Mai multe țări europene pregătesc instituirea rapidă a unui nou lockdown, care va fi însă mai flexibil decât cel din primăvară, pentru a aduce sub control pandemia, fără a lovi în plin economia. Germania a făcut anunțul miercuri, Franța va urma în scurt timp, iar Belgia analizează cea mai bună soluție. Irlanda și Țara Galilor au instituit deja un astfel de lockdown, iar în Cehia, el intră în vigoare de miercuri seară.
Valul doi al pandemiei de COVID din Europa a ajuns în punctul în care nu mai poate fi controlat, numărul de cazuri explodând în mai multe țări, printre care Franța, Cehia, Olanda, Belgia, Slovenia sau Luxemburg.
Medicii din aceste țări au anunțat că spitalele sunt suprasolicitate, iar capacitatea secțiilor de Terapie Intensivă se apropie de limită. În Belgia, situația este atât de dramatică, încât cadrele medicale infectate, dar asimptomatice au primit acordul pentru a-și continua activitatea.
Autoritățile europene încearcă acum să instituie un lockdown cât mai flexibil, în speranța că vor controla epidemia. Irlanda și Țara Galilor au făcut deja acest pas.
Oficialii europeni speră că flexibilitatea va oferi o gură de oxigen economiei deja greu încercate și în același timp îi va menaja pe cetățenii obosiți de măsurile restrictive.
În Italia sau Polonia, dar și în Marea Britanie, mai multe manifestații au avut deja loc împotriva noului val de restricții.
În Germania, o întâlnire a cancelarului Angela Merkel cu liderii landurilor a stabilit instituirea unui nou lockdown național timp de o lună, începând de luni, 2 noiembrie, a dezvăluit miercuri seară tabloidul Bild.
Angela Merkel a confirmat ulterior decizia și forma restricțiilor. Va fi un lockdown ”ușor”, mai blând decât cel din primăvară, care a închis practic economia.
Școlile și grădinițele vor rămâne deschise, dar restaurantele și barurile se vor închide. Reuniunile publice vor fi interzise, iar călătoriile, descurajate.
Teatrele, cinematografele, piscinele, sălile de fitness și saunele vor fi de asemenea închise. Și șederea în hoteluri va fi interzisă, cu unele excepții.
Toți germanii care pot lucra de acasă sunt sfătuiți să o facă. Iar în public se vor putea întâlni maxim două familii, cu 10 persoane în total.
”Suntem într-o situație gravă” a avertizat Merkel, miercuri seară. ”Trebuie să acționăm acum pentru a evita o stare de urgență acută”, a subliniat cancelarul.
Autoritățile au confirmat peste 14.000 de cazuri de infectare în ultimele 24 de ore, iar cifrele arată că doar 25% din paturile de Terapie Intensivă din țară mai sunt disponibile.
Anunțul lui Macron
În Franța, Emmanuel Macron ar putea anunța miercuri un nou lockdown, unul “flexibil”, așa cum explică presa din Hexagon, cu începere de joi.
Ultimele detalii nu au fost încă stabilite, dar vor deveni probabil clare atunci când președintele se va adresa țării miercuri seară.
Potrivit Le Monde, lockdown-ul ar putea viza întreaga țară, nu doar zonele roșii, dar va fi mai ușor decât cel din primăvară. Școlile primare și grădinițele vor rămâne deschise.
Nu s-a stabilit încă ce magazine vor fi nevoite să se închidă. Site-ul televiziunii France24 scrie că una dintre măsurile luate în calcul este extinderea interdicției de circulație în timpul săptămânii și un lockdown total în timpul weekendului.
În prezent, 46 de milioane de francezi – două treimi din populația țării – trebuie să stea în case între orele 21.00 și 6.00
Există însă și o variantă în care acest lockdown ar fi țintit pe anumite regiuni.
Televiziunea Bfmtv spune că perioada de lockdown ar urma să țină patru săptămâni.
Mulți medici, scrie France24, cer acum autorităților să impună un lockdown național, arătând spre o posibilă suprasolicitare a spitalelor.
Există însă și o variantă în care acest lockdown ar fi țintit pe anumite regiuni.
Televiziunea Bfmtv spune că perioada de lockdown ar urma să țină patru săptămâni.
Mulți medici, scrie France24, cer acum autorităților să impună un lockdown național, arătând spre o posibilă suprasolicitare a spitalelor
În prezent, 58% din paturile de la ATI sunt ocupate de pacienți COVID.
În ultimele 24 de ore, numărul deceselor confirmate a fost de 523, cel mai mare nivel înregistrat din aprilie și până acum. Iar autoritățile confirmă, în fiecare zi, zeci de mii de noi cazuri de infectare.
Noul lockdown intră în vigoare în Cehia miercuri
În Cehia, una dintre țările cele mai afectate de al doilea val pandemic, noul lockdown intră în vigoare de miercuri seară.
Cehii vor fi nevoiți să rămână în case între orele 21.00 și 5.00. Școlile și afacerile nonesențiale au fost deja închise. Acum, restricții vor avea și magazinele alimentare.
Acestea vor fi închise duminica. Oamenii sunt încurajați să meargă la cumpărături de două ori pe săptămână, pentru a rări cât mai mult contactele cu alți oameni, notează Czech Radio.
Într-un interviu acordat postului public de radio, ministrul de externe Tomáš Petříček a dezvăluit că autoritățile au rămas fără alternative posibile pentru a aduce epidemia sub control și a subliniat că un lockdown total nu este exclus.
Cazurile de infectare și morțile de COVID au explodat în această toamnă, după ce, în primăvară, Cehia trecuse cu bine prin primul val pandemic.
O treime din cele 2.201 decese de COVID din Cehia au fost înregistrate doar în ultima săptămână.
Situație dramatică în Belgia
În Belgia, guvernul federal va decide până în acest weekend dacă se va întoarce la un nou lockdown național, într-un moment în care țara se confruntă cu un al doilea val epidemic foarte agresiv, scrie Reuters.
Elio Di Rupo, premierul guvernului valon, regiunea francofonă a țării, a subliniat că este adeptul unor restricții dure.
“Credem că este nevoie de măsuri mai stricte în următoarele zile, măsuri care să meargă spre un lockdown”, a declarat Di Rupo în parlamentul valon, potrivit cotidianului Le Soir.
Ultimele zile au adus bilanțuri foarte mari, cu peste 10.000 de cazuri de infectare, foarte mult pentru o țară de 11 milioane de locuitori.
Recordul a fost atins pe 20 octombrie, când au fost confirmate peste 18.000 de noi cazuri.
Medicii au avertizat că toate paturile de la Terapie Intensivă vor fi ocupate în două săptămâni, dacă ritmul de infectare continuă.
Discuții despre această postare