Uniunea Europeană are o atitudine „agresivă”, în scopul „terorizării” Guvernului grec, crede ministrul elen al Finanţelor, Yanis Varoufakis, avertizând că Grecia nu va accepta condiţiile instituţiilor financiare internaţionale, potrivit Mediafax.
„Grecia este hotărâtă să respingă propunerile UE privind criza datoriilor. Este o manevră agresivă, care are scopul terorizării Guvernului grecr”, a spus Varoufakis, referindu-se la condiţiile privind creşterea TVA, reducerea salariilor bugetarilor şi a pensiilor.
De asemenea, Varoufakis a declarat că ”agresivitatea” Uniunii are drep scop terorizarea guvernului grec.
„Este o manevră agresivă, care are scopul terorizării Guvernului grec. Acest Guvern grec nu se va lăsa intimidat”, a subliniat Varoufakis, citat de cotidianul Proto Thema.
Mai mult, ministrul Energiei a declarat că este de părere că acordul cu creditorii internaționali nu va fi unul pozitiv.
„Nu cred că sunt multe şanse pentru un acord pozitiv cu creditorii internaţionali.Probabil că încearcă să ne supună, vor să demoleze Grecia din punct de vedere social şi să umilească Guvernul”, a completat ministrul grec al Energiei, euroscepticul Panagiotis Lafazanis.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a exclus, duminică, posibilitatea ieşirii Greciei din zona euro, dar a cerut Guvernului de la Atena să respecte „reguli minime”.
Potrivit unor surse europene, Jean-Claude Juncker a refuzat, sâmbătă după-amiază, să discute la telefon cu premierul Greciei, Alexis Tsipras, în contextul în care liderul grec nu a respectat termenul-limită pentru trimiterea planului de reforme.
Alexis Tsipras se va întâlni miercuri, la Bruxelles, cu preşedintele Franţei, Francois Hollande, şi cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, anunţă un oficial guvernamental elen, citat de Euronews. Cei trei lideri au discutat prin telefon sâmbătă, stabilind să se întâlnească miercuri la Bruxelles. Conţinutul conversaţiilor nu a fost dezvăluit, dar cel mai probabil a fost vorba de negocierile dintre Grecia şi Grupul Bruxelles (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional).
Alexis Tsipras le-a cerut creditorilor internaţionali să nu impună „condiţii umilitoare” ţării sale, care are nevoie urgentă de fonduri, catalogând planul instituţiilor financiare internaţionale drept „un moment prost pentru Europa”. Ministrul grec al Economiei, George Stathakis, a catalogat drept „inacceptabile” condiţiile prezentate de creditorii internaţionali. „Guvernul nostru are mandat să menţină ţara în zona euro şi să obţină un acord mai bun…, să modifice condiţiile acordului cu partenerii europeni. Grecia trebuie să rămână în zona euro”, a precizat Stathakis.
Guvernul Greciei a cerut în mod oficial, joi seară, Fondului Monetar Internaţional (FMI) amânarea până la sfârşitul lunii iunie a ratelor care au scadenţa luna aceasta, primind un răspuns pozitiv. Grecia are o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Guvernul de la Atena mai are de primit din partea instituţiilor financiare 7,2 miliarde de euro prin programul de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro care se încheie în această lună.
Discuții despre această postare