Celebrul tenor grec, Mario Frangoulis (51 de ani) a vorbit, într-un interviu pentru „Adevărul“ despre experienţele sale artistice, despre rădăcinile sale africane, dar şi despre viaţa personală, pe care o descrie drept „o călătorie fără sfârşit“.
Mario Frangoulis va concerta în premieră la Bucureşti, pe scena Sălii Palatului, pe 20 aprilie, iar invitată specială va fi soprana Cellia Costea.
Acompaniat de Orchestra Simfonică Bucureşti, sub bagheta dirijorului grec Stathis Soulis, Mario Frangoulis propune publicului atât un program alcătuit din lucrări ale unor mari compozitori, cât şi binecunoscutele sale interpretări clasice crossover. Din concert nu vor lipsi piese celebre precum „Hijo de la Luna“, „Nights in White Satin“ (Notte di Luce) sau „Vincero Perdero“, precum şi piese de pe recent lansatul album al tenorului elen, „Tourquoise Waters“ („Galazia Limni“).
„Adevărul“: Transmiţi publicului emoţie de fiecare dată când urci pe scenă. Dragostea ta pentru muzică este incontestabilă. Cine te-a inspirat în copilărie?
Mario Frangoulis: Părinţii mei. Fără dar şi poate. Au fost incredibili cu mine şi au fost una dintre inspiraţiile mele de-a lungul vieţii. Cred că o parte din realizările mele se datorează şi faptului că am studiat mai multe arte. Cumva, prin abilităţile actoriceşti combinate cu cele muzicale cred că reuşesc să mă destăinui altfel în faţa publicului. De asemenea, am întâlnit foarte mulţi artişti minunaţi de-a lungul timpului, cu care am avut şansa să colaborez. Înainte de a deveni tenor, am studiat actoria la Londra, aceasta fiind prima mea pasiune. În muzică nu pot spune neapărat că am avut un idol, însă pe parcurs ce creşteam era din ce în ce mai clar că îmi place opera. Când am câştigat bursa „Maria Callas”, în 1989, a fost o mare binecuvântare pentru că ea era deja o persoană pe care o ascultam în timpul şcolii de teatru.
Dacă ţi-ai putea descrie muzica în trei cuvinte, care ar fi acelea? Doar trei cuvinte? Pasiune, frumuseţe şi cultură. Există culturi diferite, o călatorie în China este diferită de una în Paris. Există oportunităţi pentru artişti a ne exprima în întreaga lume prin muzică.
Tourquoise Waters”/„Galazia Lumni“ este cel mai recent album al tău. Ce semnifică titlul? În greacă înseamnă „apă albastră şi limpede“. Este albastrul care se reflectă în inimile noastre. Vorbeşte despre marele albastru pe care îl oferă Grecia. Oriunde călătoresc, indiferent că mă duc la New York sau în China, întotdeauna mă întorc în Grecia pentru că, pentru mine, aici este casa mea. Am colaborat pentru acest album cu Lina Nikolakopoulou, una dintre cele mai mari scriitoare din toate timpurile pe care Grecia le-a oferit până acum… „Galazia Lumni” mai înseamnă şi să iubeşti cu toată pasiunea pe care o ai.
Momentul care ţi-a schimbat viaţa? Mario Frangoulis: Apariţia mea în „Les misserable“. Nu voi uita niciodată. Tocmai ce terminasem studiile teatrale la Şcoala Guildhall, când am fost descoperit de către producătorul Cameron Mackintosh în cadrul unei audiţii şi mi-a oferit rolul lui Marius.
Te-ai născut în Africa şi ai crescut în Grecia, spune-ne ceva din ambele părţi culturale pe care le putem găsi acum în Mario Frangoulis? Toată familia mea trăieşte în Africa de Sud, în Zimbabwe. Este important pentru mine că astăzi toată lumea este în siguranţă şi că totul s-a schimbat de atunci. Sper că vom putea uni lumea prin muzică. Zimbabwe nu trece prin cel mai bun moment acum, dar sper din toată inima că lucrurile se vor imbunătăţi pentru toată lumea şi toţi oamenii din lume vor trăi în pace. Respect oamenii pentru ceea ce sunt şi pentru problemele prin care trec în viaţa lor, fie că este o călătorie nesfârşită, fie că este o întâlnire pasageră. Apreciez întâlnirea cu oamenii şi apreciez toate culturile, fie ele oricât de diferite. Vorbind mai multe limbi am avut ocazia de a comunica cu persoane din diferite părţi ale lumii.
Ce surprize pregăteşti pentru publicul român pe 20 aprilie? Mario Frangoulis: Sunt foarte fericit şi nerăbdător! Cellia Costea va fi alături de mine pe scenă. Este o soprană minunată, am avut plăcerea să o întâlnesc în Grecia. Stathis Soulis, care va conduce spectacolul din Bucureşti, este plin de pasiune si dirijează orchestre de renume în întreaga lume. Sunt foarte încântat pentru ca este un tânăr talentat şi are multe de realizat. Pentru mine este un vis împlinit să cânt la Bucureşti, la Sala Palatului, pentru prima dată.
Sursa: adevarul.ro
Discuții despre această postare