Deși incidentul de la stația Doukissis Plakentias a fost considerat nesemnificativ, pentru cei care cunosc detaliile, acesta a trezit amintiri legate de tragedia de la Tempi, unde un accident feroviar a făcut numeroase victime.
În ultimele zile, un alt posibil dezastru feroviar din Grecia a fost dezvăluit, odată cu apariția informațiilor despre ce s-a întâmplat la Doukissis Plakentias, când un tren suburban (Proastiakos) a intrat pe liniile de metrou.
Incidentul a fost făcut public cu câteva zile întârziere și este investigat de justiția elenă. În același timp, Hellenic Train a anunțat suspendarea tuturor celor implicați – adică șeful de stație și cei doi mecanici ai trenului.
Cu toate că acest incident a fost considerat controlat, a evidențiat faptul că eroarea umană este mereu prezentă și un accident – care s-ar putea transforma într-o tragedie similară cu cea de la Tempi – poate avea loc oricând.
Repetarea aceleași greșeli
Evenimentele de la Doukissis Plakentias amintesc că eroarea umană este permanent o amenințare. În acest caz, nu a existat un pericol real pentru pasageri, deoarece greșeala a dus trenul pe o linie liberă. Reacția mecanicului a fost de a opri trenul imediat ce și-a dat seama de eroare.
Totuși, asemănarea flagrantă cu tragedia de la Tempi – unde un macaz uitat a direcționat greșit trenul pe o altă rută – evocă amintiri dureroase și subliniază faptul că sistemul feroviar elen are în continuare probleme sistemice majore.
Mitul erorii umane și lipsa sistemelor de siguranță
De asemenea, incidentul de la Doukissis Plakentias a scos la lumină lipsa de responsabilitate a autorităților Ministerului Infrastructurii și Transporturilor. După tragedia de la Tempi, oficialii guvernamentali au afirmat că „nu există un sistem electronic care să asigure deplina siguranță, doar respectarea strictă a Regulamentului General de Circulație poate oferi siguranță absolută.” Acum, se discută despre existența sistemelor de siguranță.
Cu toate acestea, aceste sisteme nu sunt funcționale în întreaga rețea feroviară a țării, ceea ce înseamnă că eroarea umană poate oricând să ducă la zeci de victime nevinovate.
Siguranța în rețeaua de metrou
Specialiștii care cunosc detaliile rețelei feroviare din Grecia subliniază că nu trebuie să căutăm exemple de bună practică în teorie sau în țări avansate din străinătate. Avem un exemplu bun chiar lângă noi: rețeaua de metrou din Atena. Aceasta este o rețea modernă, cu un nivel de siguranță mult mai ridicat decât restul sistemului feroviar.
„Rețeaua de metrou este semnalizată în fiecare punct și este complet teleghidată, astfel încât este mult mai sigură decât restul rețelei feroviare. Greșelile umane nu sunt posibile, deoarece sistemele electronice de siguranță nu permit ca două trenuri de metrou să fie pe aceeași linie, fie în direcții opuse, fie pe aceeași direcție,” explică Kostas Lakafossis, investigator de accidente și membru al comisiei de anchetă create de familiile victimelor de la Tempi.
El a mai subliniat că noaptea de 28 februarie 2023 ar fi fost complet diferită chiar și cu mai puține sisteme de siguranță la Tempi. „Chiar și fără acești automatizări avansate, dacă ar fi existat măcar un simplu sistem de semnalizare, cel care aprinde lumina roșie pentru a avertiza mecanicul că urmează să intre pe o linie ocupată, tragedia ar fi putut fi evitată,” a adăugat Lakafossis.
Prevenirea escaladării erorilor umane
Conform lui Lakafossis, este aproape imposibil să previi complet eroarea umană, lucru demonstrat atât de incidentul de la Doukissis Plakentias, cât și de cel anterior, din Agioi Anargyroi. „Aceste incidente arată că erorile umane se întâmplă și se vor întâmpla mereu, chiar dacă frecvența lor este foarte mică. Indiferent de reguli și de cât de bine este pregătit personalul, o clipă de neatenție poate duce la o greșeală,” a spus el.
„Scopul trebuie să fie prevenirea escaladării acestor greșeli, instalând sisteme moderne de protecție pe cât mai multe porțiuni ale rețelei feroviare,” a concluzionat Kostas Lakafossis.
Discuții despre această postare