Cele 11 modificări care vor intra în vigoare la primul clopoțel pe 11 septembrie – Mai mulți profesori și inovații tehnologice în școli – Accent pe comportamentele elevilor
Astăzi, prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a discutat cu conducerea Ministerului Educației despre cele 11 schimbări care vor fi introduse în noul an școlar 2024-2025. Întâlnirea a avut loc la palatul Maximos.
Noul an școlar va începe pe 11 septembrie și va aduce cu el 11 mari schimbări la toate nivelurile de învățământ:
- Se interzice strict utilizarea telefonului mobil, sub sloganul „telefonul în geantă”;
- Număr record de angajări de noi cadre didactice;
- Introducerea unui „Tutorial Digital”;
- Lansarea funcționării „Școlii Autonome” pentru zonele izolate;
- Învățarea interactivă va fi îmbunătățită cu table interactive;
- Implementarea instrumentului digital e-parents pentru informarea părinților;
- Consolidarea platformei stop-bullying.gov.gr pentru combaterea hărțuirii școlare.
În plus, în cadrul noului regulament de funcționare a școlilor, măsurile pedagogice și disciplinare vor deveni mai stricte, iar regulile privind absențele vor fi modificate. Activitățile de „Cetățenie Activă” vor fi introduse pentru a educa elevii în ceea ce privește bunăstarea și grija pentru mediu. Cursurile de orientare profesională sunt planificate pentru elevii din clasa a IX-a, iar orele de Informatică vor fi modernizate și înnoite. În plus, va fi promovată lectura prin introducerea lecturii integrale a unor opere literare.
Detalii despre cele 11 schimbări:
- Număr record de angajări de noi cadre didactice
- Zece mii de noi profesori vor fi angajați în toate disciplinele, ceea ce va întări semnificativ sistemul public de învățământ încă din prima zi de școală. Angajările permanente de personal didactic în acest an sunt aproape egale cu cele făcute în 2022 și 2023 la un loc. O atenție deosebită va fi acordată educației speciale și sprijinului paralel.
- Tutorial Digital
- Aceasta este o mare inovație a noului an școlar, care va debuta pe 16 septembrie și va oferi mii de elevi din toată țara posibilitatea de a participa la lecții live după-amiaza pentru toate materiile de examen, inclusiv disciplinele speciale.
- Clase Autonome
- Gavdos și Arkioi vor deveni primele două zone izolate care vor avea școli cu prezență fizică și trei profesori pentru disciplinele de bază, combinându-se cu educația la distanță modernă pentru toate celelalte materii.
- Sisteme Interactive de Învățare
- Vor fi instalate 36.264 de table interactive până la 31 decembrie 2024 în toate clasele de la clasa a V-a până la a XII-a, dintre care 28.504 sunt deja în sălile de clasă.
- Aplicația E-Parents
- Noul instrument digital pentru părinți și tutori oferă deja informații despre notele elevilor și notificări din partea școlii. În decursul anului, aplicația va extinde funcționalitățile pentru a include informații despre absențe, progresul învățării și programarea întâlnirilor între părinți și profesori.
- Platforma stop-bullying.gov.gr
- Platforma împotriva violenței școlare și hărțuirii, lansată la sfârșitul anului școlar trecut, și-a demonstrat deja utilitatea.
- Noul regulament de funcționare a școlilor
- Grecia se alătură țărilor europene care interzic utilizarea telefonului mobil în școli. Cu excepția cazurilor de sănătate, este interzisă posesia și utilizarea vizibilă a telefonului mobil în timpul procesului educațional. Nerespectarea acestei reguli va atrage o exmatriculare de o zi. Dacă un elev filmează, fotografiază sau înregistrează fără consimțământ, pedeapsa va fi de trei zile de exmatriculare.
- Activități de Cetățenie Activă
- Grecia este prima țară care își armonizează programa școlară cu cei 17 obiective de dezvoltare durabilă ale ONU, vizând educarea elevilor în bunăstare, grijă pentru mediu, responsabilitate socială și gândire creativă.
- Orientare Profesională
- Până la sfârșitul anului școlar, toți elevii din clasa a IX-a vor avea ocazia să își descopere aptitudinile și talentele prin intermediul unei aplicații electronice.
- Certificat de Informatică
- Cursul de informatică din gimnaziu va fi reînnoit, cu actualizarea conținutului manualelor și dezvoltarea unui nou certificat care se bazează pe patru piloni: principii de bază ale informaticii, manipularea și analiza datelor, internet și rețele, aspecte etice și sociale.
- Literatură
- Noul an școlar va introduce lectura integrală a operelor literare, înlocuind fragmentele textuale utilizate până acum.
Discuții despre această postare