Platforma pentru acordarea indemnizației de maternitate către liber-profesioniste, antreprenoare și agricultoare a fost oficial deschisă.
De acum încolo, mamele vor beneficia de un sprijin financiar lunar de 830 de euro pe durata a 9 luni, începând de la data nașterii copilului. Aproximativ 5.000 – 5.500 de mame sunt eligibile pentru acest sprijin, iar suma totală pe care o poate acumula o mamă poate ajunge până la 10.970 de euro. În plus, la data de 30 aprilie, mii de mame vor primi și un sprijin financiar majorat pentru naștere.
Reglementări pentru agricultoare și liber-profesioniste Agricultoarele și mamele care sunt liber-profesioniste nu vor mai primi un sprijin unic cum era în trecut, întrucât, sub noile reglementări guvernamentale, suma pe care o poate primi o mamă nouă poate ajunge la 11.000 de euro.
În detaliu, mamele care sunt liber-profesioniste, inclusiv agricultoarele, vor beneficia acum de un sprijin constant de maternitate de 830 de euro pe lună, plus plăți retroactive pentru nouă luni. Astfel, pe durata celor 9 luni, mamele vor acumula o sumă totală de 7.470 de euro. Dacă se adaugă și sprijinul financiar pentru naștere, care este de 2.400 de euro pentru primul copil și crește până la 3.500 de euro pentru al patrulea copil, o mamă care nu este angajată poate primi în total, pe parcursul a 9 luni, până la 10.970 de euro.
Platforma pentru solicitarea ajutorului special de maternitate este acum deschisă aici.
Este esențial ca mamele să fi primit deja alocația de maternitate de la e-EFKA (pentru sarcină și perioada postnatală) și să depună cererea pentru ajutorul special de maternitate într-un termen de două luni de la primirea ultimei plăți.
Iată câteva exemple concrete:
- O mamă independentă cu un copil va primi: 830 euro lunar pentru 9 luni, plus o alocație de naștere de 2.400 euro, totalizând 9.870 euro.
- O mamă independentă cu doi copii va primi: 830 euro lunar pentru 9 luni, plus o alocație de naștere de 2.700 euro, totalizând 10.170 euro.
- O mamă independentă cu trei copii va primi: 830 euro lunar pentru 9 luni, plus o alocație de naștere de 3.000 euro, totalizând 10.470 euro.
- O mamă independentă cu patru sau mai mulți copii va primi: 830 euro lunar pentru 9 luni, plus o alocație de naștere de 3.500 euro, totalizând 10.970 euro.
De asemenea, mamele au opțiunea de a transfera până la șapte luni din ajutorul de maternitate tatălui, indiferent dacă acesta este angajat, liber profesionist sau agricultor. Tatăl, pe perioada în care beneficiază de concediul transferat, are dreptul la beneficiile corespunzătoare, cu condiția să fie în regulă cu contribuțiile de asigurări sociale.
Indemnizație de maternitate
Printr-un proiect de lege votat în februarie, care se referă la alocația de naștere, s-a stabilit o creștere de 400 de euro pentru primul copil dependent, cu o creștere graduală pentru fiecare copil ulterior, ajungând la un supliment de 1.500 de euro pentru beneficiarii cu patru sau mai mulți copii dependenți înainte de naștere.
Măsura este, de asemenea, aplicabilă retroactiv pentru fiecare copil născut după 1 ianuarie 2023.
În detaliu:
- 2.400 de euro, pentru cei care au un copil
- 2.700 de euro, pentru cei care au doi copii
- 3.000 de euro, pentru o familie care numără trei copii după nașterea recentă
- 3.500 de euro, pentru al patrulea copil sau mai mulți
Discuții despre această postare