Marți, 7 decembrie, OAED este așteptată să plătească Cadoul de Crăciun miilor de șomeri, dar și beneficiarilor indemnizației speciale de protecție a maternității.
Alocațiile vor fi creditate în conturile bancare ale beneficiarilor
Cadoul de Craciun se plateste, daca asiguratul este subventionat in perioada 01.05.2021 – 31.12.2021. Pentru fiecare lună completă de subvenție, se plătesc trei bonusuri zilnice pentru Cadouri de Crăciun.
Pentru o subvenție pe toată perioada menționată mai sus se plătesc 25 de zile lucrătoare. Dacă o lună întreagă de subvenție nu este finalizată, nu se plătește niciun cadou de Crăciun.
Astfel, indemnizațiile de șomaj, indemnizațiile de șomaj pe termen lung și indemnizațiile de șomaj pentru cei care desfășoară activități independente vor începe să fie plătite în avans.
Alocațiile vor fi creditate în conturile bancare ale beneficiarilor. Controlul asupra prezenței personale a șomerilor subvenționați regulat, a beneficiarilor independenților și ai lucrătorilor independenți, precum și a șomerilor de lungă durată (în intervalele de timp stabilite pentru aceștia) este încă în vigoare.
Cui se plătește cadoul de Crăciun
Toți șomerii care sunt înregistrați la OAED și primesc indemnizație de șomaj au dreptul la un Cadou de Crăciun.
Cuantumul cadoului de Crăciun și dacă vor fi plătiți integral, adică 399,25 euro, depinde de cât timp au fost șomeri în cursul anului în curs.
În special, suma cadoului de Crăciun pe care îl vor primi este egală cu o întreagă indemnizație de șomaj, dacă au primit indemnizația de la 1 mai până la 31 decembrie, adică 399,25 euro.
În cazul în care au primit pe o perioadă mai scurtă decât cea de mai sus, au dreptul la asistență financiară egală cu trei indemnizații zilnice de șomaj pentru fiecare lună de subvenție.
Astăzi, indemnizația zilnică de șomaj este stabilită la 15,97 euro, iar cea lunară la 399,25 euro.
Deci dacă cineva primește indemnizația de șomaj de la 1 mai 2021 până la sfârșitul anului, va primi un cadou de Crăciun de 399,25 euro.
Dar dacă cineva este șomer nu din mai, ci din iunie, atunci va primi trei indemnizații zilnice de șomaj, 3×15,97 pentru fiecare lună timp de șapte luni, adică 15,97 × 3 × 7 = 335,37 euro.
Dacă cineva este șomer din octombrie, atunci va primi 3×15,97X3 luni = 143,73 euro pentru un cadou de Crăciun.
Dacă cineva este șomer din septembrie, atunci va primi un cadou analog de Crăciun timp de 4 luni. Deci acest șomer va primi 3×15,97X4 luni = 191,64 euro pentru un cadou de Crăciun.
Un angajat care este șomer din august a acestui an va primi un cadou de Crăciun proporțional de la OAED pentru 5 luni de șomaj. Deci va dura 3×15,97X5 luni = 239,55 euro pentru un cadou de Crăciun.
Când se acordă indemnizația de șomaj
Indemnizația obișnuită de șomaj se acordă solicitanților – foști angajați, în cazul în care contractul de muncă a fost reziliat sau expirat (nu se acordă celor care și-au părăsit voluntar locul de muncă) au statutul de șomeri la data solicitării subvenției (sunt nu lucrează în altă parte, nu desfășoară activități independente, sunt competente și disponibile pe piața muncii) au îndeplinit la anumite intervale de timp (critice) un anumit număr de zile lucrătoare, pentru care s-au plătit contribuții la sectorul șomajului OAED, după cum urmează:
a) Pentru persoanele asigurate care sunt subventionate pentru prima data
primul caz
cel puțin o sută douăzeci și cinci (125) de zile lucrătoare sau o sută (100) de zile pentru constructorii cu deduceri în favoarea sectorului de șomaj în termen de 14 luni înainte de încetarea sau încetarea raportului de muncă, fără a socoti zilele din ultimele două luni înainte de încheierea sau soluționarea acesteia și optzeci (80) de zile de muncă dependentă în fiecare an în cei doi ani anteriori înainte de începerea acordării acestora
Al 2-lea caz (pentru asigurații care nu îndeplinesc condiția din primul caz) cel puțin două sute (200) de zile lucrătoare sau o sută optzeci (180) pentru constructorii cu deduceri în favoarea sectorului șomajului în cei doi ani anteriori încetarea sau încetarea raportului de muncă, fără a socoti zilele din ultimele două luni înainte de încetarea sau încetarea acestuia, și optzeci (80) de zile de muncă dependentă în fiecare an în cursul celor doi ani anteriori înainte de încetarea sau încetarea raportului de muncă.
Discuții despre această postare