Grecia intenţionează să furnizeze garanţii de stat de până la 9 miliarde de euro pentru a ajuta băncile să îşi reducă numeroasele credite neperformante, potrivit Bloomberg.
Iniţiativa, similară unui program utilizat cu succes în Italia, depinde de aprobarea autorităţilor antitrust europene, care vor decide dacă programul constituie sau nu un ajutor de stat ilegal. O decizie din partea Comisiei Europene este aşteptată în următoarele săptămâni, precizează sursa citată.
Băncile din Grecia, cea mai îndatorată ţară din Europa, au credite neperformante în valoare de aproximativ 75 miliarde de euro, care le obligă să constituie provizioane şi le restricţionează capacitatea de a acorda noi împrumuturi. Programul care vizează acordarea de garanţii de stat ar putea reduce nivelul creditelor neperformante cu cel puţin 20 miliarde de euro, a estimat guvernul de la Atena în urmă cu un an de zile, atunci când planul a fost vehiculat pentru prima dată.
Programul va permite băncilor să utilizeze garanţiile de stat pentru securitizarea portofoliilor de credite neperformante. Aceste credite vor fi transferate către un vehicul instituţional specializat, care va emite mai multe tipuri de obligaţiuni. Datoriile principale vor fi garantate de guvern şi vor rămâne în registrele băncilor.
Deşi propunerea a fost iniţiată de guvernul precedent, Kyriakos Mitsotakis, care a preluat postul de prim-ministru în urmă cu două luni, a făcut o prioritate din finalizarea negocierilor înainte ca o nouă Comisie Europeană să preia atribuţiile, în noiembrie.
Potrivit Bloomberg, băncile elene vor avea la dispoziţie cel puţin 18 luni pentru a utiliza acest program.
Discuții despre această postare