Președintele Klaus Iohannis a susținut joi, de la ora 18:00, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă.
- În ultimele zile, am asistat la agravarea situației de securitate din Orientul Mijlociu
- Amplificarea tensiunilor nu e în interesul regiunii și al comunității internaționale
- Aceste evoluții au impact la nivel internațional și sunt relevate pentru securitatea Europei și a cetățenilor noștri
- Interesele României nu au fost în mod direct afectate, mă refere în primul rând la securitatea cetățenilor noștri
- România se coordonează în mod permanent la nivel NATO și UE
- România a condamnat escaladarea tensiunilor cauzată de atacarea ambasadei SUA de la Bagdad
- Salut ultima declarație, cea de ieri, a președintelui Trump
- România susține unitatea, suveranitatea și integritatea teritoriului irakian
- Nu este nevoie de noi focare de conflict, ci de coagularea eforturilor pentru a aduce pacea în regiune
- Se pot examina căi pentru ca NATO să se implice mai mult în regiune și în combaterea terorismului
- E nevoie de prevenirea unei spirale a instabilității
Întrebări:
Despre eventuala închidere a bazelor din Turcia
Klaus Iohannis: Nu s-a discutat concret despre relocarea de baze din Turcia către România.
Președintele Trump a spus că își dorește o implicare mai mare a NATO în Orientul Mijlociu
Klaus Iohannis: Această discuție a fost antamată și cred că e o abordare foarte constructivă. Ce anume ar însemna, vom vedea în discuțiile care urmează. Este clar că trebuie să se lucreze cel puțin în planul securității, dar trebuie să avem în vedere și planul reconstrucției și România e interesată de acest aspect.
Cum comentați amenințările Gărzilor Revoluției că vor viza țările care oferă facilități armatei americane? Este oportună rămânerea militarilor români în Irak și a oficialilor români?
Klaus Iohannis: Eu nu cred că România este vizată de aceste amenințări, dar lucrurile trebuie luate foarte în serios. Militarii noștri care sunt implicați în proiectele de instruire a forțelor irakiene au fost temporar relocați într-o locație sigură unde aștepată calmarea situației.
PNL a primit palamentari care au votat moțiunea de cenzură, cu funcții de cenzură.
Klaus Iohannis: Este evident că au fost politicieni care au sprijinit activ demersurile PNL și e evident că aceste lucruri s-au făcut în baza unor negocieri politice care s-au finalizat cu aceste acțiuni pe care le vedem.
Ce veți face cu dublarea alocațiilor pentru copii?
Klaus Iohannis: Proiectul de lege a ajuns la mine și are termen de promulgare 18 ianuarie. La acest moment nu am de gând să refuz promulgarea acestei legi. Se află în analiză, vorbim de niște sume care nu sunt în buget. Există variante, însă trebuie să fim foarte realiști, prima rectificare de buget se poate face abia la mijlocul anului.
PNL a constituit o comisie pentru anticipate. Sunt posibile?
Klaus Iohannis: Eu cred că sunt posibile și mă voi implica pentru a promova conceptul de anticipate. Da, îmi doresc anticipate. E nevoie ca guvernul să fie demis sau să se retragă, urmată de două încercări nereușite de formare a unui nou guvern. Moțiunea de cenzură e o variantă, dar tehnic și demisia e o metodă de inițializare a demersului. Voi discuta și cu premierul și cu alții. Chiar mâine voi discuta cu premierul și voi aborda aceste chestiuni. Dl Orban din câte știu își dorește anticipate așa cum îmi doresc și eu.
Îi veți sugera lui Orban să-și depună mandatul?
Klaus Iohannis: E evident că pentru a ajunge la anticipate guvernul să fie demis sau să se retragă și este nevoie de două încercări nereușite. Moțiunea de cenzură e o procedură prin care se poate iniția acest demers. Și demisia este. Chiar mâine voi discuta cu Ludovic Orban și vom aborda această chestiune. Din câte știu eu, Orban își dorește alegeri anticipate.
Despre intenția Exxon de a vinde participația din Marea Neagră posibil către Gazprom
Klaus Iohannis: Inaugurarea gazoductului TurkStream nu e o problemă pentru România. Vânzarea participației Exxon la Marea Neagră e o chestiune care ne preocupă, însă această informație care circulă în ultimele zile nu este una reală. Nu cred că putem să vorbim de o astfel de posibilă tranzacție. România va avea un cuvânt greu de spus aici. Orice tranzacție se face în condițiile legii și se va aplica legislația în vigoare.
Despre numirea de inspectori școlari din rândul PNL
Klaus Iohannis: Voi verifica, dar din câte știu eu nu se fac numiri, ci numiri de interimari. Dacă aceste persoane corespund sau nu postului respectiv trebuie verificat de ministerul Educației și voi solicita o astfel de verificare. Se lucrează la o metodologie de concurs pentru inspectorii școlari generali.
Împărtășiți îngrijorarea ministrului muncii privind sustenabilitatea sistemului de pensii?
Klaus Iohannis: E nevoie de o abordare foarte serioasă și o legislație care să garanteze sustenabilitatea. Suntem în situația în care au apărut inechități între pensionari. Legea în vigoare trebuie îmbunătățită. Se vor face noi calcule și se va verifica cum se îmbunătățește sistemul pentru a fi și echitabil și sustenabil.
Despre majorarea salariilor la profesori
Klaus Iohannis: Creșterile prevăzute prin lege sunt prevăzute și în bugetul pe 2020.
Guvernul v-a consultat pe plafonarea pensiei minime?
Klaus Iohannis: Este o discuție pe care trebuie să o purtăm și o vom purta. Nu vreau să dau indicații prin televizor cum trebuie să majoreze guvernul pensiile. Da, vor crește pensiile, e un lucru evident și ne dorim acest lucru. Mi se pare o idee foarte bună majorarea vârstei de pensionare la cerere. Ne confruntăm cu un deficit de forță de muncă, sunt foarte mulți angajați care ar dori să continue munca lor peste vârsta de pensionare. În acest fel s-ar atenua deficitul de forță muncă, persoanele apte vor avea posibilitatea să o facă. Nu vorbim de creșterea vârstei de pensionare, însă pentru persoanele care doresc să muncească mai mult se va crea posibilitatea legală pentru a face acest lucru. E o opțiune, nu o obligație.
Sunteți mulțumit de guvern? Se impun remanieri?
Klaus Iohannis: Eu sunt foarte mulțumit de guvernul PNL și recomand să rămână în funcție un guvern PNL mult și bine.
Despre cazul de la Spitalul Floreasca
Klaus Iohannis: Este un eveniment catastrofal, trist, inadmisibil, dar el s-a produs, regretabil. Ministerul a reacționat prompt și ferm, adecvat. Am auzit de scrisoarea (privind greva), o atitudine regretabilă.
E nevoie de o reformă profundă și în acest domeniu și reforma se va produce.
Îi puteți oferi o garanție publică premierului că îl veți numi premier după anticipate, dacă demisionează?
Klaus Iohannis: O întrebare ciudată. Sunt foarte mulțumit de felul în care își face treaba ca premier. În continuare, cred că Orban e în acest moment cea mai bună soluție de premier, fie plin, fie interimar. Îmi doresc să continue Ludovic. (dacă mâine își dă demisia, rămâne prima opțiune de premier?) Dacă mai aveți și alte întrebări …
Guvernul a oferit finanțare de la stat pentru ProRomânia de la buget, printr-un amendament. Sunteți de acord?
Klaus Iohannis: Promulgarea nu se poate face cu obiecții. Am considerat că bugetul este destul de bun pentru a fi promulgat. În ce privește finanțarea partidelor, am văzut că s-a modificat și aș avea două observații. Subvenția pentru partide a scăzut, se ajunsese la finanțări un pic prea mari. În vechea formă, principalul beneficiar a fost PSD. Prin această formă, PSD pierde sume din finanțare și acest lucru nu este regretabil.
Despre rechemarea lui George Maior
Klaus Iohannis: Nu am mai discutat chestiunea în ultimele zile.
România ar trebui să se implice cu trupe în cadrul majorării rolului NATO în Orientul Mijlociu?
Klaus Iohannis: Discuția despre implicarea NATO în regiune e la început. Noi sprijinim această intenție.
Despre pensiile speciale. Cum vedeți rezolvată problema eliminării lor?
Klaus Iohannis: Chestiunea trebuie rezolvată pe cale parlamentară. Mi se pare cam lungă vacanța parlamentară. Dacă există în PNL dorința de a accelera demersurile parlamentare îi voi sprijini. Sunt două variante: angajarea răspunderii și discutarea în regim normal, calea uzuală. Unii au impresia că asumarea răspunderii e o cale neparlamentară. E o cale parlamentară și nu legiferare delegată.
Despre un candidat unic al dreptei la Primăria București și eventualitatea ca acesta să fie Rareș Bogdan
Klaus Iohannis: Nu exclud unele negocieri între partide, dar ca principiu un partid care guvernează și care are o reacție foarte pozitivă în sondaje, ar trebui să meargă de regulă singur în alegeri pentru a-și dovedi puterea și curajul. E cam repede să discutăm despre nume.
Sursa: universul.net
Discuții despre această postare