Certificatul unic de situație fiscală, care va acoperi datoriile către Fisc și fondurile de asigurări sociale, trebuia să fie implementat la începutul acestui an. Cu toate acestea, din cauza incompatibilităților între sistemele AADE și EFKA, a fost acordată o prelungire de 9 luni. Astfel, cei care au datorii atât către Fisc, cât și către Fonduri de asigurări sociale mai au câteva luni la dispoziție pentru a-și regla debitele, altfel tranzacțiile lor vor fi blocate.
În mod specific, începând cu luna septembrie, pentru a obține certificatul unic și a putea efectua tranzacțiile, cum ar fi transferul unei proprietăți, persoana în cauză nu trebuie să aibă datorii nici la Fisc, nici la Fondurile de Asigurări Sociale. Dacă are datorii la unul dintre acești doi organișmi, nu va putea efectua tranzacția decât dacă își reglează mai întâi obligațiile, conform informațiilor de pe enikonomia.gr.
Certificatul Unic de Informații Economice va bloca anumite tranzacții în cazul în care persoana implicată are datorii către Fisc sau Fondurile de Asigurări Sociale. Aceste tranzacții ar putea include:
- Transferul de proprietăți imobiliare sau vehicule.
- Încheierea contractelor de vânzare-cumpărare sau de închiriere.
- Obținerea împrumuturilor sau creditelor.
- Participarea la licitații publice sau alte proceduri legale care implică evaluarea situației financiare a persoanei.
Astfel, absența certificatului unic emis de ambele autorități fiscale poate bloca accesul la diverse tranzacții financiare și legale.
Certificatul Unic de Informații Economice va fi implementat în nouă luni de acum înainte și va fi emis de un singur organism care va acoperi atât Autoritatea Fiscală Independentă (AADE), cât și Fondul de Asigurări Sociale (EFKA).
Emiterea certificatului comun este prevăzută de legea 4934/2022, conform căreia se oferă posibilitatea de a emite, pentru fiecare persoană fizică sau juridică, sau entitate juridică, un certificat unic de informații economice, printr-o platformă specială accesibilă prin Portalul Digital Unic al Administrației Publice.
În mod specific, orice persoană fizică sau juridică, sau entitate juridică poate solicita, printr-o platformă specială accesibilă prin Portalul Digital Unic al Administrației Publice (gov.gr-ΕΨΠ), emiterea certificatului unic de informații economice.
Ce informații include Certificatul Unic:
Certificatul include informații din certificatul fiscal actual, așa cum este descris în Codul Procedurii Fiscale și certificatul de asigurări sociale.
Certificatul Unic de Informații Economice, care va fi emis prin noua procedură, este considerat valid pentru orice utilizare legală și este obligatoriu acceptat de toți organismele din sectorul public și privat, precum și de persoanele fizice sau juridice, instanțele de toate gradele și parchetele din întreaga țară, atunci când prezentarea certificatelor de informații sus-menționate este obligatorie prin lege.
Pentru emiterea certificatului de informații economice, platforma extrage datele necesare prin interoperabilitate din sistemul informatic al registrului fiscal al Autorității Fiscale Independente și din sistemul informatic al EFKA.
Corectarea interoperabilității este asigurată prin intermediul Centrului de Interoperabilitate al Secretariatului General pentru Sisteme Informatice de Administrație Publică al Ministerului Guvernării Digitale.
Acum, pentru a obține certificatul unic și a putea efectua tranzacții precum transferul unei proprietăți imobiliare, persoana în cauză nu trebuie să aibă datorii nici către Fisc, nici către EFKA.
Dacă are datorii către unul dintre cei doi operatori, nu va putea finaliza tranzacția decât după ce își achită datoriile.
Trebuie menționat că, conform celor mai recente date oficiale, peste 2 milioane de persoane fizice și juridice datorează Fiscului o sumă de 106 miliarde de euro, în timp ce alți atât datorează către EFKA, în valoare de 47 miliarde de euro.
Discuții despre această postare