Ministerul Dezvoltării va anunța noi inițiative în lupta împotriva scumpirilor până la sfârșitul săptămânii.
Așa cum estimează piața, conform declarațiilor către APE-MPE, măsurile implementate în ultimele zece zile funcționează atât stabilizator pentru prețuri cât și descurajant pentru majorări de prețuri și, treptat, conduc la reducerile necesare pe raft pentru produse esențiale necesare traiului zilnic al unei gospodării. Cu toate acestea, așa cum a subliniat de multe ori conducerea politică a Ministerului Dezvoltării, lupta împotriva scumpirilor nu se oprește.
Cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Consumatorului, pe 15 martie, conform informațiilor de la APE-MPE, se așteaptă să fie făcute anunțuri în cadrul consolidării rolului consumatorului în lupta împotriva scumpirilor. Schimbările planificate se referă la platforma Observatorului Pieței e-Consumator.
Platforma este îmbunătățită, devenind mai ușor de utilizat și mai flexibilă, și se acordă o importanță mai mare supermarketurilor online.
Conform informațiilor, consumatorii vor putea verifica între 3.000 și 3.500 de coduri de produse, noi dar și actualizate, în timp ce procesul de integrare a cât mai multor coduri posibil nu se oprește. Totuși, pentru perioada imediat următoare, în contextul creșterii codurilor, se pune accent pe posibilitatea de a le citi direct de pe site-ul fiecărui e-shop, adică nu va fi necesară procedura de depunere a listelor de prețuri deoarece se va valorifica codul de bare.
În acest context, va fi emisă imediat decizia ministerială necesară pentru obligativitatea afișării codurilor de bare de către toate eshopurile, fie că sunt magazine de alimente, fie doar magazine electronice etc., în cadrul transparenței dar și al automatizării colectării datelor.
În plus, noul e-Consumator va avea posibilitatea de a compara coșul de cumpărături și de a găsi lanțul cel mai ieftin, care se află mai aproape de el, precum și posibilitatea de a sugera cumpărături separate în mai multe lanțuri pentru o economisire și mai mare.
După actualizarea aplicației, va începe și o campanie publicitară pentru a informa consumatorii despre beneficiile pe care le pot avea prin utilizarea acesteia și, în cele din urmă, pentru a atinge scopul său ca un instrument ușor de folosit și de încredere în procesul de comparare a prețurilor. Se reamintește că această platformă, în mâinile consumatorului, este deja un instrument valoros pentru plângeri unde identifică încălcări, abateri și comportamente incorecte.
În același timp, se acordă o importanță deosebită și întăririi mișcării consumatorilor și deja a început procesul de clarificare a datelor organizațiilor de consumatori care sunt menținute în Registrul Asociațiilor de Consumatori (Μ.Ε.Κ.), obligațiile lor pentru cărțile păstrate, detaliile necesare pentru înregistrarea lor în Registrul, obligațiile de actualizare a datelor lor și ștergerea lor din Registrul. Un proces care se prevede că va fi finalizat până pe 30 aprilie 2024.
Vin noi reduceri de prețuri
„În acest context, va fi emisă imediat decizia ministerială necesară pentru obligativitatea afișării codurilor de bare de către toate eshop-urile, fie că sunt magazine de alimentație, fie doar magazine electronice etc., în scopul transparenței, dar și al automatizării colectării datelor.
În plus, noul e-Consumator va avea posibilitatea de a compara coșul de cumpărături și de a găsi lanțul cel mai ieftin, care se află cel mai aproape de el, precum și posibilitatea de a sugera cumpărături separate în mai multe lanțuri pentru economii și mai mari.
După upgrade-ul aplicației, va începe și o campanie publicitară pentru a informa consumatorii despre beneficiile pe care le pot avea din utilizarea acesteia și, în cele din urmă, pentru a atinge scopul acesteia ca un instrument ușor de utilizat și de încredere în procesul de comparare a prețurilor. Se reamintește că această platformă, în mâinile consumatorului, este deja un instrument valoros pentru reclamații în cazul în care detectează încălcări, abateri și comportamente nedrepte.
În același timp, se acordă o importanță deosebită întăririi mișcării consumatorilor și procesul de clarificare a datelor organizațiilor de consumatori păstrate în Registrul Asociațiilor Consumatorilor (R.A.C.), obligațiile lor pentru registrele păstrate, detaliile necesare pentru înregistrarea lor în Registrul, obligațiile de actualizare a datelor lor și ștergerea lor din Registrul. Se preconizează că acest proces va fi finalizat până la 30 aprilie 2024.
Vin noi reduceri de prețuri
În ceea ce privește evoluția prețurilor, măsurile guvernamentale pentru combaterea scumpirilor au fost implementate în întregime de la începutul lunii și, după cum a spus ministrul Dezvoltării, Kostas Skrekas, reducerile medii de prețuri, pentru anumite produse, sunt în jur de 15%. „Am avut o scădere a prețurilor la produsele de curățenie a casei, detergenți, produse de igienă personală, scutece pentru bebeluși, lapte praf pentru bebeluși, la 3.912 coduri”, a declarat recent ministrul și a adăugat: „Nu ne complăcem, nici nu spunem că am rezolvat problema scumpirilor, lupta împotriva scumpirilor este continuă, dar Grecia a luat cele mai multe și cele mai drastice măsuri pentru a aborda problema”.
Pe aceeași lungime de undă, directorul general al IELKA, Lefteris Kiosses, vorbind pentru APE-MPE, subliniază că statul a avansat o serie de legi care vizează limitarea presiunilor inflaționiste, în special în categoriile de produse de alimentație generală. „În ultimii 3,5 ani, s-au înregistrat peste 25 de legi (legi sau decizii ministeriale) care reglementează într-un fel sau altul piața, precum coșul de cumpărături al gospodăriei, produsele cu reduceri permanente de preț, plafonul pe marja de profit brut și acum noile măsuri împotriva ofertelor” subliniază el.
Focalizându-se pe măsurile împotriva ofertelor, dl Kiosses evidențiază că ultima reglementare se referă la două măsuri care vizează reducerea ofertelor, promoțiilor și reducerilor, considerând că acest lucru va duce la scăderea prețurilor inițiale ale produselor. „Desigur, nu este clar dacă vor fi afectate prețurile finale ale produselor și, în general, cheltuiala finală a consumatorilor, deoarece ceea ce interesează în cele din urmă consumatorul este modul în care este afectat venitul său” notează el.
Prima măsură se referă la reducerea cu 30% a reducerilor. Cu legislația măsurii, reducerea de 50% pe care o efectua furnizorul la supermarket ar trebui să fie redusă cu 30% și prețul de catalog să scadă la 15%. Această măsură ar putea reduce prețurile inițiale ale produselor, dar ar putea descuraja întreprinderile să continue cu aceeași intensitate acțiunile promoționale.
A doua măsură se referă la interzicerea furnizorilor care realizează majorări de prețuri, de a implementa acțiuni promoționale pentru trei luni pe produsele ale căror prețuri au crescut. Potrivit dlui Kiosses, se așteaptă de asemenea ca această măsură să acționeze descurajant asupra majorărilor de prețuri, dar și asupra intensității acțiunilor promoționale, în timp ce poate conduce și la alte schimbări pe piață, de exemplu, în cazul în care un produs nu are vânzări satisfăcătoare, întreprinderea nu va avea un instrument pentru a corecta situația, sau poate duce la majorări de prețuri mai mari pentru a putea compensa posibilitatea de creștere a volumului de vânzări prin oferte.
Solicitat să comenteze rezultatele până acum ale noilor măsuri împotriva scumpirilor, președintele Asociației Supermarketurilor Mici și Mijlocii, Giannis Pilidis, vorbind pentru APE-MPE, subliniază că, așa cum reiese din noile liste de prețuri care se referă la produse de îngrijire personală, detergenți și produse de îngrijire a casei, prețurile sunt mai mici. Listele de prețuri principale au scăzut de la 5 cu 10% până la 40% pentru anumite produse. În medie, au scăzut cu 20%. În ceea ce privește alimentele pentru copii, acestea au scăzut de la 5% până la 15%.”
Concentrându-se pe oferte, el notează că prețurile la produsele de îngrijire personală, detergenți și produse de îngrijire a casei au scăzut în noile liste de prețuri, dar nu toate companiile au păstrat aceleași oferte, ceea ce a dus la variații pe care consumatorul le va observa pe raft.
În orice caz, el recunoaște că „majoritatea întreprinderilor de produse de îngrijire personală, detergenți și produse de îngrijire a casei și-au redus listele de prețuri. Cu toate acestea, consumatorul nu este interesat dacă listele de prețuri au fost reduse, ci de prețul final pe raft”.
Președintele Asociației Micilor și Mijlocii Supermarketuri, vorbind pentru APE-MPE, își exprimă satisfacția pentru această măsură, menționând că este ceea ce dorea piața. „Este o măsură pe care o solicitam de ani de zile. Este în direcția corectă și credem că va aduce rezultate pe termen lung”, a spus el.
Este de remarcat că în Grecia practica promoțiilor este foarte intensă și complet integrată în comportamentul de cumpărare al consumatorilor. Conform celui mai recent studiu al IELKA, economia medie a publicului din oferte în 2023 este de 13% din cheltuiala totală, un procentaj constant comparativ cu anii anteriori, dar crescut față de deceniul precedent. Practic, valoarea totală a acestor acțiuni corespunde, în medie, la un beneficiu care se apropie de 400 de euro anual, datorită și creșterii cheltuielilor gospodăriilor din cauza presiunilor inflaționiste. În total, economia medie pe gospodărie este estimată la peste 3.000 de euro pentru ultimii 8 ani, în timp ce valoarea totală acordată în 10 ani depășește 12 miliarde de euro.
De asemenea, așa cum este înregistrat în același studiu, majoritatea consumatorilor, în proporție de 52%, consideră că ofertele și reducerile din magazinele de retail organizat îi ajută să facă față majorărilor de prețuri. Este caracteristic faptul că în timp ce în 2017, 74% dintre respondenți urmăreau ofertele și reducerile în supermarketuri, acest procentaj în 2021 a scăzut la doar 58%, pentru a crește din nou în 2023 la 63%. Această evoluție reflectă nevoia consumatorilor în contextul actual de a economisi bani.
43% din public afirmă că preferă mai multe oferte decât prețuri mici, ceea ce indică faptul că consumatorii au nevoie atât de prețuri mici, cât și de acțiuni promoționale. Acest 43% din public consideră că, prin căutarea și selectarea ofertelor și reducerilor, are posibilitatea atât de a realiza economii mai mari, cât și de a se adapta la propriile nevoi personalizate de economisire a banilor. Pe de altă parte, o parte semnificativă a consumatorilor nu are posibil energia sau timpul pentru a valorifica pe deplin acțiunile promoționale și, prin urmare, preferă prețuri mai mici.
Conform cercetării consumatorilor IELKA, măsura pe care comunitatea consumatorilor consideră că va ajuta mai mult la combaterea scumpirilor este reducerea TVA la produsele esențiale, susținută de 81% din public. Este o măsură care va aduce cu siguranță o îmbunătățire a nivelului prețurilor, dar cu siguranță la un cost bugetar.
Discuții despre această postare