În fondurile publice au fost direcționate deja cea mai mare parte a amenzilor impuse de Ministerul Dezvoltării pentru practici comerciale incorecte, în timp ce conform informațiilor furnizate de APE-MPE, noile constatări din controlul privind prețurile la laptele praf pentru sugari par a conduce la amenzi noi și mai ridicate.
Potrivit declarațiilor făcute pentru APE-MPE de către ministrul Dezvoltării, Kostas Skrekas, din cele aproape 13,5 milioane de euro amendă impuse în ultima perioadă, peste 50% au fost deja încasate, iar restul au fost confirmate la Administrația Fiscală. Detaliile complete urmează să fie făcute publice în zilele imediat următoare.
Ministrul remarcă faptul că colectarea amenzilor este incontestabilă, că controalele sunt zilnice și minuțioase pe întreaga piață și subliniază că, dacă va fi necesar, se vor lua măsuri suplimentare pentru toate categoriile de produse care se constată că au prețuri exagerat de mari în Grecia.
„Guvernul, atunci când detectează disfuncționalități, nu ezită să aplice amenzi, chiar și mari, chiar și companiilor mari sau multinaționalelor”, spune el.
Conform datelor Ministerului Dezvoltării, inițiativele precum „coșurile” și reducerile permanente de prețuri încep să dea rezultate, estimându-se că, cu noile măsuri, se așteaptă reduceri de prețuri de până la 20%. În esență, se previne și evită majorările nejustificate de prețuri.
Este important să se reamintească că, în întreaga perioadă anterioară, au fost implementate măsuri pentru controlul inflației și monitorizarea pieței în ceea ce privește practicile comerciale incorecte și ofertele inselatoare, prin intermediul „coșurilor” și a inițiativei de „scădere permanentă a prețurilor”. În cadrul inițiativei „scădere permanentă a prețurilor”, au fost incluse 1.300 de produse de la 100 de furnizori, care beneficiază de reduceri de cel puțin 5% pentru următoarele șase luni, în timp ce inițiativa „Coșul Gospodinei” oferă acces la anumite categorii de produse la prețuri mai reduse.
În același timp, continuă verificările pentru obscenitate și reduceri înșelătoare. Pe parcursul anului 2023, DIMEA a efectuat un total de 25.267 de controale și au fost aplicate 1.865 de amenzi în valoare totală de 13.416.790 de euro.
Noile măsuri anti-acuratețe
Deoarece s-a constatat prin mecanismele de control că există diferențe semnificative în prețurile anumitor categorii de produse în Grecia în comparație cu restul Europei, au fost deja implementate trei măsuri:
- Reduzarea aprovizionării către supermarketuri și asigurarea prețurilor mai mici pentru consumatori:
- Se limitează reducerile totale ale furnizorilor la supermarketuri cu 30%, iar beneficiul se transferă consumatorilor prin reducerea corespunzătoare a prețurilor acestor produse pe rafturi. Măsura se va aplica în categoriile de produse în care, conform Comisiei pentru Concurență, s-au observat discrepanțe. Aceste produse includ: detergenți, produse de curățenie, pastă de dinți, geluri de duș/sampon și scutece pentru bebeluși.
- Prevenirea majorărilor de prețuri nejustificate:
- Pentru a preveni majorările de prețuri nejustificate, furnizorilor care măresc prețurile nu li se permite să desfășoare acțiuni promoționale pentru produsele care au avut majorări de preț timp de trei luni. Această măsură acoperă toate produsele vândute în supermarketuri. În mod evident, furnizorilor care mențin sau reduc prețurile li se permite să efectueze acțiuni de promovare în mod normal în beneficiul consumatorilor.
- Asigurarea transparenței complete în lanțul de aprovizionare:
- Pentru a asigura o transparență absolută în lanțul de aprovizionare, furnizorii sunt obligați să vândă produsele către retail la „prețuri nete”. Se permite doar o facturare credit de până la 3% pentru returnări de produse sau deteriorări. Măsura se aplică la fructe proaspete, legume și carne.
- Plafonarea marjei de profit pentru laptele praf pentru sugari:
- A fost impus un plafon asupra marjei brute de profit a companiilor care importă, produc și comercializează laptele praf pentru sugari în Grecia. Plafonul este definit ca suma costului operațional al companiei pentru categoria specifică de produse și o marjă comercială de 7%.
Reamintim că investigația asupra a două dintre cele patru companii de lapte praf pentru sugari s-a încheiat, iar pentru celelalte două investigația continuă. Conform informațiilor de la APE-MPE, există dovezi pentru care se așteaptă să fie anunțate amenzi semnificative.
Pe scurt, piața estimează că va fi necesar un interval de ajustare la noile reglementări, dar există un consens general că noile inițiative ale guvernului vor fi adoptate fără probleme. De asemenea, se prevede că noul sistem de oferte va funcționa în favoarea consumatorului, promovând scăderea prețurilor.
Reacția pieței la reglementări este caracterizată ca fiind moderată de către factorii din domeniul afacerilor, deoarece conducerea politică a ministerului pare să mențină un dialog activ cu comercianții cu amănuntul și furnizorii. Directorul general al Asociației Supermarketurilor din Grecia, Apostolos Petalas, a declarat că ceea ce este bun pentru consumator este și bun pentru supermarketuri, deoarece crește cererea.
Discuții despre această postare