Până în Miercurea Mare (1 mai), angajații din sectorul privat ar trebui să își primească prima de Paște, neplata reprezentând o încălcare a legii, iar angajatorul poate fi urmărit penal.
Pentru calculul sumei bonusului de Paște se ia în considerare modul de remunerare a salariaților, adică dacă sunt plătiți pe bază de zilier sau cu salariu.
Perioada de timp pentru calcularea bonusului de Paște începe de la 1 ianuarie până la 30 aprilie în fiecare an. Prin urmare, dacă relația de muncă a durat întreaga perioadă, angajatul are dreptul să primească jumătate din salariul lunar dacă este remunerat cu salariu și 15 zile de plată dacă este remunerat pe bază de zilier.
În cazul în care relația de muncă a unui salariat cu angajatorul său nu a durat întreaga perioadă menționată anterior, acesta are dreptul să primească un pro-rata al bonusului, care se calculează după cum urmează:
Pentru cei remunerați cu salariu, se va calcula o sumă egală cu 1/15 din jumătatea salariului lunar sau un zilier pentru fiecare 8 zile calendaristice de durată a relației de muncă pentru cei remunerați pe bază de zilier.
Dacă relația de muncă durează mai puțin de opt zile, angajatul are dreptul la o fracție proporțională pentru bonusul de Paște.
Excepție face cazul în care munca a fost prestată fără întrerupere pe tot parcursul perioadei de la 1 ianuarie până la 30 aprilie, în acest interval luându-se în calcul toate zilele în care angajații au fost absenți legal de la munca lor (de exemplu, cu concediu anual, concediu de maternitate, concediu pentru studii).
În special, în ceea ce privește absența angajaților din cauza bolii, în perioada de calcul a bonusului de Paște se iau în calcul „zilele de boală scurte”, adică perioada de absență în care nu se plătește indemnizația de boală, în timp ce se scad perioadele pentru care se plătește indemnizația de boală de către entitatea de asigurări.
Exemplu: Dacă un salariat a fost absent de la munca sa din cauza bolii timp de 60 de zile și a primit indemnizație de boală de la fondul său de asigurări pentru 40 de zile, doar cele 40 de zile pentru care a fost compensat vor fi scăzute din perioada relației de muncă, nu cele 60.
Bonusul de Paște se calculează pe baza remunerației regulate efectiv plătite pe 15 zile înainte de Paște, atâta timp cât acestea sunt egale sau mai mari decât cele legale.
Dacă relația de muncă s-a încheiat înainte de data menționată anterior, bonusul de Paște se calculează pe baza remunerației plătite în ziua încheierii relației de muncă.
Remunerația regulată include salariul sau zilierul, precum și orice altă prestație (fie în bani, fie în natură) plătită de angajator ca schimb contractual sau legal pentru munca prestată în mod regulat în fiecare lună sau care se repetă periodic la anumite intervale de timp.
Printre remunerațiile regulate se numără, de asemenea, compensația pentru ore suplimentare legale regulate, muncă suplimentară, muncă duminicală, în zile de sărbătoare, în timpul nopții, prime de productivitate, indemnizația de locuință etc., atunci când acestea sunt acordate repetat la intervale regulate de timp etc. În remunerațiile regulate se include și indemnizația de concediu.
Prin urmare, salariatul va primi bonusul de Paște majorat cu coeficientul de concediu care este de 0,04166.
Exemplu: Un angajat cu un bonus de Paște de 900 de euro, cu majorarea coeficientului de concediu, ar trebui să primească 938 de euro.
Cu ajutorul aplicației online a KEPEA, angajații pot calcula cadoul de Paște la care au dreptul: http://kepea.gr/calc-doro-pasxa.php
Discuții despre această postare