Economia Greciei a reintrat în recesiune în primul trimestru din 2015, înregistrând un declin de 0,2%, după o scădere de 0,4% în precedentele trei luni, a anunţat Oficiul elen de Statistică (ELSTAT), transmite Reuters. La aceasta se adaugă faptul că depozitele bancare din Grecia au coborât în aprilie la 139,4 miliarde euro, cel mai redus nivel din peste 10 ani. Analiştii spun că Atena trebuie să ajungă repede la un acord cu creditorii.
Economia Greciei a reintrat în recesiune în primul trimestru din 2015, înregistrând un declin de 0,2%, după o scădere de 0,4% în precedentele trei luni, a anunţat vineri Oficiul elen de Statistică (ELSTAT), confirmând estimarea preliminară de la începutul acestei luni, transmite Reuters.
În 2014, economia a ieşit din recesiunea care a durat şase ani, înregistrând un avans de 0,8%, dar turbulenţele din ultimele luni au afectat evoluţia PIB-ului. În aceste zile, Atena încearcă să încheie un acord cu creditorii săi pentru a obţine deblocarea unei noi tranşe de împrumut şi a evita falimentul.
În ritm anual, PIB-ul Greciei a crescut cu 0,4% în primul trimestru din 2015, o încetinire faţă de avansul de 1,3% din ultimele trei luni ale anului trecut.
În aceste condiţii premierul elen Alexis Tsipras a anunţat că Grecia este aproape de a ajunge la un acord cu creditorii săi, UE şi FMI, care va permite deblocarea unei tranşe de 7,2 miliarde de euro, bani necesari pentru ca Grecia să nu intre în faliment. Declaraţiile lui Tsipras au fost contrazise, însă, de ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble şi de alţi oficiali europeni, potrivit cărora nu s-au înregistrat progrese semnificative în discuţiile dintre cele două părţi.
Depozitele bancare, în aprilie la cel mai redus nivel din peste 10 ani
Iar veştile proaste nu se opres aici. Depozitele bancare din Grecia au coborât în aprilie la 139,4 miliarde euro, cel mai redus nivel din peste 10 ani, în condiţiile în care populaţia, îngrijorată de blocajul negocierilor dintre Guvern şi creditorii internaţionali, a retras din conturi peste 5 miliarde de euro, relatează Kathimerini.
În luna martie, depozitele bancare ale grecilor se ridicau la 145 de miliarde de euro.
Datele aferente lunii aprilie, publicate vineri de Banca Centrală Europeană (BCE), sunt cele mai reduse după cele înregistrate în noiembrie 2004, când depozitele bancare ale populaţiei au fost de 137,2 miliarde de euro.
Grecia are nevoie de un acord cu Comisia Europeană, BCE şi FMI referitor la programul de reformă, pentru deblocarea programului de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro, din care mai are de primit 7,2 miliarde de euro. Actualul program de susţinere al Greciei se încheie pe 30 iunie.
Statul elen trebuie să plătească FMI datorii scadente în iunie în valoare de 1,6 miliarde de euro, din care 312 miliarde de euro pe 5 iunie, mai mulţi oficiali eleni avertizând că în lipsa fondurilor internaţionale Guvernul nu va putea să îşi onoreze obligaţiile.
Guvernul ar putea amâna o parte din programul anti-austeritate
De voie, de nevoie, guvernul Greciei are încredere că poate încheia un acord cu creditorii şi este dispus, în acest scop, să amâne o parte din programul anti-austeritate, a declarat sâmbătă ministrul de Interne Nikos Voutsis, citat de Reuters.
„Credem că putem şi trebuie să avem o soluţie şi un acord în această săptămână. Unele părţi ale programului nostru ar putea fi amânate cu şase luni sau poate cu un an, astfel încât să existe un echilibru”, a spus Voutsis, care nu este implicat în discuţiile cu creditorii, la televiziunea Skai.
El nu a dat detalii referitoare la ce părţi ale programului anti-austeritate ar putea fi amânate, dar comentariile sale sugerează o disponibilitate mai mare pentru compromis. Premierul Alexis Tsipar a câştigat puterea în ianuarie cu promisiunea că va pune capăt austerităţii cu măsuri precum reîntregirea salariului minim şi acordarea de drepturi de negocieri colective angajaţilor.
Guvernul a anunţat în această săptămână că speră că acordul poate fi încheiat până duminică, dar creditorii internaţionali s-au arătat mai puţin optimişti, citând opoziţia oficialilor eleni faţă de reformele legate de pensii şi legislaţia muncii, care sunt condiţii pentru deblocarea ajutorului financiar.
Voutsis a spus că liderii eleni şi partenerii lor sunt de acord în privinţa anumitor subiecte, cum ar fi obţinerea unui excedent al bugetului primar în primii doi ani. Există însă dezacorduri referitoare la taxa pe vânzări, oficialii greci dorind ca majorarea TVA să nu afecteze persoanele cu venituri scăzute.
Blocajul negocierilor a umbrit reuniunea G7 care a avut loc la Dresda, Germania, în această săptămână.
Statele Unite au avertizat vineri asupra riscului unui „accident” în economia mondială, dacă Grecia şi creditorii săi nu reuşesc să evite intrarea în default a statului elen.
Ministrul grec al Economiei, George Stathakis, a afirmat într-un interviu acordat sâmbătă publicaţiei Realnews că Atena nu are un plan alternativ.
„Ideea unui plan B nu există. Ţara noastră are nevoie să rămână în zona euro, dar într-un program de ajutor mai bine organizat”, a spus ministrul.
El şi-a exprimat încrederea că se va ajunge la un acord pentru că, în caz contrar, mai ales Grecia, dar şi Uniunea Europeană vor intra „în ape necunoscute şi nimeni nu vrea acest lucru”.
sursa: adevarul
Discuții despre această postare