Ziua de sâmbătă 7/10/23 a devenit cea mai mortală din ultimii 50 de ani pentru conflictul arabo-israelian – Bilanțul până în prezent este de 530 de morți și 3.400 de răniți
Israelul și Hamas sunt din nou în război, începând cu atacul surpriză asupra Israelului de către gruparea palestiniană care controlează Fâșia Gaza, sâmbătă dimineața, 7/10.
Hamas a reușit să lanseze cel puțin 5.000 de rachete în interiorul teritoriului israelian, în timp ce militanți ai grupului au trecut granița ucigând și luând ostatici civili și soldați israelieni.
Israelul, prin gura premierului său Benjamin Netanyahu, a promis o „răzbunare teribilă” și a cerut civililor să părăsească Fâșia Gaza.
La câteva ore după atacul Hamas, Israelul a lansat atacuri aeriene în Fâșia Gaza împotriva bazelor și clădirilor Hamas, dar acestea duc la moartea în masă a civililor palestinieni, iar sâmbătă seara târziu, în noaptea de 7/10, a întrerupt alimentarea cu energie electrică a Fâșiei Gaza.
Atacurile celor două părți implicate au aruncat regiunea într-o baie de sânge fără precedent, în condițiile în care bilanțul Israelului în urma atacurilor Hamas depășește 300 de morți și 1.900 de răniți, în timp ce partea palestiniană a raportat peste 230 de morți și peste 1.500 de răniți.
Aceste cifre sunt cele mai recente date publicate de surse oficiale duminică 8/10, în jurul orei 6.30.
Discursul al lui Netanyahu, atac terestru așteptat în Gaza
Într-un mesaj televizat sâmbătă seara târziu, 7/10, premierul israelian Bejiamin Netanyahu a vorbit despre o „zi neagră” pentru statul evreu și a promis că armata israeliană își va folosi „toată puterea” pentru a „distruge capacitățile” Hamas, promițând că va transforma ascunzătorile organizației palestiniene în „ruine”.
„Hamas a lansat un război crud și vicios. Vom câștiga acest război, dar prețul este insuportabil”, a declarat premierul israelian.
„Hamas vrea să ne ucidă pe toți. Este un inamic care ucide mame și copii în casele lor, în paturile lor. Un inamic care răpește bătrâni și copii”, a adăugat el.
Guvernul israelian a anunțat, de asemenea, că va tăia electricitatea, combustibilul și alimentele în Fâșia Gaza – pe care Hamas o controlează din 2007 – și a cerut civililor din zonă să părăsească regiunea.
Începând de sâmbătă dimineață, sute de civili palestinieni din nord-estul Fâșiei Gaza și-au abandonat casele pentru a se îndepărta de granița cu Israelul.
Între timp, Consiliul de Securitate israelian a aprobat o ofensivă terestră în Gaza, cu scopul de a o curăța de toate forțele armate ale Hamas.
Hamas: Suntem pregătiți pentru invazia terestră israeliană
„Toate scenariile sunt acum posibile și suntem pregătiți pentru o invazie terestră”, a declarat vicepreședintele Hamas Saleh al-Arouri, adăugând că Israelul plănuiește să lanseze un atac asupra Fâșiei Gaza și Cisiordaniei.
De asemenea, el a declarat pentru Al Jazeera că gruparea a capturat „un număr mare” de ostatici
El a adăugat că printre aceștia se află „ofițeri de rang înalt”.
„Nu a fost o lovitură de tip sabotaj.
Am lansat o bătălie totală.
Ne așteptăm ca luptele să continue și frontul să se extindă.
Avem un obiectiv principal: libertatea noastră și a locurilor noastre sfinte”, a precizat el.
De remarcat că printre prizonierii Hamas s-ar afla și generalul israelian Nimrod Aloni, fost comandant al sectorului din Fâșia Gaza.
Ostilitățile dintre Israel și Hamas au început sâmbătă, 7.10, la ora 6.30, cu lansarea a 5.000 de rachete din Fâșia Gaza spre orașele israeliene din apropierea gardului enclavei cu teritoriul israelian, dar și mai adânc spre Tel Aviv și Ierusalim.
Profitând de elementul surpriză, militanții Hamas aflați în vehicule, dar și în parașute motorizate, au traversat bariera de securitate pe care Israelul a ridicat-o în jurul Fâșiei Gaza și au atacat poziții militare și civili israelieni pe străzi.
Brigăzile al-Qassam, aripa armată a Hamas, au declarat într-o înregistrare video că au „capturat mulți soldați inamici”, iar Brigăzile al-Quds, brațul militar al Jihadului Islamic palestinian, au declarat, de asemenea, că au capturat „mulți soldați israelieni”.
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a confirmat că „soldați și civili israelieni” au fost răpiți.
Comandantul Brigăzilor al-Qassam, Mohammad Dheif, a anunțat că gruparea a lansat o operațiune numită „Storm al-Aqsa” împotriva Israelului și a tras peste 5.000 de rachete pentru a „pune capăt tuturor crimelor ocupației”.
Ca răspuns, armata israeliană a lansat operațiunea „Iron Swords” și, sâmbătă, 7/10, în jurul orei 11:00, a anunțat că a lansat primele sale lovituri aeriene în Fâșia Gaza, ca represalii.
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, locotenent-colonelul Richard Hest, a declarat că Israelul a numărat peste 3.000 de atacuri cu rachete împotriva teritoriului israelian.
În după-amiaza zilei de sâmbătă 7/10, Hamas a lansat mai multe atacuri cu rachete împotriva Israelului, în timp ce Israelul și-a reluat bombardamentele de noapte asupra țintelor Hamas din Gaza.
A series of explosions light up the Gaza skies, capping a day of violence that saw hundreds of people die and thousands injured since Hamas launched its surprise attack on Israel, authorities say. https://t.co/QHa2ScAxfj pic.twitter.com/I0gehzYvGT
— ABC News (@ABC) October 8, 2023
Loviturile aeriene israeliene au dus la distrugerea a trei clădiri din Turnul Palestinei din Gaza, o clădire înaltă în care își are sediul Hamas.
Organizația Medici Fără Frontiere a raportat că bombardamentele aeriene israeliene au lovit un spital din enclava palestiniană și au ucis mai multe persoane, printre care o asistentă și un șofer de ambulanță.
Lebanon’s Hezbollah says fired shells, guided missiles at Israel#AlAqsaStorm pic.twitter.com/1CaSlX1gIZ
— Palestine Highlights (@PalHighlight) October 8, 2023
Anterior, sâmbătă 7/10, Hezbollah a emis o declarație în care a afirmat că monitorizează îndeaproape situația din Gaza și că se află în „contact direct cu conducerea rezistenței palestiniene” și a descris atacul Hamas ca fiind „un răspuns decisiv la continuarea ocupației israeliene și un mesaj pentru cei care caută o normalizare cu Israelul”.
În urma anunțului Israelului potrivit căruia Consiliul de Securitate a aprobat o ofensivă terestră în Gaza, Hezbollah a anunțat că, dacă Israelul invadează Gaza, forțele sale o vor ataca din nord, adică de pe teritoriul libanez, unde au baze.
#Israel continues to strike the #Gaza Strip
— NEXTA (@nexta_tv) October 7, 2023
At the same time, Hamas spokesman Abu Obeida said that "the number of hostages we have is many times more than Netanyahu says."
Meanwhile, Hezbollah, a Lebanese terrorist group allied to Iran, Syria and Hamas, said it was ready to… pic.twitter.com/CmV9GrBrYp
Companiile aeriene își anulează zborurile către Tel Aviv
Numeroase companii aeriene și-au anulat zborurile programate pentru acest weekend (7-8/10/2023) către Tel Aviv, după ce Hamas a lansat o ofensivă militară în Israel, potrivit datelor de pe panoul de sosiri online de la Aeroportul Internațional Ben Gurion din Israel.
Printre aceste companii aeriene se numără Lufthansa, Emirates, Ryanair, Aegan Airlines, American Airlines și Air France.
Este convocat Consiliul de Securitate al ONU
ONU a anunțat că a convocat o reuniune extraordinară a Consiliului de Securitate privind Orientul Mijlociu pentru duminică 8/10.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut comunității internaționale să facă „eforturi diplomatice pentru a evita o conflagrație mai amplă” după escaladarea conflictului dintre Israel și Hamas.
Președintele american Joe Biden, în scurte declarații la Casa Albă după o convorbire telefonică cu Benjamin Netanyahu, a declarat că sprijinul SUA pentru Israel este „neclintit și dat”.
Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, i-a cerut președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, să „continue și să intensifice măsurile de restabilire a calmului și stabilității în Cisiordania”.
La rândul său, Abbas i-a spus lui Blinken că „nedreptatea” împotriva palestinienilor împinge conflictul cu Israelul într-o situație „explozivă”.
La rândul lor, UE și numeroase guverne europene au „condamnat ferm” atacurile.
Iranul, un inamic declarat al Israelului, a salutat atacurile Hamas, afirmând că acestea demonstrează încrederea sporită a palestinienilor în statul evreu.
Grupul armat șiit din Liban, aflat în război cu Israelul și aliat al Hamas, a afișat o poziție prudentă, afirmând într-un comunicat că monitorizează îndeaproape situația din Gaza și că se află în „contact direct cu conducerea rezistenței palestiniene”.
Activitatea diplomatică a fost observată din partea Egiptului și Iordaniei, care în mod tradițional au mediat detensionarea tensiunilor din regiune.
Într-o poziție delicată par să se afle țările arabe care au semnat acorduri de normalizare a relațiilor cu Israelul, precum și Arabia Saudită, care se îndreaptă spre stabilirea de relații diplomatice cu statul evreu.
Discuții despre această postare