La București are loc o reuniune la care participă miniștrii Energiei din regiune, dar și din Azerbaidjan și Georgia, țări de unde România spera să obțină mai multe gaze.
Cele mai mari așteptări sunt de la Azerbaidjan, țară care dorește să devină un important furnizor de gaze naturale pentru Uniunea Europeană, dar și o alternativă la gazul rusesc, a transmis Cătălin Deacu pentru Telejurnal.
Ministrul Energiei din Azerbaidjan, Parviz Shahbazov, a declarat că anul acesta, țara sa va livra cu 40 la sută mai multe gaze către Uniunea Europeană, și că-și propune ca în următorii 5 ani să dubleze cantitatea de gaze pe care o va livra către comunitatea europeană.
O veste bună vine și din Bulgaria: ministrul bulgar, Rosen Hristov, a declarat că, de la 1 octombrie, gazoductul Grecia-Bulgaria, un interconector, va deveni funcțional și astfel, România va putea, din punct de vedere tehnic, să importe, prin intermediul acestui gazoduct, gaze din Azerbaidjan. Țara noastră trebuie însă să mai semneze un acord de achiziție a gazelor cu Azerbaidjanul și totodată un acord de tranzit cu Turcia pentru tranzitul acestor gaze din Azerbaidjan, care ar urma să ajungă în țara noastră.
Parviz Shahbazov a subliniat faptul că nu doar România dorește gaze din Azerbaidjan, ci sunt nu mai puțin de 10 țări care vor să cumpere gaze din această țară.
Ministrul grec al Energiei a declarat că țara sa și-a redus consumul de gaze cu 40 la sută anul acesta, și că poate pune la dispoziție țărilor care au nevoie acest excedent.
La rândul său, vicepremierul din Republica Moldova, Andrei Spânu, a declarat că țara sa a fost nevoită să-și reducă consumul de gaze, și asta pentru că Gazprom a redus livrările cu 35 la sută.
Discuții despre această postare