În urmă cu aproape 40 de ani, grecii mărșăluiau pe străzi împotriva bazelor militare americane din regiune. Sondajele arătau că majoritatea grecilor se simțeau mai aproape de Rusia, o națiune creștină ortodoxă care i-a ajutat pe greci să lupte împotriva dominației otomane, în 1821, decât de SUA. Chiar și în anii 2000, relațiile greco-americane erau reci. Atena a cochetat cu întărirea legăturilor cu Moscova.
Acum totul e schimbat. În ultimii ani, relațiile dintre SUA și Grecia s-au strâns mai mult decât oricând, proclamă oficialii de ambele părți. Și o mare parte din această cooperare a afectat direct Rusia. Grecia a acordat SUA acces nelimitat la patru baze militare esențiale, frustrând Rusia. A început să primească gaz natural lichefiat american într-un port de lângă Atena, oferind o alternativă la cel rusesc. Și giganții corporativi americani au făcut din Grecia un hub regional – JPMorgan Chase, Microsoft, Pfizer, Amazon, Cisco, Tesla și Deloitte au făcut mișcări semnificative în țară, scrie politico.eu.
Acest punct de sprijin al SUA a devenit din ce în ce mai important pe măsură ce Moscova amenință Ucraina cu o invazie, obligând Washingtonul și aliații săi să elaboreze planuri de răspuns militar. Acele planuri implică inevitabil Grecia.
„Aceasta a fost o perioadă foarte plină de satisfacții”, a spus Geoffrey Pyatt, ambasadorul SUA în Grecia, care a venit la Atena în urmă cu aproape șase ani, după un post în Ucraina. „Grecia face parte din efortul mai amplu și sistematic al SUA de a asigura alinierea cu aliații noștri NATO și europeni, în timp ce răspundem la ceea ce Rusia amenință să facă în Ucraina.”
Pentru cei care au urmărit regiunea de zeci de ani, dinamica inversată este uluitoare.
„Este captivant să vedem schimbarea relațiilor dintre SUA și Grecia de-a lungul anilor”, a spus Alan Makovsky, care s-a ocupat de Europa de Sud și Orientul Mijlociu pentru Departamentul de Stat în anii 1980, când antipatia Greciei față de SUA era la apogeu „Sentimentul pe care îl avem acum este că guvernul grec nu se poate sătura de prezența SUA”.
„Pentru cei mai vechi ca mine”, a adăugat Makovsky, amintindu-și sloganurile anti-americane din anii 1980, „este aproape de necrezut”.
O tradiție anti-SUA
Grecia a fost mult timp suspicioasă față de influența americană. Mulți greci își amintesc încă sprijinul acordat de Washington pentru junta militară care a condus Grecia din 1967 până în 1974 – un sprijin pe care SUA l-a acordat pe baza poziției anticomuniste a juntei.
De asemenea, mulți greci sunt supărați pe America pentru că a rămas neutră în disputele mereu prezente dintre Grecia și Turcia vecină.
În 1999, la Atena au avut loc proteste violente anti-SUA, în timpul vizitei președintelui american Bill Clinton. A doua zi, Clinton și-a cerut scuze pentru sprijinul acordat de SUA juntei, recunoscând că aceasta nu și-a îndeplinit „obligația de a sprijini democrația”.
În același timp, Grecia și-a păstrat o oarecare bunăvoință față de Rusia în privința legăturilor istorice dintre țări.
În nordul Greciei, legăturile culturale și economice cu Rusia erau puternice. Orașul Alexandroupolis, de exemplu, are o mică comunitate rusă și relații de înfrățire cu mai multe orașe rusești, inclusiv Sosnovi Bor și Sankt Petersburg. A ajuns chiar la un acord cu Simferopolul din Crimeea, după anexarea Rusiei din 2014.
Pyatt își amintește reacția pe care a avut-o înainte de a călători pentru prima dată la Alexandroupolis.
„I-am spus unui jurnalist grec: „Astăzi, mă duc la Alexandroupolis, ce ar trebui să știu?” El a spus: „Băiete, chiar te duci în Bârlogul Ursului”.
Dar unele dintre acele conexiuni rusești s-au rupt în ultimii ani.
Procesul de apropiere de SUA a început în urma crizei financiare din 2008, care a devastat economia Greciei. Pe măsură ce Germania a determinat țările europene – și creditorii europeni – să impună măsuri severe de austeritate Greciei, președintele american Barack Obama a pus sub semnul întrebării înțelepciunea strategiei.
În mod surprinzător, percepțiile despre SUA s-au schimbat și în timpul guvernului de stânga a Syriza din 2015 până în 2019. Timp de decenii, stânga elenă a investit mult în retorica anti-americană, dar partidul Syriza și-a schimbat direcția, urmărind deschis relații mai strânse cu Washington în timpul administrației Obama și Trump. Această tactică s-a accelerat sub succesorul de centru-dreapta al lui Syriza.
Un sondaj realizat în octombrie și noiembrie de către Kapa Research arată că SUA este cel mai de dorit aliat pentru greci, cu un sprijin de 62%. Rusia a ajuns pe locul trei, cu 31 la sută.
Apropierea se datorează și frustrărilor SUA față de Turcia din cauza achiziției de sisteme de apărare antirachetă fabricate din Rusia. Pe fundalul acestor tensiuni, SUA și-au redus amprenta militară în Turcia, și a căutat alți parteneri regionali.
Baze militare
Nu este ca și cum SUA nu ar fi avut prezență militară în Grecia înainte.
Marina SUA a împărțit utilizarea unei baze navale din golful Souda de pe insula Creta încă din anii 1950. Și din 1990, un acord de apărare reciprocă a permis forțelor americane să se antreneze și să opereze pe teritoriul Greciei.
Dar în 2019, cele două părți au actualizat acel acord de apărare reciprocă pentru a acorda acces SUA la trei locuri militare suplimentare. Și în 2021, acordul a fost prelungit pe termen nelimitat, restructurând complet prezența Americii în regiune.
Noile zone sunt toate centre militare critice. Există Alexandroupolis, orașul din nord, care are un aeroport situat strategic, un port și cazărmi militare. Apoi este Baza Aeriană Larisa, care servește drept loc de oprire fix pentru unitățile Forțelor Aeriene ale SUA din Europa. Și, în sfârșit, există baza armată Stefanovikeio, unde forțele militare americane și grecești desfășoară regulat exerciții comune, notează politico.eu.
Alexandroupolis, în special, a devenit rapid o piatră de temelie a arhitecturii de securitate a SUA în regiune, spre furia rușilor.
„Problema este foarte simplă, din ce în ce mai multe trupe NATO și SUA se adună pe teritoriul grec”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru postul de televiziune TV ANT1 din Grecia, într-un interviu din decembrie. „Sute, mii de unități de echipament militar sunt transportate prin Alexandroupolis și așa mai departe.”
El a adăugat: „Acest lucru ne îngrijorează, trebuie să ne înțelegeți.”
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, a ridicat problema chiar în timpul unui apel telefonic din ianuarie cu omologul său grec.
„Avem încredere în prietenii noștri greci că își vor folosi înțelepciunea pentru a face alegeri care să răspundă convingerilor lor”, a spus el mai târziu, în timpul unei conferințe de presă.
Într-adevăr, accesul militar sporit al SUA în Grecia a oferit Washingtonului un control critic asupra activităților navale ale Rusiei în regiune, precum și capacitatea de a parca și transfera rapid forțele americane în Bulgaria și România – două locații cheie pentru trupele NATO.
Aceste fapte au făcut din prezența sporită a SUA în Grecia o parte indirectă a conflictului dintre Rusia și aliații occidentali cu privire la Ucraina. Moscova a refuzat să scoată peste 100.000 de militari de la granița cu Ucraina, dacă NATO și SUA nu îndeplinesc o serie de cerințe. Printre cereri: aliații occidentali trebuie să-și retragă forțele din Bulgaria și România.
„Alexandroupolis a apărut ca un nod logistic cheie, în special pentru armata SUA din Europa, pentru mutarea forțelor și resurselor în și din flancul de sud-est al NATO”, a spus Pyatt, ambasadorul SUA.
Michael Carpenter, ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, a subliniat că baze precum Souda Bay și capacitatea de a muta surse de energie prin Grecia drept componente critice în cazul unei invazii rusești a Ucrainei.
Viitorul este comerțul
SUA susțin că mișcările militare sunt doar o parte a viziunii generale pentru locuri precum Alexandroupolis și nordul Greciei.
Pyatt a spus că SUA ajută, de asemenea, la atenuarea obstacolelor birocratice pentru companiile care caută contracte private legate de portul orașului, o modernizare a căii ferate și o potențială nouă șosea de centură.
„Oamenii din Alexandroupolis s-au simțit complet uitați”, a spus el. „Am oferit o narațiune complet nouă, care a devenit foarte importantă pentru psihologie. Există un ecosistem economic complet nou care a crescut acolo.”
Chiar și atunci, contracararea Rusiei este inevitabil parte a ecuației. Liderii de afaceri ruși au fost anterior dornici să câștige aceleași contracte private pe care SUA încearcă acum să le încheie. În orașul nordic Salonic, de exemplu, al doilea port ca mărime al Greciei a fost privatizat în 2018, de un consorțiu din care face parte și omul de afaceri ruso-grec Ivan Savvides.
Liderii politici locali salută schimbarea, previzionând o perioadă de mai mare vitalitate economică pentru zonă.
„Alexandroupolis – datorită poziției sale geografice privilegiate, situată la marginea Europei – poate deveni un centru de transport, comerț și energie”, a declarat Christos Metios, guvernatorul regiunii grecești Macedonia de Est și Tracia. „Nu este doar baza militară, ci și conductele de energie, portul, calea ferată. Există un efort serios de modernizare a infrastructurii.”
Cu toate acestea, upgrade-ul rapid poate crea așteptări mari, unii analiști se tem că SUA nu le poate îndeplini în cele din urmă. Chiar luna trecută, SUA au retras sprijinul pentru gazoductul EastMed, un proiect de 6 miliarde de euro care ar fi putut aduce venituri Greciei, după ce aceasta a fost prinsă într-o dispută privind gazoductul ce ar trece prin Turcia.
Lecția: Deși are sens ca Grecia și SUA să fie acum prietene, prietenia poate oricând să dispară, susține politico.eu.
Discuții despre această postare