Guvernul Orban a fost demis de Parlamentul României la numai trei luni și o zi de la învestirea sa de către același Parlament. El va rămâne însă o vreme la Palatul Victoria, ca guvern interimar.
Pentru căderea Guvernului Orban au votat 261 de senatori și deputați, cu 28 mai mult decât numărul minim necesar de 233.
Rezultatul votului:
- Numărul total de parlamentari: 465
- Numărul parlamentarilor prezenți: 423
- Numărul de voturi exprimate: 400
- Voturi pentru moțiune: 261
- Voturi împotriva moțiunii: 139.
Pe 4 noiembrie 2019, Guvernul Orban a fost învestit cu 240 de voturi.
Moțiunea de cenzură a fost introdusă de PSD și susținută total de UDMR, ca replică la asumarea răspunderii Guvernului pentru legea alegerile locale în două tururi. Pe ultima sută de metri, și Pro România (partidulețul de traseiști al lui Victor Ponta) s-a alăturat susținătorilor moțiunii de cenzură.
Guvernul Orban rămâne deocamdată la Palatul Victoria, pentru a asigura guvernarea până când un nou guvern va fi învestit în Parlament și va depune jurământul la Palatul Cotroceni. Statutul Guvernului Orban, de azi înainte, va fi însă acela de guvern interimar, cu prerogative limitate.
Următoarea mutare va fi cea a președintelui Klaus Iohannis. Indiferent de majoritățile conjuncturale pe care le vor genera PSD, UDMR și Pro România, nominalizarea noului prim-ministru va fi atributul exclusiv al șefului statului, care tocmai ce s-a „reîncărcat” cu un vot popular masiv.
E de așteptat ca, în actuala conjunctură politică, președintele Iohannis să nu facă niciun compromis PSD-ului. El va juca dur, obligând majoritatea conjuncturală de azi fie să accepte un prim-ministru neagreat de ea, fie să înghită „pastila” anticipatelor.
Sursa: ziaristi
Discuții despre această postare