„Nu sunt un hacker, sunt un simplu fermier”, susține românul arestat în Zakynthos pentru o fraudă mamut împotriva SUA – Agenții americani susțin că este celebrul hacker „Juliensweiss” – De ce procedează Curtea Supremă la extrădarea sa
Un caz foarte curios care privește sistemul judiciar din țară este scos astăzi la lumină de „protothema.gr”. Protagonistul principal este un român în vârstă de 42 de ani care a fost arestat în Grecia sub acuzația că ar fi celebrul hacker „Juliensweiss” care a jefuit Fiscul american.
Avocații greci ai presupusului hacker susțin că clientul lor a fost arestat în baza unui mandat falsificat și că nu are nicio legătură cu persoana căutată de autoritățile americane, acesta strigând că este nevinovat și că drepturile sale au fost încălcate cu brutalitate.
Dar să luăm lucrurile de la început
Giuliani Nita a fost arestat în baza unei notificări roșii a Interpol în Zakynthos, la 17 iulie 2021, în timp ce se afla în vacanță cu partenera sa și cu mama acesteia. De-a lungul detenției sale, presupusul hacker a ținut un jurnal în care a consemnat cele mai importante momente pe care le-a trăit în închisorile grecești.
„Interpretul mi-a spus că voi fi reținut timp de 45 de zile pentru a fi extrădat în SUA. Am fost șocat de ușurința deciziei de a mă reține, dar m-am conformat deciziei, deoarece era în conformitate cu legea, dar nu și cu etica. Am fost dus la secția de poliție din Patras și am fost pus într-o cameră cu un criminal timp de 30 de minute. După acest timp, mi s-a făcut semn să merg la o mașină. Această mașină m-a dus la închisoarea din Patras”, scrie el pe prima pagină a jurnalului.
Autoritățile americane îl acuză că este un hacker periculos care a spart sistemul fiscal și a obținut un profit ilegal de 58 de milioane de dolari, deși el pretinde că este un simplu fermier care a mers la școală doar opt ani, având în copilărie un handicap de învățare recunoscut. Acum, autoritățile americane cer extrădarea sa în SUA sub acuzația că, împreună cu alte persoane necunoscute, a format un grup infracțional și, în perioada 2013-2017, a intervenit la IRS (Fiscul american Taxisnet), reușind să depună în fals declarații fiscale pentru companii pe care le-au înființat cu informații personale interceptate și apoi a transferat acei bani în conturile bancare ale unor companii în spatele cărora se ascundeau Giuliani și banda sa.
În canalul pe care l-a creat pe Youtube, el declară că este nevinovat
Giuliani Nita este legat de acest caz, potrivit avocaților săi greci, Andreas Reglis și Pericles Paschakis, prin atribuirea arbitrară a pseudonimului „Juliensweiss”. Argumentul principal al declarațiilor agenților americani care au dus la emiterea mandatului de arestare, spun cei doi avocați, este că aceștia căutau un „Juliensweiss” care a locuit în România și Belgia, Giuliani Nita lucrând în Belgia cu un an înainte împreună cu partenera sa.
În fața instanței, presupusul hacker a prezentat peste 150 de fotografii care dovedesc locul în care se afla în momentul săvârșirii infracțiunilor. Fotografiile îl arată pe acesta la ferma sa din România, îngrijindu-și animalele.
În decizia nr. 7/2023, Consiliul de Apel din Patras a emis un aviz împotriva extrădării sale în SUA, pe motiv că nu există suficiente dovezi din care să rezulte indicii clare ale vinovăției sale, adică mandatul de arestare emis de SUA a fost emis pe baza unor dovezi insuficiente.
„Trebuie remarcat faptul că, într-o decizie separată, Comisia de Apel din Patras a întrebat autoritățile americane dacă au existat alte probe înainte de mandatul de arestare, dar autoritățile americane nu au trimis niciuna”, spun avocații presupusului hacker.
În plus, Consiliul de Apel a dispus ca Giuliani Nita să rămână în libertate, după ce a apreciat că bărbatul căutat nu era un suspect fugar, ci s-a prezentat întotdeauna în fața autorităților judiciare și polițienești. În plus, a dispus ca acesta să se prezinte la Subdirecția de Securitate din Patras de două ori pe lună. De fapt, a fost aprobată și cea de-a doua cerere a bărbatului căutat, aceea de a-i fi restituite documentele de călătorie, demonstrând astfel în practică încrederea pe care judecătorii i-au acordat-o, întrucât acesta a fost întotdeauna prezent și nu a cauzat nicio problemă în cadrul procedurilor.
Cu toate acestea, în ultima zi a termenului de cinci zile prevăzut de lege pentru recursuri, procurorul de la Curtea de Apel a formulat recurs împotriva deciziei, astfel încât Curtea Supremă să poată judeca cauza în a doua instanță. În ciuda obiecțiilor avocatului său și ale sale, care a apărut personal în fața Curții Supreme, cu privire la natura nejustificată a recursului și deși au fost ridicate toate problemele care fuseseră ridicate în fața Consiliului de Apel din Patras, Curtea Supremă, într-o procedură care a durat o oră, spre deosebire de procedura amănunțită din Patras care a durat doi ani, a decis prin hotărârea nr. 1059/2023 în favoarea extrădării lui Giuliani Nita în SUA.
De asemenea, instanța a respins cererea acestuia de a informa România cu privire la acest caz, pentru ca aceasta să își poată exercita drepturile, în conformitate cu jurisprudența Petruhhin, de a prelua cazul ca țară de origine.
Raționamentul deciziei Curții Supreme se bazează pe posibilitatea ca infracțiunile de care este acuzat Giuliani să fi fost comise fără ca acesta să fie prezent fizic în Statele Unite. În special, se afirmă că „aceste infracțiuni ar fi putut fi săvârșite de către inculpat și de către coautorii săi din orice loc din afara Statelor Unite, iar consecințele preconizate ar fi putut fi produse în Statele Unite prin intermediul unor dispozitive electronice pe care, în opinia acestei Curți, inculpatul le deținea și le folosea cu o îndemânare deosebită”.
Mai mult, Curtea Supremă a reținut că extrădarea persoanei căutate către autoritățile competente din Statele Unite ale Americii, pentru a fi judecat acolo pentru cele trei infracțiuni de conspirație împotriva Statelor Unite, nu există riscul de încălcare a articolelor 3 din CEDO și 19 alin. 2 din Carta drepturilor fundamentale, privind tortura și condițiile inumane de detenție în centrele de detenție din Statele Unite, și nici nu există un risc de încălcare a articolelor 6 și 8 din CEDO, referitoare la un proces echitabil și, respectiv, la protecția familiei, „astfel cum susține în mod nefondat persoana căutată în memoriile relevante prezentate de avocatul său”.
La rândul lor, cei doi avocați greci de la Giuliani Nita susțin că se pune problema falsificării sau cel puțin a invalidității principalului document pe care se bazează extrădarea sa în SUA, mandatul de arestare emis de autoritățile americane. Din acest motiv, ei au depus o plângere în fața procurorului de la Tribunalul din Patras pentru fals și folosirea unui document falsificat.
El riscă o pedeapsă de 50 de ani de închisoare
În timpul șederii sale obligatorii la Patras, Giuliani Nita și partenera sa s-au căsătorit civil, după ce planurile lor de a se căsători în România au fost zădărnicite de arestarea sa. Soția sa a început să lucreze de la distanță pentru a fi aproape de el, iar ea și prietenii săi au fost prezenți la multe dintre audierile de la tribunal. El scrie în jurnalul său: „Totul a devenit deja o rutină zilnică, ceea ce este tragic, deprimant și de neconceput. Nu înțeleg cum un om cinstit poate petrece atât de mult timp în închisoare, printre tot felul de infractori: tâlhari, hoți și traficanți de droguri. Este de neconceput și nu doresc nimănui o astfel de experiență, nici măcar dușmanilor mei, deși nu cred că am dușmani, sau cel puțin nu cunosc niciunul.”
Pe baza cererii de extrădare, Giuliani Nita este acuzat de criminalitate informatică și riscă să fie încarcerat pentru o perioadă totală de peste 50 de ani. El susține că nu a fost niciodată în Statele Unite, reiterează că este un fermier care a urmat doar opt clase de școală și că întreține o fermă cu animale și copaci în România, de unde este originar. El continuă să se afle în Grecia, dar, pentru a supraviețui, potrivit afirmațiilor sale, a început să își vândă bunurile din România. El a fost nevoit să vândă un apartament pe care îl moștenise de la mama sa în Pitești, România, și o mașină pe care o deținea. „Nu i s-a permis să meargă la Atena împreună cu partenera sa pentru a-și solemniza căsătoria și pentru a vizita un psiholog care vorbea limba română și a îndurat cu stoicism, având încredere în sistemul de justiție grec”, au declarat avocații săi pentru protothema.gr.
Astăzi și în urma deciziei Curții Supreme, Giuliani Nita, potrivit unor apropiați ai săi, este disperat, cu sănătatea mintală compromisă și o afecțiune cardiacă cronică, și urmează să fie transferat în Florida, unde condițiile de detenție sunt considerate printre cele mai proaste din lume, cu frecvente decese nejustificate ale deținuților.
Giuliani Nita așteaptă decizia finală a ministrului Justiției, George Florides, singurul competent să decidă extrădarea sau nu, întrucât nu este legat de avizul pozitiv al Curții Supreme. El este hotărât să epuizeze toate căile de atac în instanțele grecești și europene, deoarece susține că este atât nevinovat, cât și o persoană care, din cauza problemelor sale de sănătate, are nevoie de protecție. Avocații săi greci subliniază că o cerere similară a autorităților americane, care a fost recent abordată de sistemul judiciar cipriot, a fost respinsă. Era vorba de o cerere de extrădare a doi frați acuzați de fraudă electronică în SUA, dar instanța cipriotă a considerat insuficiente dovezile trimise de autoritățile americane pentru a susține cererea de extrădare.
Discuții despre această postare