Au mai rămas doar câteva zile până la termenul limită pentru depunerea declarațiilor fiscale și aproape 280.000 de contribuabili nu s-au prezentat încă la întâlnirea anuală cu Fiscul. Termenul expiră joi, 31 august, la ora 12.00, iar potrivit datelor AADE, 6.145.201 contribuabili au depus declarațiile până vineri, adică 95,6% din cei care au depus anul trecut (6.426.032 de declarații).
Potrivit acestor cifre, pentru 64% dintre declarații nu se datorează niciun impozit suplimentar, întrucât declarația este fie zero, fie un credit.
Date statistice
Să aruncăm o privire mai atentă la datele rezultate:
- Cu o declarație zero reprezintă 48,03% din declarații, adică 2 951 544 de declarații.
- 16,77% din declarații sunt cu o declarație de credit, adică 1.030.552 de declarații, iar suma medie de rambursare este de 387 de euro. Dintre acestea, 691.706 contribuabili care nu aveau datorii la fisc au primit deja suma de rambursare, în timp ce pentru restul, rambursarea a fost compensată cu datoriile pe care le aveau.
- 2.199.985 de declarații, adică 35,8%, au fost soluționate prin compensare cu debite. Suma medie suplimentară pe care acești contribuabili trebuie să o plătească este de 1.471 de euro.
Rețineți că cei care nu au depus o declarație până la 31 iulie și au făcut-o ulterior vor trebui să plătească o rată dublă, cea din august și cea din iulie.
În ceea ce privește deducerea de 3%, aceasta a încetat să se mai aplice celor care nu și-au depus declarația până la sfârșitul lunii iulie. Ultima tranșă este programată să fie plătită la sfârșitul lunii februarie 2024.
Modalități de rambursare
Pentru contribuabilii care au un extras de cont debitor, aceștia au posibilitatea de a plăti impozitul în mai multe moduri și în mai mult de 8 rate puse la dispoziție de Ministerul de Finanțe.
Legislația oferă posibilitatea datornicilor publici de a se folosi de aranjamentul fix al Trezoreriei.
Impozitul pe venit poate fi rambursat:
- O singură plată. În cazul în care factura fiscală a fost plătită integral până la 31 iulie, contribuabilul avea dreptul la o deducere de 3%.
- Aranjament fix. Aranjamentul fix oferă până la 24 de rate, care sunt însă purtătoare de dobândă. Rata dobânzii ajunge la 4,5% pentru 12 rate și la peste 6% pentru 24 de rate. Pentru a adera la acest aranjament, nu este necesar ca nicio rată a datoriei din extrasul de cont să fie scadentă. Cererea de includere în sistem trebuie completată și transmisă în format electronic, împreună cu o declarație relevantă
- Pentru cei care au un card de credit și limita disponibilă pot plăti impozitul în până la 12 rate lunare fără dobândă.
În același timp, rețineți că cei care au depus deja o declarație sau o vor depune în zilele următoare și constată erori sau omisiuni care măresc factura finală, atunci au posibilitatea de a depune o nouă declarație fiscală, rectificativă de această dată, fără a plăti o amendă. Desigur, acest lucru trebuie să se întâmple până la 31 august, după care se va aplica amenda legală.
De asemenea, trebuie remarcat faptul că aceștia vor putea, dacă este necesar, să redepună, împreună cu declarația rectificativă de impozit pe venit, formularele E2 sau E3 care însoțesc formularul E1.
În cazul în care contribuabilul procedează la depunerea unei declarații rectificative, datele completate în declarația inițială (formularul E1) și în formularele (E2 și E3) vor fi transferate automat în noua declarație care urmează să fie depusă.
Discuții despre această postare