Premierul Greciei Alexis Tsiparas a declarat că guvernul său a trimis creditorilor internaţionali un plan complet de reforme, luni noaptea, şi speră ca liderilor europeni să accepte propunerile şi să aprobe deblocarea programului de ajutor financiar din partea Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi Fondul Monetar Internaţional.
„Am prezent un plan realist pentru ca Grecia să iasă din criză. Un plan realist, a cărui acceptare de către instituţii, creditori şi partenerii europeni va marca sfârşitul scenariului dezacordurilor din Europa“, a afirmat Tsipras.
„Nu aşteptăm ca ei să facă o propunere, Grecia propune un plan. Este clar acum să decizia de a se adapta la realitate revine conducerii politice a Europei“ , a arătat Tsipras.
Propuneri privind reforma pensiilor Guvernul de stânga de la Atena a făcut pentru prima oara propuneri privind o reformă a pensiilor în condiţiile în care negocierile creditorilor internaţionali cu o Grecie pe cale să rămâna fără bani ajung la un moment decisiv în această săptămână, a anunţat comisarul pentru economie, Pierre Moscovici, citat de Reuters.
Pensiile sunt o cerinţă cheie pentru creditori, care solicită tăieri şi o rezolvare a problemei pensionărilor anticipate pentru a face sistemul financiar sustenabil. Pe de altă parte, ministrul grec al Muncii, Panos Skourletis, a declarat marti că Atena nu mai poate face alte concesii pentru o înţelegere “bani contra reforme” şi că instituţiile internaţionale creditoare trebuie să-şi asume responsabilităţile ce le revin, informează Reuters.
Atena trebuie să achide vineri 300 de milioane către FMI Grecia are nevoie de deblocarea programului de ajutor de 240 de miliarde de euro din partea Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi Fondul Monetar Internaţional, din care mai are de primit 7,2 miliarde de euro, pentru a achita în iunie datorii scadente de 1,6 miliarde de euro către FMI.
Atena va face plata de 300 de milioane de euro către FMI scadentă vineri, dacă va ajunge până atunci la un acord cu creditorii, chiar dacă ajutorul internaţional nu va fi furnizat la timp, a declarat marţi un oficial guvernamental elen, transmite Reuters.
Plata de pe 5 iunie este prima din patru scadente în această lună, care totalizează 1,6 miliarde de euro. Autorităţile de la Atena au avertizat că ar putea să nu îşi respecte obligaţiile financiare către FMI în lipsa finanţării din partea creditorilor instituţionali.
Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro care se va încheia la sfârşitul acestei luni. „Dacă vom considera că s-a ajuns la un acord, atunci vom face plata pe 5 iunie“, a spus oficialul, adăugând că aceasta ar avea loc dacă va exista un acord preliminar, fără să fie nevoie să fie aprobat şi în şedinţa Eurogroup, a arătat sursa.
Oficialul a precizat că guvernul grec nu a primit încă din partea creditorilor instituţionali vreun text sau document referitor la planul de salvare, în urma unei întâlniri a liderilor europeni, FMI şi ai Băncii Centrale Europene. Negocierile au intrat în faza „politică“ Luni seara, liderii Germaniei, Frantei, Comisiei Europene, Fondului Monetar International si Bancii Centrale Europene au convenit să lucreze la “intensitate reală” în încercarea de a încheia negocierile în zilele următoare.
Discuţiile surpriză găzduite de cancelarul german Angela Merkel arată că şefii de state şi liderii organizaţiilor internaţionale au preluat controlul luptei pentru menţinerea Greciei în zona euro după luni de zile în care au insistat că aceasta era doar o problemă de negocieri tehnice între experţi. La discuţii au participat cancelarul german Angela Merkel, şefa FMI Christine Lagarde, preşedintele BCE Mario Draghi, preşedintele francez Francois Hollande şi preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.
Directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, şi preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, s-au alăturat cu toată discreţia preşedintelui francez şi celui al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, primiţi la dineu de Angela Merkel, oficial pentru a discuta despre economia numerică.
La finalul reuniunii, cu puţin înainte de miezul nopţii (22.00 GMT), cancelaria germană a informat că participanţii intenţionează „să acţioneze cu mai multă intensitate“ în acest dosar şi să rămână „în strâns contact în zilele următoare“, atât „între ei, cât şi cu guvernul elen“.În schimb, conform unei surse diplomatice, cei cinci nu au discutat cu premierul grec, Alexis Tsipras.
Ultima ofertă Potrivit cotidianului Die Welt, cei cinci participanţi au dorit să definească „o poziţie comună“ pentru a face Greciei „o ultimă ofertă“, iar prim-ministrul Tsipras „ar fi primit telefon din partea troicăi“.
Vineri, cu ocazia reuniunii miniştrilor de finanţe ai G7, desfăşurată la Dresda, Washingtonul a lansat un apel părţilor implicate Dacă nu se ajunge la o înţelegere luna aceasta s-ar putea ajunge la falimentul Greciei ce va provoca o posibilă ieşire din zona euro a grecilor şi la impunerea de măsuri de control al capitalului.
Guvernul lui Alexis Tsipras a avut şi el o întâlnire maraton în Atena cu echipa sa de negociere, înaintea unei sesiuni cruciale de discuţii ce are loc la Bruxelles marţi.
sursa: adevarul.ro
Discuții despre această postare