Software-ul ilegal, „fishing” pentru date personale și bancare sensibile, escrocherii telefonice, e-mailuri înșelătoare, sunt doar câteva dintre metodele de a înșela consumatorii, angajații și directorii companiilor.
Mai ales după pandemie, unde un volum tot mai mare de tranzacții trece prin canale electronice, studiile evidențiază atacurile cibernetice și securitatea cibernetică drept o sursă majoră de îngrijorare pentru afaceri, în timp ce faptul că infractorii cibernetici se întorc și împotriva agențiilor guvernamentale este un semn al organismelor transnaționale.
Potrivit Kaspersky Managed Detection and Response, incidentele grave de securitate cibernetică au crescut cu 50% în doar un an. Ponderea cazurilor grave cu care se confruntă organizațiile și companiile a crescut de la unul din zece (9%) în 2020 la unul din șapte (14%) în 2021.
Cele mai frecvente cauze ale accidentelor critice au rămas aceleași ca în anul precedent, cel mai mare procent (40,7%) aparținând atacurilor țintite. Malware critic a fost detectat în 14% din cazuri și puțin sub 13% din cazurile cu gravitate ridicată au fost clasificate ca exploatând vulnerabilități critice care au fost expuse public.
În Grecia, de luni de zile, Ministerul Protecției Civile, băncile și Banca Greciei lucrează îndeaproape împreună, cu scopul de a informa cetățenii pe de o parte și de a face față atacurilor cibernetice și noilor metode de înșelăciune, pe de altă parte. . Cu un Ghid actualizat, sunt oferite clarificări cu privire la noile tipologii de fraudă.
1: În ultimele zile am primit mai multe e-mail-uri și SMS-uri. În aceste mesaje, „banca” îmi spune că „a fost observată activitate suspectă” pe contul sau cardul meu sau că „contul sau cardul meu a fost blocat sau dezactivat”. Mesajele conțin un link și mă îndeamnă să urmez imediat instrucțiunile din acesta pentru a rezolva problema și pentru a-mi debloca accesul.
Aceste mesaje NU VIN de la banca ta (de fapt, uneori par a fi trimise de o banca cu care nici nu cooperezi). Acestea sunt mesaje de tip phishing și au scopul de a vă păcăli să postați pe un site web fraudulos identic cu banca dvs. parolele dvs. de ebanking sau detaliile cardului, precum și parolele unice (OTP) pe care le primiți în prezent și sunt necesare pentru aprobarea tranzacției.
Răspunsul la toate aceste încercări rău intenționate este unul și simplu. Nu oferim niciodată informațiile noastre personale nimănui care le solicită. Banca ta nu îți va cere niciodată să faci asta.
- Am postat recent un anunț pe internet pentru a vinde unele dintre articolele mele personale. Am primit un telefon de la un necunoscut care mi-a spus că este interesat să-l cumpere, fără măcar să-l vadă sau să-l verifice. Totuși, mi-a cerut să-i dau detaliile cardului meu sau codurile mele de e-Banking, astfel încât să-mi depună banii. Ar trebui să-mi dau detaliile? sa ai incredere in el?
Nu, nu ar trebui. Pentru a depune bani, tot ce trebuie să faci este să introduci IBAN-ul contului tău. Nu dezvăluiți niciodată codurile de ebanking sau detaliile cardului sau orice cod unic (OTP) pe care le veți primi în acel moment.
De asemenea, în cazul în care cumpărătorul pretinde că a depus banii în contul dumneavoastră, verificați singur suma exactă doar prin eBanking-ul dumneavoastră. Nu vă bazați pe nicio dovadă de depozit care vă poate fi furnizată sau trimisă. Ele pot fi false.
- Am primit recent un telefon din străinătate, iar apelantul mi-a spus (în engleză) că este tehnician de la o mare companie IT și că computerul meu a fost infectat cu malware și ar putea rezolva problema. Dar nu l-am crezut și am închis telefonul. Am făcut bine?
Da. Aceasta este o încercare de înșelăciune. Dacă continuați, vă va cere să instalați un software de acces la distanță și astfel obțineți control deplin asupra computerului dvs. Apoi, escrocul, sub pretextul remedierii problemei, ți-ar cere codurile de autentificare în e-Banking-ul tău și ar încerca să facă el însuși transferuri de bani din conturile tale. Nu vă încredeți computerul străinilor. Dacă cineva te sună de la un număr necunoscut, mai ales din străinătate, și pretinde că este de la orice companie IT, fără ca tu să fi raportat o defecțiune la dispozitivul tău, încheie apelul. Nu instalați software de management de la distanță sugerat de un străin.
- Mi s-a cerut să mediez în transferul de bani oferindu-mi o taxă pentru a depune bani în contul meu. E vre-o problema; Este ilegal;
Da este ilegal. Dacă vă ajung prin e-mail sau rețele sociale sau prin reclame și vă solicită să transferați bani (care au fost anterior în contul dvs.) în conturi terțe, de obicei din alte țări sau să le oferiți prin retragerea de la un bancomat sau un magazin , ținând un procent sub formă de comision, trebuie să fii conștient că încearcă să te înșele pentru a media transferul de bani muling și că acest act este urmărit penal.
Prin urmare:
- nu accepta sa fii intermediar in circulatia banilor de catre alte persoane, de obicei necunoscute de tine. Poți avea un impact semnificativ, deoarece astfel ești implicat în activități ilegale, indiferent dacă știi sau nu.
- dacă primiți un e-mail suspect, nu răspundeți și nu urmați niciun link furnizat,
- verificați detaliile companiei care oferă loc de munca și datele de contact ale acesteia (mai ales dacă are sediul în străinătate);
- Nu oferiți nimănui detaliile contului dvs. bancar decât dacă aveți un parteneriat mai permanent cu acesta sau dacă sunt aproape de dvs.
- Dacă credeți că ați fost implicat în spălarea banilor, nu efectuați alte transferuri de bani care vi se pot solicita. Anuntati imediat banca dumneavoastra, serviciul in care ati efectuat tranzactia si politia.
5: În general, ce ar trebui să fac pentru a evita să fiu victima fraudei cibernetice:
- Banca dvs. sau băncile afiliate au postat sfaturi utile pe site-urile lor web pentru a vă ajuta să evitați înșelătoria.
- În orice caz, iată câteva instrucțiuni de bază pentru a efectua tranzacțiile online cât mai sigur posibil:
- Introdu adresa de e-mail a Băncii pentru a avea acces la serviciile de e-banking. Nu urmăriți rezultatele motorului de căutare.
- Asigurați-vă că navigați în mediul sigur al Băncii. Verificați dacă linkul pe care îl introduceți (https: //www………gr) corespunde adresei de e-mail a Băncii dumneavoastră. Faceți clic pe pictograma lacăt pentru a verifica dacă conexiunea este sigură.
- Verificați cu atenție tranzacția descrisă în mesajul Băncii (de exemplu prin sms, viber sau aplicația mobilă) cu codul OTP unic, înainte de a o confirma.
- Evitați utilizarea rețelelor publice sau partajate.
- Nu stocați niciodată parolele pe niciunul dintre dispozitivele dvs.
- Îți schimbi parolele cel puțin o dată la șase luni.
- Îmbunătățiți securitatea dispozitivelor dvs. menținând un program actualizat de protecție împotriva programelor malware și actualizându-le în mod regulat sistemul de operare.
- Verificați dacă adresele de e-mail ale e-mailurilor pe care le primiți corespund cu numele persoanei care apare ca expeditor, mai ales când (a) acea persoană se află pe lista dvs. de contacte, (b) se spune că este banca dvs. sau (c) o altă companie cunoscută care oferă produse și servicii.
- Ignorați și ștergeți mesajele de origine dubioasă pe care le primiți pe dispozitivele și aplicațiile dvs. electronice și nu urmați link-uri care includ și se referă la pagini web.
- Nu dezvăluiți către terți (de exemplu, cumpărători interesați, clienți potențiali), prin telefon, telefon mobil, e-mail, formular de internet, rețele sociale și alte mijloace media, informațiile dvs. confidențiale, cum ar fi numele de utilizator, parola (parola), detaliile cardului dvs. (număr, Codul de verificare CVV și PIN), OTP (One Time Password) și alte coduri numerice.
- Utilizați întotdeauna cele mai actualizate versiuni ale browserelor de internet (de exemplu, Chrome, Microsoft Edge etc.), care oferă un design avansat de securitate.
- Contactați imediat Banca dumneavoastră, în orice caz de suspectare a scurgerii codurilor dumneavoastră de securitate.
6: In ultima vreme primesc des telefoane de la numere necunoscute, timp in care un presupus reprezentant al unei societati de investitii imi ofera oportunitati de investitii „dupa placul meu”, cu rentabilitate rapida si garantata. Mă întreb dacă ar trebui să am încredere în el cu banii mei.
Atenție că există un risc serios de a fi înșelat. Nu aveți încredere în cei care vă promit investiții sigure cu profituri mari, rapide și garantate. Dacă doriți să faceți o investiție, asigurați-vă mai întâi că compania este autorizată de către Comisia Elenă pentru Piața de Capital sau o altă Autoritate Europeană. Asigurați-vă că este fie acoperit de Fondul de Garantare a Depozitelor și Investițiilor (TEKE), fie că participă la Fondul de Garantare sau o altă Instituție străină care vă asigură investiția. Vizitați următoarele site-uri: www.cmc.gov.gr www.ethe.org.gr www.smexa.gr https://www.syneggiitiko.gr/
Discuții despre această postare