrădări și repatrieri”, a precizat Leighton.
Acesta a amintit că mai multe state au intrat în Visa Waiver în jurul anului 2008, când pragul de 3% ca rată de refuz a fost eliminat, dar a explicat că legea care a permis acest lucru nu mai este în vigoare.
„Înțelegem cât de important este acest subiect pentru publicul din România. Vedem acest lucru când oficialii și politicienii români menționează subiectul oficialilor de la Ambasadă”, a mai spus consulul american.
sursa: agerpres
Discuții despre această postare