Cuvinte precum „criminal“, „este nevoie de un miracol“, „limita de netrecut“ şi „refuz de plată“ completează acum tragedia greacă, în timp ce băncile elene pierd capital de 400 mil. euro pe zi, acţiunile lor cad pe bursă, iar turbulenţele din Grecia se propagă pe pieţele de finanţare ale statelor mai slabe din zona euro.
Mai mulţi observatori cred că din cauza blocajului în negocierile Atenei cu creditorii pentru continuarea finanţării Greciei în acest stat falimentar ar putea fi introduse în curând limite ale mişcărilor capitalului pentru a împiedica ieşirea lichidităţilor din bănci. Restricţiile ar putea include limitarea retragerilor de la bancomate, a transferurilor în străinătate şi controale la vamă pentru împidicarea ieşirii valutei, scrie The Guardian.
Acţiunile de pe bursa de la Atena au scăzut ieri cu aproape 4%, ajungând aproape de cel mai redus nivel din vara anului 2012. Titlurile National Bank of Greece, una dintre cele mai mari bănci greceşti, s-au prăbuşit cu aproape 8%. Acţiunile Piraeus Bank, o altă mare bancă elenă, au pierdut aproape 9% din valoare. În ton cu bursa de la Atena, marile burse europene – DAX din Frankfurt, CAC 40 din Paris, IBEX din Madrid şi FTSE MIB din Roma – au înregistrat scăderi.
Pieţele sunt în vrie
Yieldurile obligaţiunilor emise de Italia, Spania şi Portugalia, cele mai vulnerabile economii din zona euro, au fost marţi actorii unuia dintre cele mai serioase episoade de contagiune de după apogeul crizei datoriilor.
Randamentele titlurilor italiene cu scadenţa la 10 ani au urcat cu 10 puncte de bază, la 2,43%, cele spaniole au crescut cu 14 puncte de bază, la 2,52%, iar cele portugheze au sărit cu 16 puncte de bază, la 3,42%. Randamentele acestor trei ţări sunt la cele mai ridicate niveluri din cel de-al treilea trimestru al anului trecut. Yieldurile spaniole sunt pe cale să înregistreze a opta săptămână consecutivă de creştere, cea mai lungă astfel de cursă din cel puţin 1994, scrie Reuters.
Revista germană Bild a dat „lovitura“ în presă şi pe burse cu ştirea că guvernul grec al lui Alexis Tsipras va căuta să întârzie plata unor datorii de 1,6 miliarde euro către FMI cu şase luni. Vestea a fost negată de Grecia. Scadenţa vine la sfârşitul acestei luni.
În schimb, într-un discurs incendiar, Tsipras a atacat FMI spunând că instituţia financiară cu sediul la Washington are o „responsabilitate criminală“ pentru situaţia Greciei. Premierul socialist a mai explicat că adevăratele negocieri încep abia acum, că instituţiile care au dat Greciei împrumuturi vor să umilească Grecia şi că folosesc negocierile pentru a-şi demonstra forţa, iar BCE insistă să „stranguleze“ financiar economia.
Turbulenţele recente de pe pieţe reflectă refuzul Greciei de a prezenta creditorilor noi planuri, deci de a negocia cu ei, la summitul Eurogroup de joi.
Pentru The Guardian, această atitudine este o „limită de netrecut“ clară trasată de Atena, care aşteaptă acum ca instituţiile de finanţare să facă primul pas spre compromis. Guvernul grec a înaintat deja trei propuneri, considerate insuficiente de creditori.
Financial Times a anunţat că liderii UE discută organizarea unui summit de urgenţă pe tema Greciei duminică. Pentru vineri, Tsipras are planuri să călătorească la Saint Petersburg pentru a se vedea cu preşedintele Rusiei Vladimir Putin, notează eKathimerini.
Premierul Finlandei Juha Sipila a declarat că va fi nevoie de un „miracol“ pentru ca Grecia şi creditorii să ajungă la un compromis înainte ca bailout-ul Greciei să expire la sfârşitul lunii iunie.
Între timp, unele sondaje de opinie arată că euro începe să-şi piardă strălucirea în ochii grecilor.
Probabilitatea ca Grecia să intre în incapacitate de plată a datoriilor este de 50%, potrivit mai multor analişti intervievaţi de Reuters. Cu toate acestea, probabilitatea ca Grecia să iasă din zona euro este de doar 30%. Ei văd încă potenţial ca părţile să ajungă chiar şi în ultima clipă la un acord pentru ca Grecia să evite falimentul şi ieşirea din zona euro, un eveniment fără precedent care ar putea avea pe pieţele financiare magnitudinea prăbuşirii băncii americane de investiţii Lehman Brothers.
Pericolul Grexitului a fost citat de mulţi analişti ca fiind cel mai mare risc pentru economia zonei euro.
sursa: zf
Discuții despre această postare