Controversaţii fraţi Micula au reuşit să pună sechestru pe acţiunile uneia dintre cele mai mari şi mai profitabile companii din energie, în încercarea de a-şi acoperi despăgubirile pe care i le datorează statul român. SN Nuclearelectrica a informat marţi Bursa de Valori Bucureşti asupra instituirii sechestrului de către Societatea Civilă Profesională de Executori Judecătoreşti “Mazilu şi Asociatii” pe un număr de 67.071.301 acţiuni deţinute de Statul Român la SNN. Cele 67 de milioane de acţiuni reprezintă 27% din acţiunile deţinute de Ministerul Economiei. „În data de 27.11.2019, Ministerul Finanţelor Publice a notificat Nuclearelectrica prin adresa nr. 323076 cu privire la faptul că, la acest moment, executarea care face obiectul dosarului este suspendată provizoriu prin încheierea de sedinţă din 26.11.2019 pronunţată de Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti, în dosarul nr. 27749/302/2019, până la soluţionarea cererii de suspendare a executării”, se arată în informarea trimisă BVB.
Sechestru şi pe acţiunile Conpet
În aceeaşi zi, societatea Conpet a primit, din partea Societăţii Civile Profesionale de Executori Judecătoreşti Mazilu şi Asociaţii, Procesul Verbal de Sechestru emis în data de 25 noiembrie 2019 în Dosarul de executare nr. 22/2014, prin care s-a declarat sechestru definitiv asupra unui număr de 5.083.372 de acţiuni, cu o valoare nominală de 3,3 lei/acţiune, pe care debitorul statul român le deţine la Conpet, acţiuni administrate prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. ”Menţionăm că în data de 26 noiembrie 2019 Ministerul de Finanţe Publice a notificat Conpet, prin adresa nr. 323076, cu privire la faptul că la acest moment executarea care face obiectul dosarului sus menţionat nu mai poate continua, invocând în susţinere Încheierea de şedinţă din data de 26 noiembrie 2019 pronunţată în dosarul nr. 27749/302/2019 de Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti, Secţia a II-a Civilă, prin care a fost admisă cererea formulată de contestatorul statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, dispunându-se suspendarea provizorie a executării silite în Dosarul de executare silită nr. 22/2014 până la soluţionarea cererii de suspendare a executării”, arată un raport al Conpet. Conpet are un capital social de 28.569.842 lei, cu o valoare nominală de 3,3 lei/acţiune. Sechestrele au fost instituite ca parte a demersurilor lor prin care încearcă să pună în executare decizia din 2013 a Centrului Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID), prin care România a fost obligată la plata de despăgubiri de peste 331 milioane dolari pentru retragerea, în 2005, a unei scheme de încurajare a investiţiilor prin facilităţi fiscale, cu patru ani înainte de expirarea sa, prevăzută pentru 2009. Fraţii Micula au câştigat la Curtea de arbitraj internaţional un proces cu statul român şi trebuie să primească această sumă. Iniţial, datoria era de 84,5 milioane de euro, restul până la 395 de milioane reprezentând dobânzi şi penalităţi. În încercarea de a-şi recupera banii, fraţii Micula s-au îndreptat către companiile de stat, punând popriri şi pe conturile Romatsa. În luna septembrie 2015, ROMATSA a fost notificată de către EUROCONTROL cu privire la existenţa unui act de executare silită transmis de un executor judecătoresc belgian asupra fondurilor cuvenite regiei, obţinute din activitatea de prestare de servicii de trafic aerian, în urma procesului dintre fraţii Micula şi statul român. În consecinţă, conturile bancare ale ROMATSA nu au mai fost alimentate cu sumele de bani aferente serviciilor deja efectuate de dirijare a traficului aerian, întrucât, în urma unei hotărâri a instanţei de judecată din Belgia, sumele colectate de EUROCONTROL în numele ROMATSA au fost blocate în contul unei datorii a statului român.
În 2014, sechestru pe acţiunile statului la Petrom
În decembrie 2014, fraţii Ioan şi Viorel Micula, patronii European Drinks, care au de recuperat 82 de milioane de euro de la statul român în urma deciziei Curţii de Arbitraj de la Washington, au instituit sechestru pe acţiunile statului la Petrom. În urma deciziei ICSID din 2013, fraţii Micula trebuiau să primească de la statul român circa 376 milioane lei, plus penalităţi, Ministerul Finantelor anunţând că este de acord cu compensarea acestei sume cu datoriile firmei celor doi la buget. Procesul a fost deschis în 2005 la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor Relative la Investiţii (ICSID) de pe lângă Banca Mondială, cea mai înaltă instanţă judecătorească pentru litigiile economice, şi viza decizia autorităţilor române privind eliminarea unor facilităţi fiscale acordate grupului European Drinks pentru investiţiile în zonele defavorizate Recent, ministrul Economiei, Lucian Bode, a informat că statul roman caută soluţii pentru deblocarea situaţiei.
Sursa: adevarul.ro
Discuții despre această postare