Indemnizația de concediu de odihnă 2023 se plătește angajaților care au dobândit dreptul la concediu de odihnă obișnuit, în locul sau în numerar, în luna următoare.
Rețineți că concediul anual al unui angajat se acordă în urma consultării cu angajatorul în ceea ce privește momentul acordării și, în orice caz, în termen de două luni de la solicitarea angajatului. Cel puțin jumătate dintre angajații unei întreprinderi trebuie să își ia concediul în perioada 1 mai – 30 septembrie.
Când intră plățile indemnizației de vacanță
Legea prevede că indemnizația de concediu trebuie să fie plătită în avans angajatului la începutul concediului.
Data la care fiecare angajat își va primi concediul de vară se stabilește după consultarea cu angajatorul. Din ziua în care angajatul depune o cerere de concediu, angajatorul este obligat să îl acorde (împreună cu indemnizația de concediu) în termen de două luni.
Angajații care nu și-au luat concediul de vară din vina angajatorului au dreptul să primească indemnizația de concediu majorată cu 100% (adică dublată) de îndată ce se încheie anul calendaristic în care ar fi trebuit să îl ia. Rețineți că, în acest caz, nu se dublează indemnizația de concediu, ci doar indemnizația de concediu, adică „salariul normal” pe care salariatul l-ar fi primit dacă ar fi lucrat în cadrul companiei în anul respectiv.
În cele din urmă, este de remarcat faptul că angajatorul este obligat să acorde concediul anual la care au dreptul angajații săi înainte de sfârșitul anului calendaristic la care se referă.
Fiecare angajat cu un raport de muncă pe durată nedeterminată sau determinată are dreptul, de la începutul angajării sale și până la împlinirea a douăsprezece luni, să primească partea sa de concediu. Această cotă se calculează pe baza a 20 de zile lucrătoare de concediu anual pentru cei care lucrează cinci zile și a 24 de zile lucrătoare pentru cei care lucrează șase zile.
În al doilea an calendaristic, după ce lucrătorul a împlinit 12 luni de muncă, acesta are dreptul la 21 de zile de concediu (muncă de cinci zile) și 25 de zile de concediu (muncă de șase zile).
Pentru al treilea an calendaristic și următorii ani de lucru, lucrătorul are dreptul la concediul anual plătit normal începând cu data de 1 ianuarie a fiecărui an, și anume 22 de zile (cinci zile de lucru) și 26 de zile (șase zile de lucru).
La cât se ridică indemnizația de concediu cu noul salariu minim
În acest caz, în 2023, prima de Paște este de 406,25 EUR, indemnizația de vacanță este de 390 EUR, iar prima de Crăciun este de 812,5 EUR.
Indemnizația de concediu este egală cu totalul indemnizațiilor de concediu obișnuite plătite efectiv, sub rezerva restricției de a nu depăși 15 zile de salariu pentru cei plătiți cu un salariu lunar și 13 zile de salariu pentru cei plătiți cu un salariu zilnic sau pe unitate de muncă sau prin tarife sau în alt mod.
Indemnizația de concediu corespunzătoare se plătește în avans în momentul în care se ia concediul de odihnă sau o parte din acesta, împreună cu indemnizația de concediu. Dispozițiile generale sau specifice ale legilor, decretelor, deciziilor ministeriale, convențiilor colective, hotărârilor arbitrale, regulamentelor de muncă și ale altor acte de reglementare, care stabilesc metode mai favorabile de calculare, plată și, în general, de acordare a indemnizației de concediu, prevalează și rămân în vigoare.
Discuții despre această postare