Pentru a primi o indemnizație de șomaj de la DYPΑ, un asigurat trebuie să fie concediat de la locul său de muncă și să fi acumulat un anumit număr zile de muncă.
Pentru ca un asigurat să poată primi indemnizația de șomaj de la DYPΑ, este necesar să fi fost concediat și să fi acumulat un număr specific de zile de muncă. Mai exact, pentru a primi pentru prima dată indemnizația, trebuie să fi acumulat cel puțin 125 de zile de muncă sau 100 de zile pentru constructori cu rețineri pentru fondul de șomaj în decursul celor 14 luni anterioare terminării sau încetării raportului de muncă, excluzând zilele din ultimele două luni înainte de terminarea sau încetarea acestuia, și 80 de zile de muncă dependentă în fiecare an în ultimii doi ani înainte de începerea subvenției lor.
Pentru asigurații care nu îndeplinesc condiția menționată mai sus, trebuie să „adune” cel puțin 200 de zile de muncă sau 180 pentru constructori cu rețineri pentru fondul de șomaj în ultimii doi ani înainte de încetarea sau terminarea raportului de muncă, excluzând zilele din ultimele două luni înainte de terminarea sau încetarea acestuia, și 80 de zile de muncă dependentă în fiecare an în ultimii doi ani înainte de terminarea sau încetarea raportului de muncă.
Pentru cei care au primit în trecut indemnizația de șomaj Asigurații care au primit indemnizație de șomaj în trecut trebuie să acumuleze cel puțin 125 de zile de muncă sau 100 de zile pentru constructori cu rețineri pentru fondul de șomaj în decursul celor 14 luni anterioare terminării sau încetării raportului de muncă, excluzând zilele din ultimele două luni înainte de terminarea sau încetarea acestuia.
Asigurații din această categorie nu trebuie să fi primit, în cele patru ani anterioare începerii subvenției pentru care aplică, mai mult de 400 de zile de indemnizații.
Dacă în această perioadă de patru ani au primit subvenții, dar au acumulat mai puțin de 400 de zile de indemnizații, au dreptul să fie subvenționați pentru numărul rămas de zile până la atingerea limitei maxime de 400 de zile de indemnizații.
Documentele necesare pentru indemnizația de șomaj sunt următoarele:
- Notificarea de încetare a contractului de muncă (Formularul E6) semnată de șomer sau certificatul de încetare a contractului pe durată determinată (Formularul E7).
- Capacitatea de asigurare indirectă a membrilor protejați ai familiei, dacă este cazul.
- Detalii despre munca salariată (zile de asigurare) și activitatea non-salarială (activitatea de afaceri).
- Numărul contului bancar (IBAN) în care asiguratul este beneficiarul principal.
- Pentru subvenția în categoria constructorilor, este necesar un număr minim de zile de muncă, și încetarea sau terminarea raportului de muncă trebuie să provină din sectorul construcțiilor.
Procedura de aplicare: Persoanele interesate pot aplica pentru indemnizația de șomaj în două moduri. Inițial, după ce a fost emis un Carnet de Șomer, la Serviciul KPA2 din localitatea de rezidență a solicitantului. Alegerea serviciului KPA2 este importantă, deoarece acest serviciu va fi responsabil pentru toate aspectele legate de subvenția asiguratului și la acesta trebuie să se prezinte solicitantul când este necesar.
Totuși, persoanele pot să se înregistreze ca șomeri prin aplicația DYPΑ, fie cu codurile Taxisnet, fie cu codurile e-services ale DYPΑ, exclusiv online prin serviciile electronice DYPΑ sau Portalul Digital al Statului. După accesarea e-serviciilor DYPΑ, selectați opțiunea „Emiterea Carnetului de Șomer” și completați câmpurile prevăzute pentru înregistrarea șomerului.
Termenele pentru depunerea cererii sunt următoarele:
- pentru prima subvenție: 60 de zile de la ziua următoare datei de încetare sau terminare a relației de muncă;
- pentru continuarea subvenției care a fost suspendată: 2 ani de la data aprobării subvenției inițiale.”
Discuții despre această postare